Losloopgebied Sleenerzand in Zweeloo

Wat een heerlijke plek is dit! Hier ervaar je het échte Drenthe gevoel. Ga samen met je hond op ontdekking in dit prachtige gebied. In een groot gedeelte van het Sleenderzand mogen honden loslopen. Met als cadeautje een prachtige hunebed op de route!

Sleenderzand losloopgebied

Parkeren bij losloopgebied Sleenerzand

Parkeerplaats Kibbelveen ligt direct aan het losloopgebied. Hier vind je de link die opent in Google Maps. De parkeerplaats ligt aan de Slenerweg in Schoonoord, ongeveer halverwege de weg.

Wandelroutes door het Sleenerzand

Vanaf de parkeerplaats starten er 2 wandelroutes, allebei van 5 km lang.

De Jeneverbesroute wordt met oranje paaltjes gemarkeerd. Deze route gaat gedeeltelijk door het losloopgebied en gedeeltelijk door het aangelijnde gebied.

De Vossenvenroute wordt met blauwe paaltjes gemarkeerd. Deze route gaat helemaal door het losloopgebied.

Beide wandelroutes gaan door het prachtige bos met omliggende vennen en heidevelden. Komen jullie hier ook om Hunebed D49 te spotten? Dan kun je het eerste stuk de blauwe route volgen. Deze komt een stuk samen met de groene route. Wanneer je de groene paaltjes ziet, kun je deze verder volgen.

Losloopgebied Sleenerzand

Gaan jullie liever op eigen houtje de boel verkennen? Kies dan voor de smalle bospaadjes! Die brengen je diep het donkere bos in. Er zijn stukken waar de bomen zo dicht op elkaar staan, dat het lijkt alsof je door een sprookje heen wandelt.

Als je rechts aanhoud vanaf de parkeerplaats, kom je ook langs de grafheuvels. Hier kun je langs de heuvels wandelen, waar verschillende informatieborden langs het pad staan. Uiteindelijk kom je dan bij de hunebed uit. Ook hier vind je stukjes geschiedenis, archeologische vondsten en herdenkingsmonumenten. 

Hunebed Sleenderzand

Vanaf de hunebed kun je verder wandelen via het grote pad, wat je uiteindelijk weer richting de parkeerplaats brengt. Als je rechts aanhoud, ga je nog een stuk dieper het bos in. Hier kom je uiteindelijk uit bij een mooi uitzichtpunt waar je uitkijkt over de vennen.

Er is geen horecagelegenheid in het gebied. Wel staan er verschillende bankjes langs de paden waar je even lekker pauze kunt houden. Er gaat een mountainbikeroute langs het losloopgebied, maar deze heeft een apart pad. Houd er toch rekening mee dat je ergens een verdwaalde biker tegen kunt komen.

Wij hebben deze plek bezocht op een doordeweekse dag. We zijn bijna niemand tegengekomen! In het weekend is het ongetwijfeld een drukbezochte plek waar je ook veel speelmaatjes tegen kunt komen.

Wandelen jullie wel eens bij het Sleenerzand?

Wij zijn benieuwd hoe jullie deze toffe plek ervaren! Als je wilt, kun je hier onder een berichtje achterlaten met tips of ervaringen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *