Brunssummerheide en losloopgebied Heksenberg

De Brunssummerheide is één van de mooiste en meest diverse natuurgebieden in Limburg. Een heerlijke plek om samen met je hond te gaan ontdekken. Hier lees je alles over honden op de Brunssummerheide.

Brunssummerheide
Uitzicht vanaf een wandelpad in het losloopgebied De Heksenberg

Parkeren bij de Brunssummerheide

Er zijn verschillende parkeerplaatsen rondom de Brunssummerheide. Afhankelijk van waar je wilt starten zijn dit de 2 handigste plekken om je auto neer te zetten.

Wil je parkeren aan het losloopgebied van de Brunssummerheide?

Dan kun je de auto het beste parkeren aan het einde van de Kamperheideweg in Heerlen. Aan het einde van de weg vind je een grote openbare parkeerplaats met genoeg parkeerplekken. Hier vind je de link die opent in Google Maps.

Als je vanaf de parkeerplaats de Brunssummerheide oploopt, houd dan rechts aan voor het losloopgebied De Heksenberg.

Wil je parkeren aan het aangelijnde gebied van de Brunssummerheide?

Dan kun je de auto het beste parkeren aan de Schaapskooiweg in Heerlen. Deze parkeerplaats is tevens vlakbij het informatiecentrum en restaurant Schrieversheide. Ook is hier het officiële startpunt van alle wandelroutes. Hier vind je de link naar de parkeerplaats die opent in Google Maps.

Horeca bij de Brunssummerheide

Er is één horecagelegenheid aan de wandelroutes van de Brunssummerheide. Dit is restaurant Schrieversheide. Zij hebben een groot buitenterras met prachtig uitzicht over de heides.

Honden zijn buiten op het terras welkom, maar niet binnen. Houd hier rekening mee wanneer je alleen op pad gaat met de hond. Zij hebben namelijk zelfservice en komen geen bestellingen opnemen op het terras.

Verder kom je tijdens de wandelingen geen horecagelegenheid meer tegen. Pak zelf je tas in met lekkers, want er zijn genoeg bankjes onderweg met de mooiste uitzichten! Wandelen jullie hier in de zomermaanden? Vergeet dan ook geen water voor de hond mee te brengen. Er is geen drinkwaterpunt of zwemvijver in het gebied.

Wandelroutes bij de Brunssummerheide

Er zijn in totaal 7 wandelroutes door het gebied uitgezet. Met verschillende lengtes en langs verschillende plekken.

Wil je starten in het losloopgebied? Dan kun je kiezen voor de gele (2,5km) of de lichtgroene (5km) route. Deze gaan beide het eerste stuk door het losloopgebied en later aangelijnd verder. Dit staat duidelijk aangegeven met paaltjes met gele of blauwe bordjes erop.

Wil je een lange wandeling maken waarbij de hond eerst even los kan? Begin dan aan de lichtgroene wandelroute. Na ongeveer 1,5km kun je verder gaan met de donkergroene route. Deze is 13,5km en gaat door het gehele gebied.

Kaart met gemarkeerde wandelroutes op de Brunssummerheide

Losloopgebied De Heksenberg bij de Brunssummerheide

De Brunssummerheide heeft 3 losloopgebieden. Losloopgebied De Heksenberg is daarvan de grootste en ook de meest populaire. Zoals hier boven genoemd, gaan er ook 2 wandelroutes door dit losloopgebied.

De andere 2 losloopgebieden liggen aan de noordkant van het gebied en zijn bereikbaar vanuit Brunssum. Hier gaan geen gemarkeerde wandelroutes doorheen. Ook ligt hier een vakantiepark. Hierdoor kan het, zeker in de zomermaanden, wat drukker zijn.

Het mooiste losloopgebied aan de Brunssummerheide is toch wel De Heksenberg. Het is een waar speelparadijs voor honden! Er is een grote zandvlakte, genoeg bos en je hebt prachtig uitzicht vanaf de heuvels.

Aangelijnd verder wandelen op de Brunssummerheide

Het einde van het losloopgebied wordt telkens duidelijk aangegeven met bordjes. In het geel of blauw. Houd deze goed in de gaten, een bekeuring heb je zo te pakken. Ook loopt de schaapskudde geregeld over de heides.

Brunssummerheide

Toegankelijkheid

De wandelpaden door de Brunssummerheide zijn niet verhard. Geregeld ga je hier een stuk door het mulle zand of over de bospaden. Hierdoor zijn zeker niet alle paden geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en buggy’s.

Speciaal hiervoor is er een korte wandelroute uitgezet van 1km (oranje route). Deze begint vanaf de parkeerplaats aan de Schaapskooiweg. Dit pad is verhard en gaat langs de heides. Honden zijn aangelijnd welkom bij deze route.

Wandel jij wel eens met de hond op de Brunssummerheide?

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw tips en ervaringen! Als je het leuk vindt, kun je hier onder een berichtje achterlaten met jouw persoonlijke ervaring en andere honden tips. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *