Losloopgebied bij de Heemtuin in Muntendam

De Heemtuin ligt aaneengesloten met natuurpark Tussen de Vennen. Hier kun je prachtig wandelen met de hond. Deze toffe plek is zo divers en groot, dat jullie je hier wel een hele dag kunnen vermaken!

Er is een speciale natte neuzen route waar honden los mogen lopen. Aangelijnd is de hond overal welkom. Ook voor kinderen is hier meer dan genoeg te beleven. 😀

Heemtuin Muntendam

Parkeren bij de Heemtuin

Parkeren kan op de parkeerplaats van De Heemtuin. Het navigatieadres is Nieuweweg 127 in Muntendam. Hier vind je de link die opent in Google Maps.

Natte Neuzen Route

Speciaal voor honden is hier de Natte Neuzen Route. Op deze route mogen honden loslopen. De wandelroute loopt helemaal om het gebied heen. Helaas staat het niet ter plaatsen met bordjes aangegeven.

Op de kaart hier onder kun je zien hoe de route loopt. Met het pijltje ‘U staat hier’ wordt de parkeerplaats aangeduid. Daar is het begin van de route.

Het idee van de Natte Neuzen Route is dat je aan de rand van het natuurgebied vrij kunt wandelen met de hond. Met deze route is er rekening mee gehouden dat het kwetsbare gebied wordt vermeden en dat honden toch lekker hun ding kunnen doen.

Kaart Heemtuin
Bron: Heemtuin Muntendam

Als je de route helemaal om het gebied blijft volgen, kom je langs een prachtige diversiteit aan natuur. Langs heides en vennen, langs bos en zwemwater. Wat een genot voor jou en je hond!

Er zijn verschillende plekjes waar de hond even het water in kan voor een frisse duik. Het water is niet overal even schoon, maar dat ruik je wel op de terugweg in de auto. 😀

*In het midden van het natuurgebied is een open plaats. Hier broeden vogels op de grond. Ook wordt het gebied beheert door de schaapskudde. Helaas is hier in het verleden al eens een aanvaring geweest tussen loslopende honden en de schaapskudde. Mede hierdoor wordt dringend verzocht om honden op dit stuk aangelijnd te houden. Binnen de klappoortjes mogen honden niet mee, ook niet aangelijnd.

Met kinderen en de hond naar De Heemtuin

Het gedeelte tussen de rode lijn is het gebied van de Heemtuin zelf. Hier wordt gevraagd om de hond aan te lijnen. In de Heemtuin kun je heerlijk wandelen door de prachtige tuin. Hier vind je onder andere de siertuin, de kleine beestjestuin, een speeltuin, de natuurspeelplaats en het begrazingsgebied.

Voor kinderen is hier zoveel te ontdekken! Er is een stukje geschiedenis, speelpret en prachtige tuinen vol bloemen en kleine beestjes. Neem een kijkje bij de grazers of vermaak ze in de speeltuin. Een spelletje verspringen? Of liever spelen met de waterpomp?

De natuurspeelplaats mogen jullie zeer niet overslaan! Deze is speciaal voor kinderen en ligt op het Mammoetpad. Deze toffe plek vind je aan de rechterkant van de parkeerplaats. Honden zijn hier aangelijnd welkom.

Hier vind je verschillende houten speeltoestellen en klimparcours voor kinderen. Over het laagstaande water kunnen zij het pad volgen, terwijl jij hier met de hond omheen kunt wandelen.

Met de hond naar de Heemtuin

Bij de Heemtuin kun je na de wandeling terecht voor een lekker hapje en een drankje. Een bakje water voor de hond staat al klaar! En is het echt hondenweer geworden? Dan mag je ook lekker binnen komen zitten met je maatje.

Houd er rekening mee dat de Heemtuin geopend is van woensdag tot en met zondag. Momenteel in verband met corona van donderdag tot en met zondag.

Wandelen jullie ook wel eens bij de Heemtuin?

Wij zijn benieuwd wat jullie van deze toffe plek vinden! Hier onder kun je een berichtje achterlaten met tips of ervaringen. 🙂

In het filmpje hier onder zie je een korte impressie van het wandelgebied bij De Heemtuin.

EÊn antwoord op “Losloopgebied bij de Heemtuin in Muntendam”

  1. Hallo,

    De kern van dit gebied is een open terrein waar vogels op de grond broeden en dat beheert wordt met schapen. Dit is verboden voor honden, ze mogen hier ook aangelijnd niet in. Helaas is hier nogal eens onduidelijkheid over. Dit zorgt voor grote problemen met de kudde en vorig jaar zelfs een dood schaap na te zijn opgejaagd door een hond.
    Zouden jullie de tekst willen aanpassen om te benadrukken dat het hele gebied binnen het stroomraster voor honden verboden is? De honden mogen daarbuiten mee, maar ze mogen niet mee voorbij de klaphekjes. Bedankt. Groet van de schaapherder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *