Wandelen met de hond bij de Mulderplas en het rietpad in Thull

De Mulderplas is een prachtige, levendige plek. Er is zoveel te zien! Het rietpad met de vlonderpaden ligt vlak achter de plas. Volg een gemarkeerde wandelroute of ontdek het gebied op eigen houtje!

Mulderplas
De Mulderplas

Honden bij de Mulderplas en het Rietpad

Honden zijn aangelijnd welkom in het gebied rond de Mulderplas en het Rietpad. Er is hier geen honden losloopgebied bij.

Parkeren en horeca bij de Mulderplas

Achter de Mulderplas zit het gezellige brasserie De Muldermolen. Hier naast vind je een parkeerterrein waar je de auto kunt parkeren tijdens de wandeling. Hier vind je de link die opent in Google Maps.

Bij Brasserie De Muldermolen kun je heerlijk ontbijten en lunchen. Ook voor een kopje koffie met gebak is dit een heerlijke pauze stop. Honden zijn hier van harte welkom. Tijdens de wintermaanden hebben ze het overdekte terras afgesloten met zeilen, zodat het lekker warm blijft. De terras heaters zorgen ervoor dat je er warmpjes bij zit.

Rietpad achter de Mulderplas

Wandelroute bij de Mulderplas

Wil je niks missen van de Mulderplas en al het moois wat er omheen ligt? Volg dan de gemarkeerde wandelroute die door het gebied is uitgezet. Vanaf de bovengenoemde parkeerplaats kun je de wandelroute starten door de weg over te steken en links aan te houden rondom de Mulderplas.

De wandelroute is 7 km lang en hiervoor volg je de paaltjes in de kleur roze/paars/violet. Violet is de beste omschrijving voor deze kleur. De route gaat langs de Mulderplas, door het bos, langs de Geleenbeek en andere prachtige uitzichten.

Tijdens deze wandelroute kom je niet langs de vlonderpaden van het Rietpad. Maar wanneer je achter de Mulderplas loopt, zie je de vlonderpaden liggen. Wijk hier zeker even van de route af om een kijkje te nemen. Er is zoveel te zien langs de vlonderpaden!

De Mulderplas

Rondom de Mulderplas wordt veel aandacht besteed aan de natuur en het leefgebied van de planten en insecten. Kom hier voor een wandeling en geniet van de rust. Kikkers, vlinders, libellen en verschillende vogelsoorten houden je hier gezelschap. Wie weet zie je ook de ijsvogel voorbij schieten.

Uitzicht Thull
Uitzicht tijdens de wandelroute

Over het Rietpad:

Via het Rietpad bij de Mulderplas in Thull, werken mens en natuur nauw samen. Al in 1968 besloot Leo Meens, derde generatie brouwer van de naastgelegen Alfa Bierbrouwerij, om het eigen productiewater op biologische wijze te zuiveren. Dat gebeurt tot op de dag van vandaag in dit riet- en biezenveld: een ‘ouderwets duurzaam’ systeem dat perfect past een moderne, circulaire gedachte.

In dit rietveld groeien bacteriën die leven op de wortels van het riet. Die bacteriën zetten afvalstoffen uit het water om in voedingsstoffen voor zichzelf en de plant. De plant geeft weer zuurstof af aan het water, waardoor de waterkwaliteit verbetert en het water wordt gezuiverd. Dan gaat het water alsnog naar de reguliere waterzuivering waar dankbaar gebruik wordt gemaakt van de goede bacteriën in dit natuurlijk gezuiverde water.

Bron: Visit Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *