Zeehonden spotten samen met je hond

Zeehonden spotten op Texel. Een geweldige ervaring! En het beste is… Je hond kan gezellig mee. 🙂

In het Noordelijkste puntje van Texel vind je Waddenveer De Vriendschap. Dit is het enigste passagiersschip die deze unieke rondvaart organiseert. Hier lees je alles over dit toffe uitje en onze ervaring.

zeehonden texel

Waddenveer De Vriendschap

Waddenveer De Vriendschap is een ontzettend goede en vriendelijke organisatie. Omdat zij als enigste met hun eigen boot door het gebied varen, kom je dus ook geen hordes met andere toeristen tegen.

Er wordt met respect omgegaan met het leefgebied van de zeehonden. De boot blijft op gepaste afstand van de zandbank, waar de zeehonden lekker genieten van het relaxte leven. Want dat hebben ze… Er is namelijk niets in hun leefomgeving wat op hen jaagt. Vis is er genoeg voor hen om zelf te vangen. Wat een leventje!

Tijdens de rondvaart krijg je een verrekijker om de zeehonden van dichtbij te bekijken. Het zijn ook nog eens ontzettende uitslovers. Richt je verrekijker eens op één van de dieren te gelijk. Misschien zie je ze ook een keer zwaaien. 😀

waddenveer texel

Met de hond op de boot

Honden zijn gratis en mogen gezellig mee. Kom je met 2 of meer honden? Bel dan even van te voren naar De Vriendschap om dit te overleggen. Voor de rust op de boot en voor de andere passagiers is het fijn om van te voren te weten hoeveel honden er eigenlijk meegaan.

De boot zelf is ruim en groot genoeg om een rustig plekje te vinden voor jezelf en je hond. Zeker als het de eerste keer op een boot is, kan dat natuurlijk spannend zijn. Verderop in het artikel vertel ik over onze eigen ervaring en Lana’s eerste keer op de boot.

Reserveren en praktische tips

Op de website van De Waddenveer kun je zien hoe vaak en hoe laat de tochten vertrekken. Wees er op tijd bij met reserveren om te voorkomen dat je niet mee kunt zolang je op Texel bent. Dit kun je online doen via de website of mail, of je kunt even bellen.

https://www.waddenveer.nl/nl/vaartochten/robbentochten-op-het-wad

zeehondentocht texel

De toottocht duurt iets meer dan een uur. Voordat je aan boord gaat, kun je de kaartjes ophalen bij het houten huisje achter de stijger. Dit kun je ook al iets eerder doen, zodat je nog lekker de tijd hebt om met de hond over het strand te wandelen voordat jullie aan boord gaan.

De auto kun je parkeren op de grote parkeerplaats aan de Volharding, net voor strandpaviljoen Kaap Noord.

Tips: Koop een dagkaart en blijf lekker een dagje in het noordelijke gebied! Breng een bezoekje aan de vuurtoren, hang wat rond op het strand en strijk lekker neer bij het heerlijke strandpaviljoen. Er is zoveel te zien hier! Honden mogen hier het hele jaar door lekker loslopen op het strand, tot aan strandpaal 28. 🙂

Tip: Neem eventueel een dun vestje mee. Op zee waait het een stuk harder dan op het strand. Ook verbrand je met het mooie weer een stuk sneller zonder dat je het doorhebt!

Onze ervaring op de Waddenveer

In één woord: Geweldig! Zelf ben ik gek op boottochten en tijd spenderen op het water. Maar voor Lana was dit de eerste keer. Natuurlijk zijn we ook met de boot naar Texel gekomen, maar die is zo ontzettend groot dat je niet eens merkt dat je op een boot zit.

Even afwachten dus wat ze er van gaat vinden. Van tevoren hebben we al een flink stuk over het strand gelopen, zodat ze lekker moe was op het moment dat we aan boord gingen. Ze had genoeg gedronken en eten of koekjes geef ik haar niet op dit soort momenten. Daar kunnen honden alleen maar misselijk van worden.

‘Als ik normaal doe, doet Lana dat ook’

Lastig af en toe… Want zelf zat ik natuurlijk vol energie en enthousiasme. ‘Gezonde spanning’ noemen wij mensen dat. Honden zijn niet bekend met deze term en zien gezonde spanning simpelweg als spanning. En spanning betekend stress. Niet doen dus… 3x Ademhalen en relaxed en zelfverzekerd aan boord stappen.

Even geen aandacht voor de mensen om me heen en alles wat er te zien is. We kiezen een rustig plekje uit en ik stel haar op haar gemak. We knuffelen wat en ze weet dat het goed zit. Voordat je het weet is de boot vertrokken in een rustig tempo. Je merkt het niet eens!

Zeehondentocht texel

Nu Lana haar plekje heeft gevonden, is het mijn tijd om te genieten! Met de verrekijker in de aantocht en de frisse wind door mijn haren ervaar ik het echte bootgevoel weer. Wat een genot in eigen land!

Ik heb mijn ogen uitgekeken naar de vele zeehonden. Wat een gekke dieren zijn het ook! Ze zijn waanzinnig nieuwsgierig en echte levensgenieters. Een goed voorbeeld voor ons mensen. 🙂

Lana heeft ook even een kijkje genomen, maar die vond ze niet zo interessant als dat ik dat vond. Helemaal prima natuurlijk. Er werd onderweg van alles verteld over de dieren, hun leefgebied en de verschillende soorten die hier leven. Ook is er ruimte om vragen te stellen. Ontzettend leuk geregeld allemaal.

Ben jij ook zeehonden wezen spotten met je hond?

Natuurlijk zijn we razend nieuwsgierig hoe jullie dit hebben ervaren! Als je het leuk vind, kun je hier onder een berichtje achterlaten met jouw tips en ervaring.

En als je nog gaat binnenkort… Heel veel plezier natuurlijk! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *