Losloopgebied Loonse en Drunense Duinen – Wandelen met honden los

De Loonse en Drunense Duinen… Een waar paradijs voor iedere natuurliefhebber! Een heerlijk gebied om met de hond doorheen te struinen. Maar niet alleen mensen met honden komen hier graag. Het gebied is ook erg gewild onder de mountainbikers, ruiters en wandelaars.

Hier lees je alles wat je wilt weten voordat je met de hond naar deze toffe plek toe gaat.

Loonse en Drunense duinen

Losloopgebieden Loonse en Drunense Duinen

Er zijn 2 grote losloopgebieden bij de Loonse en Drunense duinen. Bij één van de gebieden vind je een grote zwemvijver. Een hele leuke plek waar mensen samen komen en honden lekker kunnen spetteren. Zeker in het hoogseizoen is dit de leukste plek om naartoe te gaan! Dit losloopgebied is te bereiken vanaf De Roestelberg in Kaatsheuvel.

Aan de andere kant van het park vind je nog een groot losloopgebied. Hier wandel je vooral over de prachtige zandvlaktes en een stuk door het bos. Dit losloopgebied vind je tussen Herberg De Drie Linden en De Rustende Jager en is te bereiken vanaf Drunen.

Losloopgebied met zwemwater bij de Loonse en Drunense Duinen

Dit heerlijke losloopgebied begint net voorbij horecagelegenheid De Roestelberg. Hier vind je tevens een groot aantal parkeerplaatsen waar je de auto kunt parkeren. Als navigatieadres kun je Roestelbergseweg 2 in Kaatsheuvel aanhouden.

Zwemwater

Vanaf de parkeerplaats loop je achter De Roestelberg zo de zandvlakte op. Hier komen verschillende paden samen, waaronder het mountainbike pad en het fietspad. Hier moeten honden nog even aan de lijn. Op de zandvlakte staat duidelijk met borden aangegeven waar het honden losloopgebied begint. Dat is ongeveer 200m voorbij het café.

Hier begint het honden speelparadijs! Deze waanzinnig grote zandvlakte is alleen al heerlijk om overheen te struinen. Er staan verschillende bankjes en boomstammen waar je op kunt zitten om even te genieten van dit uitzicht.

In de verte zie je de paarden langs lopen. Het ruiterpad buigt de andere kant van de zandvlakte op, zodat deze elkaar niet meer doorkruisen. Je kunt het pad volgen over de zandvlakte, langs de boskant. Aan het einde van de zandvlakte wandel je het bos in, wat verder gaat naar het zwemwater.

Er zijn verschillende kleine hondenstrandjes waar honden makkelijk het water in kunnen. Als je verder langs het water loopt, neemt de natuur het weer over. Hier vind je ook wat rustigere plekjes waar honden kunnen zwemmen, als je daar de voorkeur aan geeft.

Loonse Duinen

Achter het zwemwater kun je nog een stuk verder wandelen door het losloopgebied, totdat je de bordjes tegenkomt waar honden weer aan de lijn moeten. Hier kun je nog een paar kilometer verder wandelen langs de heidevelden en door de bossen.

Voor een hapje en drankje kun je op de terugweg terecht bij de Roestelberg. Hier kun je lekker op het terras zitten en uitkijken over de zandvlakte. Honden zijn van harte welkom, er staat een bakje water klaar.

Losloopgebied over de zandvlakte bij de Loonse en Drunense Duinen

Is jouw hond geen waterrat? Dan kun je minstens zo mooi wandelen aan de andere kant van het gebied! Er is een grote parkeerplaats aan de Giersbergen in Drunen. Als navigatieadres kun je Giersbergen 16 in Drunen aanhouden.

Vanaf het parkeerterrein kun je langs Herberg De Drie Linden zo het bos in wandelen. Hier begint ook het losloopgebied dat staat aangegeven met bordjes. 

Loonse en Drunense Duinen

Het verharde fietspad loopt helemaal door tot aan de andere kant van het losloopgebied. Dit is een vrij druk fietspad, dus je kunt er voor kiezen om alvast ergens het bos in te duiken. Als je aan de rechterkant het bos in gaat, kom je uiteindelijk weer bij de zandvlakte.

Hier wandel je over de zandvlakte, langs heides en bos. Ik kan mezelf alleen maar voorstellen hoe dit eruit moet zien als de heides in bloei staan! 😀 Aan de zijkanten doemt het bos op achter de zandvlakte. Een prachtig gezicht!

Aan deze kant van de Loonse en Drunense Duinen is het gebied een stukje heuvelachtiger. Hier zal je af en toe wat meer moeten klimmen. Maar het uitzicht is het dan ook absoluut waard. Er staan verschillende bankjes aan de zandvlakte om te pauzeren.

Een gedeelte van het omliggende bos hoort nog bij het losloopgebied. Dit wordt aangegeven met houten paaltjes met een blauw/geel plaatje met een hond erop. Je kunt helemaal doorlopen tot aan café De Rustende Jager. Hier kun je tevens terecht voor een hapje en een drankje. Daar stopt het losloopgebied.

Loonse en Drunense Duinen

Parkeren bij de Loonse en Drunense Duinen

Zoals hier boven al genoemd zijn er parkeergelegenheden die vrijwel aan het losloopgebied liggen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere parkeerplaatsen die wat rustiger gelegen zijn. Hier vind je alle parkeerplaatsen rondom het gebied.

Horeca bij de Loonse en Drunense Duinen

Er zijn verschillende horecagelegenheden aan het gebied. Helaas hebben wij ze niet allemaal zelf kunnen testen. Wij hebben bij De Roestelberg een heerlijke cappuccino to go gehaald.

Aan de andere kant van het gebied kun je neerstrijken bij Herberg De Drie Linden of aan de andere kant van het losloopgebied bij De Rustende Jager. Honden zijn op beide plekken van harte welkom.

Losloopgebied Loonse en Drunense Duinen

Willen jullie blijven slapen?

Neem dan eens een kijkje op de volgende pagina:

Vakantiehuisjes waar honden welkom zijn aan de Loonse en Drunense duinen.

Handige om te weten:

Zoals bovenaan dit artikel al benoemd staat is dit gebied een populaire plek onder de natuurliefhebbers. Je kunt hier dan ook van alles en nog wat tegenkomen. Fietsers, mountainbikers, paarden of wandelaars die niet van honden houden. Het gebied is voor iedereen toegankelijk en iedereen is dan ook even welkom. Er wordt goed rekening gehouden met ieders wensen in dit gebied.

  • Bij het losloopgebied aan de kant van Drunen, voorbij Herberg De Drie Linden, hebben wij een stukje ontdekt waar de mountainbikeroute het losloopgebied doorkruist.
  • Op de zandvlakte in het losloopgebied met het zwemwater hebben wij paarden gezien. Dit ruiterpad lag wel een eindje van het losloopgebied vandaan.

Deel je ervaring met ons!

Wij zijn erg benieuwd hoe jullie dit gebied hebben ervaren! Heb je tips over bijvoorbeeld een lekkere horecagelegenheid? Of wil je een andere ervaring delen? Heb je iets prettig ervaren of juist niet? Laat hier onder dan een berichtje achter! Zo kunnen we samen de leukste tips delen! 🙂

2 antwoorden op “Losloopgebied Loonse en Drunense Duinen – Wandelen met honden los”

  1. Wij wonen er dichtbij, en komen er heel vaak met de honden.

    Misschien goed om te vermelden dat er in het zwemwater vlakbij de Roestelberg elke zomer blauwalg zit (op dit moment ook al) en dat dat extreem gevaarlijk kan zijn voor honden.
    Er staan wel bordjes dat er blauwalg zit, maar die staan niet heel erg zichtbaar (en niet aan het begin van de route) Ik weet uit ervaring dat je hond al in het water zit voor jij ook maar ergens een bordje gezien hebt, laat staan gelezen.

  2. Inderdaad, de hond had al lang in het water gelegen en toen we bijna de vijver hadden verlaten kwamen we een bordje tegen met blauwalg.
    Zeer slecht vind ik dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *