Wandelen met de hond bij de Posbank / Herikhuizerveld in Rheden

In de volksmond wordt dit gebied de Posbank genoemd, maar eigenlijk heet deze prachtige plek het Herikhuizerveld. Het is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Hier ervaar je het echte Veluwe gevoel!

Parkeren bij de Posbank

Er zijn ontzettend veel parkeerplaatsen rondom het gebied van de Posbank. Dat is ook wel nodig, want het is een druk bezochte plek. Vooral in het weekend kan het even zoeken zijn naar een plekje.

De meest ideale parkeerplek is bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. Daar kun je meteen terecht voor informatie over de wandelroutes en is ook het startpunt van een aantal wandelroutes. De hond mag hier ook mee naar binnen en er staat een bakje water. 🙂

Wil je liever parkeren en meteen genieten van het mooie uitzicht? Dan kun je de auto kwijt op de parkeerplaats bij Paviljoen de Posbank. Vanaf daar steek je de straat over en sta je direct bij het uitkijkpunt vanaf de bekende Posbank.

Wandelen met de hond bij de Posbank

Honden zijn welkom in het hele wandelgebied. Alleen wel aan de lijn.

Toch hebben wij een heel klein stukje losloopgebied ontdekt. We waren er binnen 5 minuten doorheen gelopen, maar toch. Leuk dat de hond even een stukje verder kan bewegen.

Dit kleine stukje losloopgebied begint aan de achterkant van het bezoekerscentrum en eindigt weer bij het oude koetshuis, wat op de wandelroute ligt.

De paarse heide bij de Posbank

De paarse heide die bij de Posbank te bewonderen is, is een struikhei. In de korte periode van ongeveer half augustus tot half september kleurt deze paars.

Omdat het gebied rondom de Posbank is omgeven door heide, geeft dit een prachtig beeld. Vanaf de verschillende uitkijkpunten kun je over het heuvelachtige gebied kijken en is dit spektakel te bewonderen.

Wandelroute met de hond langs de Posbank

Wandelen rondom de Posbank is een genot voor het oog. Wanneer de heide paars kleurt, waan je jezelf eventjes in Frankrijk. Wat is het hier mooi!

Wij hebben hier de paarse wandelroute gevolgd. Dit wordt met paaltjes langs de paden aangegeven met paarse pijltjes erop. Deze route begint bij het bezoekerscentrum en is ongeveer 5 kilometer lang. Wij vonden deze wandelroute perfect. Het gebied is vrij heuvelachtig en er is zoveel te zien. 

Het uitzicht is het dubbel en dwars waard! Op de route staan verschillende bankjes langs de paden om even uit te rusten. Met ons langzame tempo, foto pauzes en veel ‘ohhh en ahhh’ stops hebben we hier toch wel bijna 2 uur over gedaan.

Deze route brengt je langs bos, weiland en heide.

De Posbank

Halverwege de paarse route, ter hoogte van theehuis de Posbank, vind je het naambekende monument: De Posbank.

De Posbank is een monumentale bank. Het is gemaakt van steen en is half rond van vorm. Op de dag dat wij hier waren was het vrij druk, dus ik heb geen goede foto kunnen maken. Misschien gaan we hier nog eens voor terug. 🙂

Bij de Posbank is een uitzichtpunt waar je prachtig over de heide uit kunt kijken. Ook kun je hier nog gebruik maken van de Posbank en er even lekker op gaan zitten.

De Posbank is gemaakt ter ere van het 25-jarige jubileum van de heer Pos, op 7 mei 1918. De heer Pos was tweede voorzitter van de ANWB. Best een tof cadeau, dacht ik zo.

Dieren bij de Posbank/Herikhuizerveld

Het gebied rondom de Posbank, oftewel het Herikhuizerveld, wordt bewoond door verschillende dieren.

Bijvoorbeeld door de Rhedense schaapskudde. Al meer dan 56 jaar wordt het gebied begraasd door deze schaapjes. Iedere dag worden de schapen naar een nieuw stukje heide gebracht. Hier zorgen zij ervoor dat het gras geen kans krijgt om de heide te overgroeien.

Ook heb je hier kans om de IJslandse Pony’s te spotten. Je moet wel goed zoeken, want ze zijn niet erg gek op bezoekers. Het zijn wilde paarden die vooral lekker hun eigen ad trekken. Ook zij helpen mee om het gras weg te grazen.

De Schotse Hooglanders lopen hier ook vrij rond. En ook zij grazen hier rustig rond in het gebied. Van nature zijn de dieren niet agressief, maar toch wordt aangeraden om de dieren lekker in hun waarde te laten en verder te wandelen. Vooral als je de hond bij hebt, kan dat voor de nodige spanning zorgen bij de dieren.

Als je in de vroege morgen komt voor een wandeling, heb je zelfs kans om edelherten en wilde zwijnen te spotten!

En kom je op een woensdagmiddag in september? Dan kom je misschien dit harige dier met punt oren wel tegen… 🙂

Wandelen jullie ook wel eens bij de Posbank?

Gaan jullie ook wel eens met de hond wandelen bij de Posbank?

Wat vinden jullie het mooiste seizoen om hier te wandelen? En gaan jullie dan in de vroege ochtend? Of misschien wel later op de dag?

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *