Losloopgebied het Bergerbos in Afferden bij nationaal park de Maasduinen

Losloopgebied het Bergerbos is een klein, maar prachtig stukje bos wat bij het Nationaal park De Maasduinen hoort. Hier mogen honden het hele jaar door lekker loslopen. Het losloopgebied is goed te combineren met een langere wandelroute door de Maasduinen als je het niet erg vind om verder te lopen met de hond aan de lijn.

Parkeren bij losloopgebied het Bergerbos

Als navigatieadres kun je de Bosweg in Afferden invoeren. Daar zit een openbare parkeerplaats direct aan het losloopgebied. Houd er wel rekening mee dat de bosweg vrij lang is.

Wij kwamen vanaf de snelweg en dan is het helemaal aan het einde van de Bosweg. Dit is een zandweg waar je ongeveer 10 minuten overheen rijd. Net als je denkt dat je vast verkeerd bent gereden, ben je er ineens. 🙂 Als je vanaf het centrum van Afferden komt, is het vrij aan het begin van de Bosweg.

Wandelen met de hond in het Bergerbos

Vanaf de parkeerplaats wandel je meteen het losloopgebied in. Het losloopgebied bestaat vooral uit bos. Je wandelt hier ongeveer in een half uurtje doorheen. Maar als je niet te veel haast hebt, kun je hier best een uurtje samen rondstruinen.

Vind je het niet erg om met de hond aan de lijn verder te wandelen? Dan is het absoluut de moeite waard om over de heide en langs de vennen te lopen. Er is hier zoveel te zien!

Hiervoor kun je de blauwe route volgen, de Broederbosroute. De route is 8km lang, maar kan ook ingekort worden tot 5 km. Deze start aan het begin van het losloopgebied en brengt je verder door bossen en langs heide en vennen.

In het gebied van de Maasduinen, net buiten het Bergerbos, lopen Schotse Hooglanders. Ook maak je hier kant om de schaapskudde te spotten. Op deze plekken is het belangrijk om de hond aan de lijn te houden.

Herfst in het Bergerbos

Wij hebben het Bergerbos bezocht in oktober. De herfst is volop in bloei en wat geeft dat prachtige uitzichten! Ieder seizoen is natuurlijk bijzonder, maar de herfst heeft ons hier vrolijk verrast. Het kleurenspektakel wat over de heide en vennen opdoemt is adembenemend.

De paddenstoelen schieten uit de grond in alle vormen en maten. Iedere bewoner van dit park wilt de laatste zonnestralen opvangen. Hier kun je best een middagje spenderen. 🙂

Horeca bij het Bergerbos

Er zit geen horecagelegenheid aan het Bergerbos. Wel vind je op een kleine 5 minuten rijden Theehuis de Appelgaard. Hier zijn wij zelf helaas niet geweest, omdat de horeca gesloten was in verband met corona.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een lunchpakketje mee te nemen en neer te strijken op één van de bankjes die langs de wandelpaden staan.

Wandelen jullie wel eens bij losloopgebied het Bergerbos?

Deel jullie ervaring met ons! Wij zijn benieuwd wat jullie van dit prachtige gebied vinden. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *