Wandelen met de hond in bos het Reichswald bij Kleef

Vlak over de grens van Duitsland, tussen Kleef, Kranenburg en Goch vind je het prachtige bos het Reichswald. Vanuit Nijmegen is het maar een half uurtje rijden.

Ook als je van verder moet komen, is dit het dubbel en dwars waard. Wat een tof bos is dit zeg! Hier kun je met de hond uren wandelen en nog steeds nieuwe plekjes ontdekken.

Parkeren bij het Reichswald

Je kunt de auto op verschillende plekken parkeren om het bos in te lopen. Het makkelijkste is vanuit Kleve. Via Google Maps kun je zoeken naar: Parkplatz Sieben Quellen.

Na het wandelen is het een kleine 10 minuten rijden naar het centrum van Kleve of naar Kranenburg. Ze hebben allebei een gezellig klein centrum waar leuke terrasjes zitten of waar je kunt stoppen voor een ijsje.

Ook is het in Duitsland vaak toegestaan om de hond mee te nemen naar binnen in een restaurant. De eigenaar mag dit zelf beslissen. Maar als het lekker weer is, kunnen jullie altijd lekker buiten zitten.

Losloopgebied voor de hond in het Reichswald

Op het internet werd het mij niet helemaal duidelijk of de hond nu wel of niet los mag in het Reichswald of in bepaalde gebieden daarvan.

Bij de parkeerplaats vind je wel een informatiebord over het gebied, maar er staat niets op over honden.

Even rondvragen dan maar! In gebrekkig Duits heb ik aan de weinige mensen die we tegenkwamen wat informatie gevraagd. Ze wisten mij allemaal het zelfde te vertellen. Namelijk:

De hond mag overal loslopen in het Reichswald. Maar er mag niet gejaagd worden op wild en het wild mag ook niet opgejaagd worden. Er moet met respect omgegaan worden met de natuur, de dieren en andere bezoekers van het Reichswald. Ook moet de hond op commando direct terug komen als je hem roept.

Dat lijken ons eerlijke regels, toch?

Wandelen met de hond in het Reichswald

Het Reichswald zelf is ongeveer 5100 hectaren groot. Enorm veel wandelplezier dus! Je kunt vanaf de parkeerplaats het verharde pad volgen, wat het ook toegankelijk maakt voor rolstoelen.

Wij zijn al vrij snel van het grote pad afgegaan en zijn de smalle bospaadjes gaan volgen.

Het viel ons op dat er veel smalle paadjes door het bos lopen waar het heel dicht begroeid is. Dat zorgt ervoor dat het lekker koel is in het bos, vooral in de zomerdagen.

Er loopt veel wild in het Reichswald, waaronder herten, reeΓ«n, wilde zwijnen. Wij hebben ze hier niet getroffen, maar als je goed kijkt kun je hun sporen zien langs de struiken.

Ook kun je in het Reichswald ruiters tegenkomen. Aan de rechterkant van het bos zijn weilanden, waar veel paarden staan. Er loopt een prachtig pad langs met een mooi uitzicht over de weilanden.

De parkeerplaats waar wij de auto hebben geparkeerd, heet de Sieben Quellen. Dat betekend de Zeven bronnen. Natuurlijk zijn wij opzoek gegaan naar deze bronnen!

We hebben er 3 gespot. Een super mooi aanzicht, maar ontzettend vies voor de hond. Ik denk ook niet dat het de bedoeling is dat de hond erin gaat zwemmen. πŸ™‚ Maar mooi om te zien zijn ze zeker.

Verdwaald in het Reichswald?

Het Reichswald is ontzettend groot. Lana en ik maken er graag een sport van om zoveel mogelijk kleine paadjes te nemen.

Zo ontdek je de mooiste plekjes en maak je ook nog eens kans om wild te zien. Het enigste nadeel: Wij verdwalen nog wel eens.

Google Maps, redder in nood! Ik laat op mijn mobiel altijd de locatie van de parkeerplaats open staan. Zo vinden wij altijd de weg terug naar de auto. πŸ™‚

Eten en drinken in het Reichswald

In het Reichswald zelf zit geen horeca gelegenheid. Daarvoor moet je echt even naar Kleve of Kranenburg rijden.

Maar je kunt natuurlijk wel zelf iets lekkers meenemen.

Vlakbij de parkeerplaats Sieben Quellen is een grote open plek. Daar vind je verschillende picknick bankjes. Ook staan er prullenbakken waar je meteen je afval kunt achterlaten.

Je vind er ook informatiebordjes over de bomen en dieren die in het gebied leven. Een leuke plek om even te stoppen voor een pauze. Er staat niets over honden aan de lijn, maar als er meerdere mensen deze plek bezoeken is het misschien wel een goed idee.

Wat vinden jullie van het Reichswald?

Wij vinden dit een heerlijk bos om te wandelen! Na uren wandelen hebben we pas een klein stukje van dit prachtige bos gezien. Een genot voor jou en je hond. Wij gaan zeker terug!

Willen jullie ons laten weten hoe jullie het Reichswald hebben ervaren?

Laat hier onder dan een berichtje achter. πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *