Met de hond naar de Hoornseplas – Wandelen en zwemmen

De Hoornse plas ligt net buiten de stad Groningen. In het hoogseizoen (1 april tot 1 oktober) is het hier verboden voor honden. In het laagseizoen (1 oktober tot 1 april) mogen honden hier van maandag tot en met vrijdag loslopen. In het weekend moeten honden ook hier aan de lijn.

Parkeren bij de Hoornseplas

Parkeren is gratis bij de Hoornseplas. Er zijn verschillende parkeergelegenheden, waar onder bij Beachclub Kaap Hoorn. Hier kun je van woensdag tot en met zondag ook terecht voor een hapje en een drankje. Honden zijn welkom!

Er is nog een parkeerplaats aan de Achterom in Eelderwolde en nog eens één iets verderop aan de plas. Zeker in het laagseizoen is hier plek genoeg.

Wandelen met de hond bij de Hoornseplas

De Hoornseplas is een waar hondenparadijs! Het is een erg divers en groot gebied. Met mooi weer is er veel kans om speelmaatje te treffen.

Het water is schoon en honden kunnen hier makkelijk vanaf het strand het water in. Op het zachte zandstrand kunnen honden heerlijk ravotten!

Er loopt een verhard pad rondom de Hoornseplas wat het ook goed begaanbaar maakt voor rolstoelen, scootmobiels en buggy’s.

Aan de andere kant van het verharde pad, ligt een brede grasstrook waar verschillende bomen langs staan. Ook vind je langs de wandelroute een groot aantal bankjes met prullenbakken ernaast. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de plas.

De brug die de Hoornseplas scheidt van het Hoornsemeer heeft een fietspad en een voetgangers pad. Zo loopt niemand elkaar in de weg en kan de hond ook gewoon los blijven lopen. Vanaf de brug kun je uitkijken over het Hoornsemeer.

Aan het strand is een grote speeltuin voor kinderen. Hier wordt gevraagd om honden aan te lijnen of om er omheen te wandelen.

Bij de speeltuin staan verschillende klimtoestellen, glijbanen en schommels. Er is ook een waterpomp aan het strand voor kinderen om mee te spelen. De speeltuin is voor jong en oud!

Op het strand zijn 2 openbare toiletgelegenheden aanwezig.

Wandelen jullie wel eens bij de Hoornseplas?

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring over deze toffe plek! Hier onder kun je een berichtje achterlaten. 🙂

2 antwoorden op “Met de hond naar de Hoornseplas – Wandelen en zwemmen”

 1. Heel fijn rondje is dit. Mooi afwisselend, schoon, opgeruimd (veel prullebakken langs de hele route, dat scheelt). Hier kom je altijd wel iemand tegen met een hond die wel met de jouwe wil spelen. een groot zandstrand aan de ene kant, een kleiner strandje aan de andere kant (halverwege het rondje). Mooie aanvulling op de stadse losloopgebieden.

 2. Nog twee losloopgebieden in de stad Groningen die de moeite waard zijn:
  In het Stadspark is een groot losloopgebied en een loslooproute. Een bosachtig park aangelegd als een Groningse slingertuin, rondom een groot speelveld slingeren rondlopende paden tussen bosjes en bomen. De loslooproute (ca. 2 km) is aangegeven d.m.v. paaltjes. Daar binnen is losloopgebied. Honden kunnen op verschillende plekken veilig schoon water in. Er is ook een hondenspeeltuin met voor de honden allerlei speeltoestellen en voor de baasjes een picknicktafel en -bankjes.
  Minpunten:
  Na mooie zomeravonden moet je er de volgende ochtend niet te vroeg zijn of het grote veld vermijden, want dan is het op het grote veld en er vlak omheen een enorme bende.
  Opletten voor fietsers die overal komen, ook op de loslooproute.
  Heel erg weinig bankjes, haast nergens prullenbakken.
  Parkeren kan op de parkeerplaats vlakbij de loslooproute (Concourslaan).
  Tweede losloopgebied is klein, maar fijn, een combinatie van Westpark (parkeren op Tarraplein) en het Roege Bos. Westpark is een rechttoe-rechtaan losloopgebiedje met plekken waar je hond makkelijk vrij schoon water in kan. Blokje om in het groot. Asfaltpaden om een skivijver. Gedeeltelijk grasdijken.
  Vanuit het Westpark kun je via een brug (met roostervloer) naar het Roege Bos ten noorden van de Siersteenlaan. Een heel klein bosje met kriskraspaden. Parkeren bij het Roege Bos kan aan de parallelweg van de Siersteenlaan of aan de Kwartslaan. Het water middenin het Roege Bos is geen hondenzwemwater (meer aarde dan water), en de kikkerpoel ook niet. Alleen aan de randen is schoon water: aan de oostkant (Kwartstraat-kant) een brede sloot en aan de noordkant een grote vijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *