Tips om de beste keuze te maken voor een hondentrap of een loopplank

Een hondentrap of een honden loopplank. Beide zijn ze bedoeld om jouw hond een handje te helpen. Maar hoe maak je nou de juiste keuze voor jouw hond?

Er zijn een aantal dingetjes waar je rekening mee kunt houden bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod die je daarmee kunnen helpen.

  • De reden
  • Gewrichtsklachten
  • Kleine honden en puppy’s
  • Het materiaal en de bestemming
  • Gebruik binnen en/of buiten
  • Gewicht van de hond
  • Smaak en huisinrichting
Hondentrap

De reden voor de aanschaf van een hondentrap of loopplank

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je opzoek bent naar een hondentrap of loopplank. In de meeste gevallen gaat de aanschaf om ouderdom en gewrichtsproblemen.

Maar ook om het kleine honden makkelijker te maken om op de bank, het bed of in de auto te klimmen. Daarnaast worden loopplanken voor de auto ook gebruikt om de auto zelf niet te beschadigen.

Kortom: Er zijn verschillende redenen voor de aanschaf van een hondentrap of loopplank.

– Hondentrap of loopplank voor oudere honden en honden met gewrichtsproblemen

Wordt jouw hond een dagje ouder of merk je dat hij last krijgt van zijn gewrichten? Dan zal hij het zeker op prijs stellen dat je hem een handje helpt.

Wanneer een hond een hoger punt wilt bereiken, zal hij daarvoor kracht moeten zetten in zijn spieren en gewrichten. Met name de heupen en de achterkant van het lichaam worden hiermee belast. Maar ook met de voorpoten zal de hond extra kracht moeten zetten om zichzelf omhoog te tillen.

Voor oudere honden en honden met gewrichtsklachten wordt om deze reden een loopplank aanbevolen. Hierbij worden de spieren en gewrichten niet extra belast, met tegenstelling tot een hondentrapje.

Een honden loopplank speciaal voor de auto is vaak langer, tussen de 153 en 180 cm. Loopplanken voor binnenshuis zijn vaak tussen de 90 en 100 cm.

De langere loopplanken zijn vaak uitschuifbaar of inklapbaar. Wil je de loopplank voor zowel binnen als buiten gebruiken? Kies dan een loopplank die uitschuifbaar is. Dan kun je er altijd voor kiezen om de loopplank binnenshuis maar voor de helft uit te schuiven.

Een bank kan bijvoorbeeld een stuk lager zijn dan de instap van de auto. Slaapt jouw hond graag op bed? Dan kun je aan de hand van de hoogte van jouw bed kijken hoever je de loopplank uitschuift. Een boxspring is bijvoorbeeld een stuk hoger dan een gemiddeld 2-persoons bed.

Voor de loopplank geldt: Hoe langer de loopplank, hoe minder belastend het is voor de gewrichten van jouw hond.

Een langere uitschuifbare loopplank heeft als voordeel dat je zelf de lengte kunt bepalen. Daarnaast hoeft je maar één loopplank aan te schaffen voor zowel binnenshuis als buiten voor de auto.

Hondenloopplank

Petsafe Tri Scope

Deze honden loopplank is gemaakt van aluminium met anti-slip coating. In 3 delen uitschuifbaar tot 176 cm. Tot 150 kg.

Honden loopplank

Happy Ride Telescoping Loopplank

Deze loopplank is gemaakt van aluminium met een een anti-slip coating. In 2 delen uitschuifbaar tot 180 cm. Draaggewicht tot 150 kg.

– Hondentrap of loopplank voor kleine honden en puppy’s

Kleine honden en puppy’s hebben vaak moeite met het bereiken van grote hoogtes. En niet zo gek… Moet je eens voorstellen hoe hoog een bank of auto wel niet is, als je zelf zo groot bent als een pompoen!

Daarnaast is het ook voor zowel kleine honden als puppy’s prettig om de gewrichten al op jonge leeftijd te ontlasten. Dagelijks een grote hoogte opklimmen en ook weer afspringen is geen natuurlijke beweging voor een hond.

Voor kleine hondenrassen, zoals een chihuahua, maltezer of mopshondje, kun je het beste kijken voor een hondentrapje met 4 treden. Hierbij is de afstand tussen de traptreden kleiner en dus makkelijker te beklimmen.

Ook een korte loopplank voor binnen stellen kleine hondenrassen zeer op prijs. Er zijn ook hondentrappen met loopplank in één. Hierbij kun je het trapje omdraaien, waarbij de achterkant een loopplank is.

Deze zijn ook zeer geschikt voor puppy’s die gaan uitgroeien tot middelgrote of grotere honden. Al is voor deze puppy’s een hondentrap met 3 treden vaak ook voldoende.

Hondentrapjes zijn er van verschillende materialen. Als je een hondentrap aanschaft voor jouw puppy, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hondentrap van kunststof. Deze zijn zowel voor binnen als buiten te gebruiken.

Kies je ervoor om ook op latere leeftijd een trapje of loopplank te gebruiken? Dan kun je misschien beter alvast kiezen voor een langere loopplank, zodat je niet over 3 maanden alweer een nieuwe hoeft aan te schaffen.

Voor kleine hondenrassen zijn er leuke trapjes die jouw woonkamer mooi sieren. Je kunt er dan voor kiezen om jouw hond in de auto te tillen, in plaats van een extra loopplank aan te schaffen.

Honden trap

Hondentrap Zwart Inklapbaar

Deze hondentrap is gemaakt van polypropyleen en traptreden van vilt. Inklapbaar. Voor honden tot 50-75 kg.

Hondentrap

Flamingo Hondentrap Loopplank

Deze hondentrap is tevens om te draaien tot een loopplank. Het is gemaakt van MDF hout en bekleed met vilt. Inklapbaar.

De keuze van het materiaal van een hondentrap of een loopplank

Het materiaal van een hondentrap of loopplank is een belangrijke keuze die meespeelt. Het maken van deze keuze is van een paar dingen afhankelijk:

  • Gebruik voor binnen en/of buiten
  • Gewicht van de hond
  • Smaak en huisinrichting
Gebruik voor binnen en/of buiten

Er zijn verschillende materialen voor hondentrappen en loopplanken. Ben je van plan om deze alleen binnen te gebruiken? Dan kun je kiezen voor een materiaal met een gezellige en sfeervolle uitstraling die bij jouw huisinrichting past.

Zo zijn er mooie hondentrapjes die bekleed zijn met kunstleer of met een zachte, pluche bekleding. Hierbij kun je rekening houden met het onderhoud van de hoes. Kunstleer is bijvoorbeeld goed te reinigen met een doekje, terwijl je een stoffen hoes af en toe eens moet wassen.

Wil je de trap of loopplank voor zowel binnen als buiten gebruiken? Bedenk dan van te voren waar je de trap wilt laten. Ga je deze meenemen in de auto? Dan is het fijn als de trap of loopplank opklapbaar is tot een klein pakketje.

Ook zal de onderkant wel eens nat kunnen worden. Materialen zoals kunststof, aluminium of hout zijn hiervoor geschikt.

Kies je er voor om de hondentrap of loopplank alleen voor buiten te gebruiken? Dan kun je het beste kiezen voor een materiaal wat vochtbestendig is. Het zal meer dan eens voorkomen dat de trap of loopplank in de regen komt te staan of opgeborgen wordt in een vochtige schuur.

Hiervoor zijn materialen zoals kunststof of aluminium beter geschikt. Houd ook rekening met de antislip laag die er op zit. Vilt kan bijvoorbeeld langere tijd nat blijven. Hierdoor kan de kwaliteit snel achteruit gaan.

Hondentrap

Jack & Vanilla Hondentrap Sand

Deze hondentrap is gevuld met foam en bekleed met kunstleer. Voor kleine en grote honden. Makkelijk afwasbaar.

Loopplank hond

Hondenloopplank Backstage

Deze loopplank voor honden is gemaakt van hout. Opklapbaar in 2 delen. Tot 1,60m lang. Met handvatten. Tot 50 kg.

Gewicht van de hond

Stevige loopplanken of hondentrapjes kunnen vrij prijzig zijn. Het is dan ook fijn als je deze maar eenmalig hoeft aan te schaffen.

Gaat jouw puppy uitgroeien tot een grote hond? Houd dan vast rekening met het maximale draagvermogen van de trap of loopplank. Deze staat er altijd bij vermeld in de omschrijving.

Er zijn hondentrapjes die maar een maximaal gewicht hebben van 20 kg. Dat is prima voor kleine hondenrassen. Loopplanken, en zeker van aluminium, kunnen een groter gewicht dragen tot wel maximaal 150 kg.

Smaak en huisinrichting

Als laatste is natuurlijk ook jouw smaak en huisinrichting belangrijk om een keuze te maken. In de eerste instantie schaf je hondentrap of loopplank aan om jouw hond een handje te helpen. Maar dat wilt niet zeggen dat het alleen maar praktisch hoeft te zijn.

Hondentrapjes en loopplanken zijn er in ontzettend veel soorten, maten en verpakkingen. Zeker als je kiest voor een hondentrapje voor bij de bank of op jouw slaapkamer, dan mag het best de moeite waard zijn om er regelmatig naar te kijken.

Wil je wat meer inspiratie opdoen om een keuze te maken? Kijk dan eens verder op de volgende pagina:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *