Met de hond naar Vielsalm in de Ardennen – België

Vielsalm is een prachtige bestemming in het Franse gedeelte van de Ardennen. Het is iets meer dan een uurtje rijden vanaf Maastricht. Vanuit Vielsalm ben je binnen een half uur in Luxemburg of Duitsland. Het is een ideale bestemming voor een vakantie midden in de natuur, maar niet te ver van huis.

Dit mooie gebied wordt omringt door schattige dorpjes die verscholen liggen tussen de bossen. Je vind er voor meer dan 120 km aan wandelpaden. Hét recept voor een heerlijke vakantie in de natuur met de hond.

Bewegwijzerde wandelroutes met de hond in Vielsalm

Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes die je met de hond kunt volgen. De routes worden aangegeven met kleine ruitjes in verschillende kleuren. Je ziet ze op veel plekken in de bossen of langs wandelpaden. De routes variëren van 2 km tot meer dan 30 km.

De hond is, voor zover wij hebben kunnen ontdekken, overal welkom. Er zijn stukken waar de hond even aan de lijn moet, maar nog veel meer stukken waar de hond lekker los mag lopen. Voordat je één van de gebieden inloopt, wordt het duidelijk aangegeven met bordjes.

Als jullie een bewegwijzerde route willen bewandelen, kun je het beste even binnen lopen bij het Maison du Tourisme. Daar kun je terecht voor alle toeristische informatie over het gebied. Vanaf hier beginnen een aantal wandelroutes die je kunt volgen en ze verkopen eventueel ook wandelkaarten met plattegrond.

Er werken ook mensen die Nederlands spreken, wat erg fijn is! Ze kunnen je helpen met het uitstippelen van wandelroutes langs historische plekjes, de regeltjes met de hond en ook informeren over het jachtseizoen. Wat?! Ja…

Er zijn verschillende gebieden in en rondom Vielsalm waar gejaagd wordt. Dit is vanaf oktober tot en met december. Daar wil je niet tussen lopen met de hond! Welke routes dat precies zijn, durf ik niet te zeggen. Maar bij het Maison du Tourisme weten ze dat zeker.

Wandelen met de hond in en rondom Vielsalm

Gaan jullie liever op eigen houtje de boel verkennen?

Dan is de wandelroute langs de waterval van de Bayehon een echte aanrader! Je kunt de auto parkeren bij de eetgelegenheid Moulin du Bayehon in het dorpje Longfaye.

Vanaf daar lopen jullie zo het prachtige natuurreservaat in. Als jullie de groene rechthoekjes volgen, komen jullie langs de prachtige waterval. Deze route is ongeveer 9 km, maar jullie kunnen natuurlijk ook lekker jullie eigen pad volgen.

Het dorpje Longfaye ligt vlakbij de stad Spa in de provincie Luik. Misschien leuk om te combineren en gelijk even opzoek te gaan naar zo’n overheerlijke Luikse wafel. 🙂

Houden jullie meer van wandelingen waar je alleen omringt wordt door de geluiden van de natuur? Waar het zeldzaam is om iemand tegen te komen?

Rij dan eens naar het kleine dorpje Spineux.

Spineux is zo een klein dorpje, dat het door toeristen vaak wordt overgeslagen. Geen probleem, want daardoor is het heerlijk rustig om samen met de hond de buurt te verkennen!

Hier en daar vind je nog wat monumenten en overblijfselen uit de oorlog. Het geeft een historisch en bijzonder gevoel om hier in stilte langs te wandelen.

De weilanden zijn prachtig uitgestrekt en doordat het gebied zo heuvelachtig is geeft het een sprookjesachtige uitstraling. Zeker als jullie er van houden om al vroeg de deur uit te gaan voor een stevige wandeling, is dit een prachtige plek.

Met niets anders dan het orkest van de vogels op de achtergrond kunnen jullie hier uren ronddwalen. Zorg wel voor iets te drinken en te eten, want in het dorpje zelf zal je niet veel vinden.

Overnachten met de hond in en rondom Vielsalm

Als je met de hond op vakantie wilt naar Vielsalm, zal het aan vakantiehuisjes niet ontbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van jullie wensen.

Persoonlijk vind ik het altijd fijn om een vakantiehuisje particulier te huren. Zo kom je op de mooiste, vrijste en rustigste plekjes terecht!

De mooiste vakantiehuisje op de meest waanzinnige locaties vind je bij Natuurhuisje. Bij veel huisjes zijn 1 of meer honden welkom.

Kijk hier voor alle vakantiehuizen en de prijzen.

Het centrum van Vielsalm en het meer Les Doyards

Vielsalm heeft een klein, maar gezellig centrum. In het centrum zelf vind je genoeg gratis parkeerplaatsen. Je kunt er een wandeling maken door het gezellige stadje vol geschiedenis en even neerstrijken op één van de terrasjes.

Voor zover wij hebben ervaren, is de hond overal welkom. Zeker wanneer jullie lekker buiten gaan zitten. Als het niet zo een mooi weer is, mag de hond op bepaalde plekken ook mee naar binnen. De regels zijn afhankelijk van de horeca eigenaren. Wij hebben hier geen ervaring mee, omdat het heerlijk weer was toen wij in Vielsalm waren.

Vanuit het centrum kun je verder wandelen om het meer Les Doyards. Een prachtig meer waar je met ongeveer 2 km omheen wandelt.

De hond is meer dan welkom, maar in het hoogseizoen wel aan de lijn. Vergeet ook de poepzakjes niet mee te nemen, want de prachtige grasvelden zijn populair om te picknicken en voor spelende kinderen.

Wilde dieren in en rondom Vielsalm

Doordat er zo ontzettend veel natuur te vinden is in het gebied rondom Vielsalm, vind je er ook fantastisch veel wilde dieren.

Zeker wanneer jullie vroeg in de ochtend of juist rond zonsondergang de bossen in gaan, maak je kans om veel te zien. Wij hebben daar hertjes en eekhoorns gezien. Hoog boven de weilanden hebben we roofvogels zien rondcirkelen en we hebben genoten van het concert van tig kleine vogeltjes om ons heen.

Er schijnen ook wilde zwijnen, vossen, hazen en zelfs lynxen in de bossen te lopen. Houd je ogen en oren dus goed open!

Als jouw hond geplaagd wordt door zijn of haar jachtinstinkt, is dit misschien handig om te weten. Zeker in de tijd dat de wilde zwijnen jongen hebben gekregen, wil je ze niet graag in de weg lopen. Deze periode is in het voorjaar, ongeveer tussen februari en mei.

Fijne reis!

Als jullie een reisje gaan boeken naar Vielsalm, wensen we jullie heel veel plezier in dit mooie gebied! Hebben jullie nog vragen? Stel ze gerust hier onder.

Zijn jullie al in Vielsalm geweest en hebben jullie zelf tips? Laat het ons weten! Zo kunnen we elkaar helpen om het beste uit onze reizen met de hond te halen. 🙂

4 antwoorden op “Met de hond naar Vielsalm in de Ardennen – België”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *