Voor de eerste keer in de bus en de trein met een volwassen hond of puppy. Hoe pak je dat aan?

Er zijn genoeg honden die dagelijks met hun baasje mee reizen met het openbaar vervoer. Ze zitten op schoot, liggen onder de stoel of kijken nieuwsgierig om zich heen. Een super oplossing wanneer je niet in het bezit bent van een auto, of er gewoon graag op uit gaat met de bus of de trein.

Maar voor al die relaxte honden in het openbaar vervoer is er ook ooit een eerste keer geweest. En die eerste keer kan best wel spannend zijn.

Lana en ik reizen graag met het openbaar vervoer. Hier delen wij onze ervaringen en tips over relaxed reizen met de bus en de trein met de hond.

Voor de eerste keer met de hond of puppy in het openbaar vervoer

Wanneer jullie voor de eerste keer met het openbaar vervoer gaan, is het fijn als je goed voorbereid bent. Hier een kleine checklist voor jou en je trouwe viervoeter:

  • Plan de (korte) reis van te voren
  • Zorg dat je op tijd op de bushalte/treinstation bent
  • (Allebei) even goed plassen van tevoren
  • Neem extra lekkere snacks mee

Een positieve eerste ervaring helpt ontzettend mee met het wennen aan reizen met het openbaar vervoer. Samen zorgen we ervoor dat jullie dagje gaat slagen. 🙂

Plan de (korte) reis van te voren

Voor de eerste keer met het openbaar vervoer, is de trein een goede optie. Die maakt geen scherpe bochten, scheurt niet over rotones en heeft geen last van hobbels en bobbels. Het is een comfortabele en stabiele manier van reizen.

Als jullie voor het eerst met het openbaar vervoer gaan reizen, is het fijn als je niet écht een belangrijk doel hebt. Een paar stations met de trein is goed te doen voor de eerste keer. Ook is het fijn als jullie op een wat rustigere tijd gaan, dus niet in de spits.

Misschien kun je het wel zo plannen, dat er aan de andere kant van de treinreis zelfs een leuke verassing staat te wachten. Een leuke plek om te wandelen of een stukje bos.

Het is fijn voor de hond als jij zelfverzekerd bent in hoe de reis gaat verlopen. Dus dat je niet hoeft te zoeken naar perrons of je zelf moet afvragen waar jullie eigenlijk naartoe gaan.

Zorg dat je op tijd op de bushalte/treinstation bent

Als jullie een kwartiertje van te voren al aanwezig zijn, heeft de hond even de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Zo geef je hem/haar de tijd om even rustig rond te snuffelen en te wennen aan deze nieuwe plek. Hoe vaker jullie hier komen, hoe vanzelfsprekender deze plek zal worden.

Misschien zitten er nog wel meer mensen te wachten die het leuk vinden om jouw hond even een aai over z’n bol te geven. Hoe meer positieve energie, hoe beter!

(Allebei) even goed plassen van te voren

Er is niets vervelender dan met een volle blaas op reis. Dat geldt zowel voor de hond, als voor jou. Een volle blaas kan zorgen voor afleiding en spanning.

Voor een hond, en zeker voor een puppy, is het een hele nare ervaring als er een ongelukje gebeurd in het openbaar vervoer. Ze associëren dit vaak met schaamte of falen. Zeker omdat je dit ook moet opruimen en hierbij zelf negatieve gevoelens ervaart. 

Een ongelukje kan altijd gebeuren, daarom is het wel handig om iets van papieren zakdoekjes of vochtige doekjes bij je te hebben.

Neem extra lekkere snacks mee

Wanneer je met je hond of puppy buiten gaat trainen in een situatie die nieuw is, doe je er goed aan om snacks mee te nemen die gezien worden als ‘speciaal’. Een koekje wat ze alledaags thuis krijgen zal niet interessant genoeg zijn.

Je kunt hierbij denken aan kleine blokjes kaas of gedroogde vlees stukjes. Iedere hond is te paaien met eten, dus in deze situatie scoor je daar zeker punten mee!

Merk je dat de hond het spannend vind of overprikkeld raakt? Dan is dat het moment om de snacks tevoorschijn te toveren.

Eerste keer met de hond in de trein

De trein is voor de hond veruit de meest comfortabele manier van reizen met het openbaar vervoer. Een goede training voor die spannende eerste keer. 

Zorg ervoor dat jullie bij een rustige ingang de trein in stappen. Zo kun je de hond even laten kennismaken met de manier van instappen. De meeste nieuwe treinen hebben een uitschuifbaar instapje, maar er rijden ook nog oude treinen waar er beste nog wel een opening voor het instapje zit.

Je kunt de hond hier even rustig op wijzen zodat hij/zij dit kan zien. Na een paar keer met de trein zal de hond het wel doorhebben en vanuit zichzelf opletten bij het instappen.

Reis je met een kleine hond en vind je dat instapje maar niets? Leer de hond dan meteen vanaf het begin aan dat je hem/haar hier optilt. Zo voorkom je dat de hond uit enthousiasme overhaast de trein in wilt rennen.

Eenmaal in de trein is het belangrijk dat je meteen duidelijk maakt wat je van de hond verwacht. Deze situatie is geheel nieuw en brengt een hoop onzekerheid mee. Duidelijkheid is iets waar de hond dan veel behoefte aan heeft.

Lana is een grote hond en is altijd nieuwsgierig naar wat er om haar heen gebeurd. Dat is prima, maar het is niet erg handig als ze midden in het gangpad gaat staan om iedereen te besnuffelen. Ik heb haar daarom aangeleerd dat ze rechtop mag zitten of liggen, zolang ze maar tussen de banken blijft.

Een beetje afleiding tijdens de treinreis met die extra lekkere snacks, zorgt ervoor dat die eerste reis eigenlijk al voorbij is voordat jullie het weten.

Bij het uitstappen geldt eigenlijk het zelfde als bij het instappen. Even wachten tot de mensen uit de trein zijn en dan rustig wijzen op het afstapje bij de deur. Als jullie eenmaal de trein uit zijn kun je de hond nog eens flink belonen met enthousiaste woorden en een lekkere snack.

Eerste keer met de hond in de bus

Als je voor het eerst met de hond in de bus gaat, maak er dan een kort ritje van. De bus is niet de meest comfortabele manier van reizen en je wilt natuurlijk wel dat de hond een goede eerste ervaring heeft.

Plan een klein rondje in de wijk, of stap een paar haltes van je huis weer uit en wandel lekker terug. Misschien kun je dit van te voren overleggen met de buschauffeur, zodat hij hier een beetje rekening mee kan houden.

Zoek een rustig plekje op in de bus, zodat jullie niet teveel worden afgeleid door andere mensen en andere mensen ook geen last hebben van jullie.

Wederom: Haal de koekjes zak met koekjes tevoorschijn! Houd je hond lekker bezig door hem af te leiden met wat lekkers.

Als de bus eenmaal gaat rijden, zorg er dan voor dat de hond een comfortabel plekje heeft een om zitten. Bijvoorbeeld tussen je benen of tegen de wand van de bus. De rit kan nogal hobbelig zijn, dus het kan geen kwaad om je maatje wat extra ondersteuning te geven. Flink wat aaien over de bol of wat enthousiaste woordjes kunnen ook helpen om de hond wat meer te laten ontspannen.

Als jullie eenmaal een paar keer met de bus zijn geweest, zal de hond ook makkelijker wennen aan de bewegingen en de geluiden van de bus.

Reis jij ook met de hond in het openbaar vervoer?

Deel je ervaring met ons! Wij zijn heel benieuwd hoe jij en je maatje het ervaren om met de trein of de bus te reizen. 🙂

2 antwoorden op “Voor de eerste keer in de bus en de trein met een volwassen hond of puppy. Hoe pak je dat aan?”

  1. Ik ga binnenkort voor het eerst met het OV reizen met mijn trouwe viervoeter.
    Bedankt voor het mooie artikel en ik zal de tips die geschreven zijn ook zeker meenemen.

    Groetjes uit Waddinxveen!

  2. Hoe kan ik mijn hond (jack russel)met pijnlijke rug in de trein, intercity, (niet op te tillen) krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *