Checklist voor de hond die mee gaat op vakantie

Jullie gaan op vakantie… Jippie! Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn. Zowel voor jezelf, als voor de hond. Met deze checklist vergeet je niets waar het je hond aan kan ontbreken.

  • Voeding
  • Waterbak en voerbak
  • Lange looplijn / Aanlegketting
  • Speelgoed
  • Extra lekkere snacks
  • Bench of autogordel
  • Poepzakjes
  • Tekentang
  • Ruim van te voren ontvlooien/ontwormen en de vaccinaties checken
  • Hondenpaspoort en het checken van de regels voor het land van bestemming

Lees hiervoor ook het artikel: Met de hond op vakantie in Europa – Dit zijn de regels

Daarnaast zijn er nog andere dingetjes om aan te denken, die je eigenlijk nooit nodig hoopt te hebben. Toch is het fijn om van te voren te weten wat je moet doen als zich bepaalde situaties voordoen.

– Sla het nummer op van jullie eigen dierenarts en zoek vast het telefoonnummer op van de dierenarts die zich in de buurt van jullie bestemming bevind. Mocht er zich een situatie voordoen waarop je direct naar de dierenarts moet, dan heb je het telefoonnummer alvast bij de hand.

– Maak een kaartje of adreskokertje vast aan de halsband met jouw telefoonnummer of het adres van de vakantiebestemming erin. Mocht de hond per ongeluk weglopen of verdwalen, dan kunnen ze jou altijd bereiken.

– Informeer van te voren vast wat de regels zijn voor de hond op jullie vakantiebestemming. Mag de hond daar bijvoorbeeld zwemmen? Zijn er uitlaatplaatsen in de buurt of losloopgebieden? Als jullie dan aankomen op de bestemming, kunnen jullie je meteen bezig houden met de leuke dingen.

– Zorg ervoor dat je een goede foto van je hond op je telefoon en/of email hebt staan. (Dit is vast geen probleem.) 😉 Voor het geval dat je maatje zoek raakt. Zo kun je altijd een goed beeld geven van de hond aan andere mensen.

Voeding voor de hond op vakantie

Door het plotseling wisselen van voeding, kan de maag van je hond nogal van streek raken. Dat is thuis zo, maar op vakantie komen daar ook nog eens wat extra spanningen bij. Zoals de reis zelf en het wennen aan een nieuwe omgeving.

Het is daarom fijn voor je hond als hij de zelfde voeding/hondenbrokken krijgt als thuis. Ben je toch per ongeluk de voeding van je hond vergeten, of ben je eerder door de voorraad heen dan verwacht?

Dan is het een idee om je hond een zo neutraal mogelijke voeding te geven. Bijvoorbeeld witte rijst met wat gekookt vlees (kip) en wat groente. Zo krijgt je hond toch de juiste voedingstoffen binnen, zonder een drastische omslag van een ander merk aan brokken.

Waterbak en voerbak

Een waterbak en een voerbak zijn onmisbaar op vakantie. Je kunt hiervoor de eigen vertrouwde water- en voerbakken van je hond meenemen, of opvouwbare voerbakken meenemen. Dit scheelt vaak een hoop ruimte in de toch al volle auto.

Daarnaast zijn opvouwbare water- en voerbakken ook handig voor onderweg of als jullie er een dagje op uitgaan. Je kunt ze opvouwen en gewoon meenemen in je tas.

Deze opvouwbare voerbakken zijn maar €4,95 voor 3 stuks. Het hoeft ook zeker niet duur te zijn, als het maar functioneert.

Lange looplijn / aanlegketting

Een lange looplijn is altijd handig om bij te hebben. Zeker in het hoogseizoen zijn er veel plekken waar de hond niet los mag lopen. Ook op campings en vakantieparken waar de honden welkom zijn, moeten ze wel aangelijnd zijn op het park.

Het is dan wel zo leuk als je maatje wat meer bewegingsruimte heeft. Wij gebruiken deze ook vaak als we door natuurreservaten gaan wandelen of wanneer honden aangelijnd wel welkom zijn op het strand.

Een aanlegketting is handig wanneer jullie op een camping of in een vakantiehuisje blijven zonder omheinde tuin verblijven. Zo kan de hond er gezellig bij zijn als jullie lekker buiten zitten en hoeft je jezelf niet druk te maken dat hij er per ongeluk tussenuit schiet.

Speelgoed

Nieuwe hondenspeeltjes kunnen de zintuigen van je hond prikkelen. Het is een leuke afleider voor spannende momenten en zorgt voor uren vermaak samen of voor je hond alleen.

Ook het meenemen van oude vertrouwde hondenspeeltjes kunnen je hond een fijn gevoel geven. Lana is gek op frisbees en stokken. Stokken zijn overal wel te vinden, maar voor een goede frisbee moeten we vaak beter zoeken.

Wanneer wij in de zomertijd naar een vakantiebestemming gaan die niet aan het water ligt, nemen we een zwembadje mee. Gewoon een laag kinderbadje van de Action. Voor een paar euro kan je hond toch even lekker afkoelen!

Extra lekkere snacks

De liefde van de hond gaat door de maag! Op spannende momenten kun je jouw hond dus goed verleiden met extra lekkere snacks.

Bijvoorbeeld wanneer jullie met het openbaar vervoer gaan of een dagje opstap naar een wat drukkere plek.

Wanneer je hond afgeleid wordt door zijn omgeving en daar onrustig van wordt, zijn gewone koekjes vaak niet interessant genoeg. Met extra lekkere snacks kun je goed oefenen in zulke situaties.

Voor Lana gebruik ik vaak gedroogde runderlongetjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook kleine blokjes kaas meenemen.

Bench of autogordel

Voor de reis naar jullie vakantiebestemming is het in verschillende landen verplicht om de hond vast te zetten in een autogordel, achter een hondenrek of in een bench.

Als je met een jonge hond reist, kan een bench ook handig zijn voor op de bestemming zelf. Deze kun je gewoon van thuis meenemen.

Heb je toch niet genoeg ruimte in de auto? Dan werkt een hondengordel ook prima. Deze hondengordel is al vanaf €4,95 te bestellen.

Poepzakjes

Poepzakjes kun je nooit genoeg hebben. Bij de meeste vakantiebestemmingen hebben ze wel honden uitlaatplaatsen waar geen opruimplicht geldt, maar een ongelukje is zo gebeurd.

Ook wanneer jullie een dagje weggaan of nieuwe plekjes gaan ontdekken, is het wel zo netjes om de boodschap even op te ruimen.

Ben je onverwacht door de poepzakjes heen? Dan kun je bij de lokale supermarkt altijd wel een rolletje boterhamzakjes scoren.

Tekentang

Een tekentang is altijd handig om bij te hebben. Het kost niet veel ruimte, maar kan wel de held van de dag zijn. Zeker in gebieden waar veel bos en struiken zijn, heeft een teek zijn weg zo gevonden.

Ben je toch de tekentang vergeten? Dan werkt een pincet ook prima.

Zorg ervoor dat je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt. Knijp niet te hard, maar zorg er wel voor dat je hem stevig vast hebt. Trek de teek er dan met een langzame beweging uit in een rechte lijn.

Ruim van te voren ontvlooien/ontwormen en de vaccinaties checken

Ontvlooien en ontwormen doe je in principe iedere 3 maanden. Komt het zo uit dat het weer tijd is terwijl jullie op vakantie zijn of in de week erna? Dan kun je dat het beste voor de vakantie al doen.

Als je de hond ruim een week voor vertrek vast ontvlooit en ontwormt, weet je zeker dat je maatje er niet toevallig ziek van wordt. Door de spanningen die de hond ervaart net voor het vertrek, kan het lichaam er iets anders op reageren.

In sommige Europese landen is het verplicht om te kunnen aantonen dat de hond behandeld is tegen vlooien en teken. Noteer dit daarom in het paspoort van de hond, of vraag dit even na bij de dierenarts.

Maak op tijd een afspraak bij de dierenarts om de vaccinaties te checken. Een rabiësvaccinatie is in ieder Europees land verplicht en moet 21 dagen voor vertrek al gehaald zijn.

Bij de meeste dierenartsen is het vaccin 3 jaar geldig. Je kunt altijd even telefonisch contact hebben met de dierenarts voor vragen over het vaccin en eventuele andere voorbereidingen.

Hondenpaspoort en het checken van de regels voor het land van bestemming

Het paspoort van je hond is minstens zo belangrijk als je eigen paspoort. Daarom bewaar ik onze paspoorten altijd samen. Je hebt altijd kans om gecontroleerd te worden, ook als jullie op doorreis zijn.

Zorg er daarom voor dat jullie goed op de hoogte zijn van de regels van het land van bestemmingen én van de landen waar jullie doorheen reizen.

Lees ook het artikel: Met de hond op vakantie in Europa – Dit zijn de regels

Wij wensen jullie een hele fijne vakantie!

Met deze checklist gaan jullie goed voorbereid op pad. Nu is het alleen nog maar genieten!

 Hebben jullie nog vragen of misschien andere tips? Laat hier onder dan een berichtje achter.

Lana en ik wensen jullie een hele fijne reis 🙂

strand

Eén antwoord op “Checklist voor de hond die mee gaat op vakantie”

  1. Leuke tips. Ik newfoundlander eigenaar mis de waterblazer, badjas en regenjas 😉 Maar een borstel, kam en een schaar gaat ook altijd mee.

    Waar ik ook benieuwd naar welke attributen jij altijd in je rugzak hebt zitten voor je hond, naast een tekentang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *