Drents-Friese Wold – Losloopgebied en Natte neuzen route voor honden

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Dan kan niets anders betekenen dan uren wandelplezier voor jou en je hond! Hier lees je alles over de toffe plek. 🙂

Drents Friese Wold

Honden in het Drents-Friese Wold

Honden zijn op veel plaatsen in het natuurgebied welkom aan de lijn. Ook zijn er een aantal plaatsen waar honden niet welkom zijn.

Binnen de afrastering van het  Aekingerzand en het Doldersummerveld zijn honden niet welkom vanwege de broedvogels. Ook in en rondom het Canadameer en de Berkenheuvel is het voor honden verboden terrein.

In de rest van natuurgebied zijn honden overal aangelijnd welkom. Houd de bordjes van Staatsbosbeheer in de gaten voor informatie ter plekke. Hierop staat aangegeven of er toegang is met loslopende honden. Ook de kleine houten paaltjes met een groen plaatje met een witte hond erop geven aan waar honden los mogen lopen.

Losloopgebied in het Drents-Friese Wold

Er is een groot losloopgebied wat te bereiken is vanuit Appelscha. Hier heb je verschillende opties om er lekker op uit te trekken met de hond. Afhankelijk van je wensen vind je hier jullie perfecte wandelplekje.

Drents Friese Wold Spartelvijver
Spartelvijver voor honden en paarden
– Spartelvijver in het Drents-Friese Wold

De spartelvijver is aangelegd voor honden en paarden. Rondom de vijver is een omheining geplaatst die je toegang verschaft door een houten poort. Hier kunnen honden lekker rennen, spelen en zwemmen. Zeker met mooi weer kun je hier ook veel paarden tegen komen.

Het water is vrij ondiep. Hierdoor is deze plek ook goed geschikt om voor de eerste keer met je hond te gaan zwemmen. Er staan wat bankjes om het water heen waar je lekker kunt zitten met je zelf meegebrachte lunchpakketje.

Komen jullie vooral om te zwemmen? Dan kun je de auto het beste parkeren op de Parkeerplaats Canadameer. Het navigatieadres is Canada 1 in Elsloo. Vanaf de parkeerplaats loopt je een stukje door het bos en langs het Canadameer. Hier mogen honden niet komen. Het pad naar de spartelvijver wordt aangegeven met bordjes. Hier loop je langs een fietspad en kun je de hond nog even aan de lijn houden.

Omdat het water vrij ondiep is en een stilstaande plas is, kan het water na een lange periode van warmte minder geschikt zijn om in te zwemmen.

Na het zwemmen kun je aan de andere kant van de omheining nog een stuk verder wandelen door het losloopgebied door het bos en langs de heides.

Drents Friese Wold
Speeltuin vlak voor de Natte neuzen route
– Natte neuzen route in het Drents-Friese Wold

Er is een natte neuzen route uitgezet door het losloopgebied. Deze route is 7,3 km lang. Hier mogen honden loslopen onder appèl. In het gebied woont veel wild, zoals hazen en reeën. Houd hier rekening mee als je hond last heeft van zijn/haar jachtinstinct.

De natte neuzen route gaat langs een divers gebied van bos en heides. Het is een drukke route waar je zeker in het weekend veel speelmaatjes tegenkomt. De route doorkruist 2x een mountainbike route. In het voorjaar staat ook de schaapskudde af en toe in de heides, vrijwel aan het begin van de natte neuzen route.

Het beginpunt van deze wandelroute is bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Het navigatieadres is Terwisscha 6a in Appelscha. Hier is een grote parkeerplaats. Op deze plek starten meerdere wandelroutes.

Ook vind je hier een grote buitenspeelplaats voor kinderen.

De natte neuzen route wordt aangegeven met een geel plaatje met een honden pootje erop. Bij het Buitencentrum kun je ook terecht voor een hapje en een drankje bij horecagelegenheid Ijgeweis. Hier kun je lekker buiten op het terras zitten met de hond. Zeker in het weekend is dit een drukbezochte plek.

Drents Friese Wold
Omheinde weide langs de Natte neuze route waar soms schaapjes staan
– Rolstoelvriendelijk pad door het losloopgebied van het Drents-Friese Wold

Er ligt een verhard pad van ongeveer 2 km door een stuk van het losloopgebied van het Drents-Friese Wold. Hiervoor kun je de auto het beste parkeren aan de Boerestreek 8 in Appelscha. Het verharde pad gaat door het beboste gebied, langs de klimtoren.

Langs het pad staan informatieborden over het gebied. Het pad is verboden voor fietsers, dat maakt het erg geschikt om te genieten van een ontspannen ritje waar de hond los mag lopen.

Aan de andere kant van het pad is een zware houten poort. Hier kun je de weg oversteken en aan de andere kant nog een stuk verder het bos in gaan. Het pad gaat niet in een rondje, je moet dus via de zelfde weg weer terug.

Drents-Friese Wold verhard pad
Verhard pad door het losloopgebied van het Drents-Friese Wold
– Rustiger plekje waar je met honden los kunt wandelen in het Drents-Friese Wold

Wij zijn altijd opzoek naar de fijnste plekjes waar je lekker kunt rondstruinen met de hond los. Dit plekje hebben wij gevonden achter restaurant De Bosberg. Het navigatieadres is Bosberg 3 in Appelscha. Hier kun je tevens terecht voor een hapje en een drankje. Honden zijn welkom!

Achter het restaurant kun je het bos in duiken. Dit is een losloopgebied. Hier kun je langs de Bosbergtoren over de heuvel heen wandelen. Daar kom je bij het verharde pad terecht wat hier boven genoemd is. Langs het pad vind je leuke informatiebordjes over het gebied.

Wandelen jullie liever in rust en stilte? Klim dan over de heuvel aan de andere kant van het verharde pad. Hier kun je de verschillende bospaadjes volgen die kriskras over de heuvels en door het bos heen gaan. Een heerlijke plek om lekker rond te struinen!

Het gebied is vrij groot, hier kun je makkelijk een uurtje of 2 met de hond rondstruinen. Van deze 3 plekken die we bezocht hebben, vonden wij deze toch wel de leukste!

Drents-Friese Wold
Bospad in het losloopgebied achter de Bosberg

Wat vind jij het aller mooiste aan het Drents-Friese Wold?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring! Als je het leuk vind, mag je hier onder een berichtje achterlaten met jouw tips en ervaringen. 🙂

3 antwoorden op “Drents-Friese Wold – Losloopgebied en Natte neuzen route voor honden”

  1. Wat heerlijk Melodie!
   Geniet van jullie vakantie en deze heerlijke wandelplek!! 😀
   Als je nog tijd over hebt, dan is het losloopgebied bij de Bakkeveense duinen ook erg leuk!
   Wel een stuk minder groot, maar de zandvlakte is heerlijk voor de honden om te rennen en spelen.
   Hele fijne dagen daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *