Honden op het strand van Texel

De stranden van Texel zijn een waar paradijs voor jou en je hond! Uren lang rondstruinen over de witte zandstranden langs de wilde zee. Hier ervaar je het échte eiland gevoel!

Het hele jaar kun je hier genieten van een strandwandeling waarbij je hond lekker los mag lopen. In het laagseizoen mogen honden op alle stranden loslopen. In het hoogseizoen en het broedseizoen gelden er regels op bepaalde stukken van het strand.

Strand Texel
Strand bij De Cocksdorp

Honden op het strand van Texel in het hoogseizoen

In het hoogseizoen zijn er veel stukken strand op Texel waar je hond lekker los mag lopen. Op de bewaakte stranden moeten honden in het hoogseizoen aan de lijn. De bewaakte stranden vind je rondom de strandpalen.

Het hoogseizoen begint, wanneer de bewaakte strandwachtersposten op het strand worden neergezet. Meestal is dit tussen eind juni en half september, afhankelijk van het mooie weer. Wanneer de strandwachtersposten er staan, kun je dit zien op de borden bij de strandopgang.

De stukken waar honden dan aangelijnd moeten worden, zijn rondom de strandpalen. Een stuk naar links en rechts daarvan. Dit kun je ook herkennen aan de vele badgasten. Wanneer je verder voorbij de strandpaal loopt en je minder badgasten tegenkomt, kan de hond weer lekker los.

In het hoogseizoen kun je dus nog steeds kilometers over het strand wandelen met je hond. Er zijn alleen een aantal stukken waar je maatje even aan de lijn moet. 🙂

In het laagseizoen mogen honden op alle stranden lekker loslopen!

Strand Texel
Strand bij De Koog

Honden en het broedseizoen op Texel

Op Texel kunnen de vogelspotters onder ons hun hart luchten. Er zijn wel 390 verschillende vogelsoorten gezien! Om de vogels hun rust te gunnen tijdens het broedseizoen, zijn er bepaalde wandelroutes afgesloten of alleen toegankelijk met honden aan de lijn.

Het broedseizoen loopt van 1 maart tot en met 1 september. In de wintertijd mogen honden hier wel loslopen. De broedplaatsen vind je aan de zuidkant van De Koog, tussen het strand en het Dennenbos. Ook voorbij Den Hoorn is een groot gedeelte aangewezen als broedseizoen voor de vogels.

Wandel je juist graag met de hond aan de lijn? Breng dan een bezoekje aan de zuidelijke kant van het eiland. In natuurgebied De Bollenkamer geldt het hele jaar door aanlijnplicht. Hier wandel je door het prachtige uitgerekte gebied, waar je veel kans maakt om de Schotse Hooglanders en wilde paarden te zien!

Tijdens het broedseizoen is ook het strand De Hors alleen toegankelijk met aangelijnde honden. Ook hier kun je prachtig wandelen door het duingebied en langs het water. Buiten het broedseizoen mogen honden weer loslopen op het strand van De Hors.

Heerlijke cappuccino bij Beachcub Texel

Honden in de strandpaviljoens op Texel

Er is niets lekkerder dan na een lange strandwandeling lekker neerstrijken voor een koud drankje. Bij de strandpaviljoens zijn honden buiten op het terras van harte welkom! Er staan drinkbakken klaar met lekker vers water.

*Ons favoriete plekje? Beachclub Texel!

Tussen strandpaal 19 en 20 vind je deze toffe plek! Met prachtig uitzicht op zee, vriendelijke bediening en een heerlijke kaart! Zelf eet ik veganistisch, dus af en toe is het goed zoeken. Maar hier serveren ze heerlijke cappuccino’s met havermelk en verschillende lekkere hapjes. Ook de cocktailtjes zijn zeker het proeven waard! 🙂

Je kunt de auto parkeren bij parkeerplaats Parkeerplaats Paal 17 en van daaruit op het strand naar rechts lopen. Hier mogen honden in het hoogseizoen een groot gedeelte loslopen, totdat ze het laatste stuk voorbij paal 19 weer aangelijnd moeten worden.

Zonsondergang kijken met je hond op Texel

In de avonduren, wanneer het strand weer rustig is en de meeste badgasten zijn vertrokken, mag je hond overal weer lekker loslopen. Neem het er goed van, want er gaat niets boven een heerlijke avondwandeling als de temperaturen weer gezakt zijn!

Zonsondergang Texel

Vanaf de westkant van Texel kun je vrijwel overal de prachtige zonsondergang zien. Dit kun je natuurlijk doen vanuit één van de vele strandpaviljoens, maar ook gewoon vanaf het strand. Op veel plaatsen vind je picknickbankjes of blokken hout om lekker op te gaan zitten.

Neem wat te drinken mee voor jezelf en je hond en genieten maar!

Tips voor honden op het strand van Texel

  • Pas op voor kwallen!

Als de wind naar het oosten staat, dus richting het strand, heb je extra veel kans om deze glibberige vrienden tegen te komen. Ze zijn waanzinnig mooi om te zien, maar ze kunnen ook vervelend steken. Dat geldt zowel voor jou als voor je hond.

Vooral op de gevoelige plekjes, zoals de neus van de hond, kan het extra vervelend zijn. Kijk ook even goed uit dat je hond deze kwallen niet verward met een lekker hapje. Als ze al niet gestoken worden, kunnen ze er goed ziek van worden.

  • Zorg voor voldoende water en schaduw

Door het zoute zeewater krijgen honden extra veel dorst. Zeker als het ook nog eens warm weer is en ze lekker aan het ravotten zijn op het strand. Een litertje water is er zo doorheen!

Kom je toch water tekort? Loop dan even naar de dichtstbijzijnde strandtent. Daar kun je jouw waterfles altijd even bijvullen.

Als je van plan bent om een dagje/middagje op het strand te hangen, is een schaduwplekje wel heel fijn voor de hond. Honden kunnen veel slechter tegen de warmte dan dat wij dat kunnen. Ook een matje of dekentje om op te liggen in het warme zand, zal je maatje zeker waarderen!

  • Een rolletje poepzakjes

Gooi voor vertrek even een rolletje poepzakjes in je tas. Prullenbakken vind je genoeg op de stranden, maar zakjes hangen er niet. Er is niets zo vervelend dan lekker met je blote voeten door het zand wandelen en dan in een warme verrassing te stappen.

Heb je geen zakjes bij en is er niemand met een hond om je heen om er één van te lenen? Hang even de kat uit, en begraaf de drol wat dieper in het zand. 🙂

Ga lekker genieten!

Geniet van de heerlijke tijd die je samen met je hond hebt op de stranden van Texel! Vind je het leuk om jouw ervaring of andere tips te delen met ons? Laat hier onder dan een berichtje achter. Wij zijn natuurlijk erg benieuwd hoe jullie deze heerlijke stranden ervaren. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *