Verhaart jou hond ook zo? Deze tips hielpen ons!

Er lijkt geen einde aan te komen. Je kunt borstelen tot je een ons weegt, maar er blijven maar haren van je hond afkomen. De stofzuiger kun je bijna permanent in de woonkamer laten liggen en je moet altijd eerst je koffie checken voordat je een slok neemt. En de mat voor de voordeur? Die is beschamend harig voor een kokosmat.

Maar hoe komt het dan toch dat honden zo blijven verharen? Wat doe je dan verkeerd? Hebben ze daar zelf dan geen last van? En het belangrijkste: Wat kun je er dan aan doen om het verharen te verminderen?

Dit hebben Lana en ik door de jaren heen geleerd. Wij delen onze ervaring!

Tips voor honden in de rui

Twee keer per jaar komt de hond (en eigenlijk alle dieren die haren of veren hebben) in de rui. Dit wilt zeggen dat ze als het waren hun zomerkleding omruilen voor winterkleding en andersom.

Deze periodes vinden plaats in de lente en in de herfst. In de lente is dit meestal rond april/mei. Dit is afhankelijk vanaf wanneer de temperaturen gaan stijgen en het lekker lente weer gaat worden. In de herfst is dit meestal rond oktober/november. Rond de tijd dat de temperatuur onder de 10 graden gaat komen.

De ruiperiode kan ongeveer 3 tot 6 weken duren.

In deze periode zal de hond flink wat meer haren gaan verliezen. De oude haren laten los om plek te maken voor de nieuwe haren.

Dit is een natuurlijk proces wat we terug zien bij alle dieren om ons heen. Ze rollen over de grond, schuren tegen bomen aan of krabben de haren die kriebelen van zich af. In de lente vliegen de vogeltjes dan langs om het ‘afval’ weer op te halen, om daar hun nieuwe nestje van te bouwen.

Het is een win-win situatie die door moeder natuur is gecreëerd.

Bij de hond zal de periode van de rui het zelfde verlopen als bij dieren in het wild, alleen zien wij deze graag voorbij gaan voordat de stofzuigerzak (alweer) vol is. Dus wat kunnen we doen om dit proces zo natuurlijk, comfortabel en het liefst zo snel mogelijk te doorlopen? Dit is wat wij hebben geleerd van de rui:

Laat de natuur zoveel mogelijk haar werk doen

Hoe frustrerend het af en toe ook kan zijn, de rui hoort er nou eenmaal bij. Het is niet iets wat je met een pilletje kunt laten verdwijnen en dat zou je ook niet moeten willen. Moeder natuur heeft het zo bedacht, dus laten we hiervoor dan ook haar kracht gebruiken.

Ga extra vaak naar buiten met je hond! Laat ze lekker rollebollen in het gras, ga wandelen door de bossen of nog beter: Laat ze lekker zwemmen. De loszittende haren vallen er dan makkelijker vanaf. Daarna even goed afdrogen met een handdoek en je bent alweer een hoop haren kwijt.

Na een aantal periodes van de rui te hebben meegemaakt met Lana, heb ik gemerkt dat Lana hier het meeste behoefte aan heeft. Natuurlijk is het afhankelijk van het ras en het type vacht dat jouw hond heeft. Voor een hond met langere haren waar snel klitten in komen, kan dit misschien anders zijn. Lana heeft een gezonde buitenvacht met korte haren. Voor haar werkt deze tip ontzettend goed!

Borstel met gevoel

In de periode van de rui kun je jouw hond best helpen door hem/haar af en toe te borstelen. Maar wel met een beetje gevoel. Je hebt er namelijk niks aan om als een malle te proberen om alle haren eraf te krijgen. Hierdoor loop je alleen het risico om de vacht te beschadigen of uit balans te brengen.

Zie je losse plukken hangen? Dan doe je er zeker goed aan om met een zachte borstel de losse haren te verwijderen. Ook vind je hond het waarschijnlijk heerlijk als je buiten lekker met je handen door de vacht heen kriebelt. Een blije hond en meteen wat haren lichter. 🙂

Lana vind het heerlijk om geborsteld te worden! Meestal gebruiken wij hiervoor een borstelhandschoen. Daar zitten zachte rubber nopjes aan en halen alleen de loszittende haren weg.

Heb geduld met de rui

De rui kan ongeveer 3 tot 6 weken duren. Het is niet exact vanaf een bepaalde datum en er zit ook geen eindlimiet aan. Geef je hond dan ook een beetje tijd om zijn jasje te verwisselen. Als je na 3 weken al opzoek gaat naar andere middelen om het verharen tegen te gaan, kun je het proces door de war gooien.

Hoe vervelend de rui ook kan zijn, het gaat vanzelf weer voorbij. En als die periode eenmaal voorbij is, heb je een blije hond met een vernieuwde vacht die klaar is voor het volgende seizoen.

Bij Lana duurt de rui meestal een week of 4. In de herfst meestal iets langer. Ik denk dat dit komt omdat we in de herfst niet meer zo vaak gaan zwemmen en omdat haar vacht meer te maken krijgt met temperatuursverschillen. 

Tips voor honden die overmatig verharen

De ene hond is de andere niet. Als jouw hond last heeft van overmatig verharen, kan dat veroorzaakt worden door een aantal factoren. Je doet er goed aan om je maatje eerst eens een tijdje te bestuderen om er achter te komen of er iets is veranderd in zijn/haar situatie.

Invloeden op de vacht kunnen onder andere veroorzaakt worden door:

  • Voeding
  • Verzorging
  • Omgevingstemperatuur
  • Stress

Voeding

Voeding is voor de hond net zo belangrijk als dat het voor onszelf is. Eten wij de hele week alleen maar friet en chocola? Dan wordt onze huid flets en vettig. Ons haar verliest z’n glans en we voelen ons niet fit.

Voor een hond geldt dat net zo, alleen hebben zij ook nog de pech dat ze iedere dag het zelfde op hun bordje krijgen. Omdat een hond iedere dag het zelfde eet, is het belangrijk dat er genoeg vitamine, mineralen en gezonde vetten in de hondenbrokken zitten. Ook het percentage vlees wat er in zit is belangrijk.

Je kunt dit altijd overleggen met de plaatselijke dierenwinkel. Ook wanneer er problemen zijn met de vacht zoals veel jeuk of huidschilvers. Voor Lana koop ik altijd de hondenbrokken van Yami met lam en rijst. Deze kopen wij in de plaatselijke dierenwinkel Van Beek in Groesbeek. Een hele aardige man die veel weet over voeding!

Als toevoeging krijgt Lana af en toe schapenvet. Sinds we dit gebruiken glanst haar vacht wat meer en er zitten gezonde vetten in voor het lichaam.

Verzorging

De verzorging van de vacht van de hond is net zo belangrijk als de voeding. Er is nogal wat verschil ik de vacht van een hond. Bepaalde hondenrassen zijn zo gefokt, dat zij een ander soort vacht hebben als dat een hond van oorsprong uit de natuur heeft. Deze vacht vraagt dan ook om speciale aandacht. Zo is het voor bepaalde rassen bijvoorbeeld belangrijk dat ze om de zoveel tijd naar de kapper gaan, of geplukt worden.

Voor een hond met een wat kortere vacht, zoals herders, labradors, boxers, teckels ect. zal dat niet nodig zijn. Wij hebben eigenlijk het tegenovergestelde ontdekt. Hoe minder je probeert om de vacht ‘perfect’ te krijgen, hoe beter de vacht zelf de problemen oplost.

Regelmatig douchen, shampoo gebruiken en dagelijks borstelen zijn dingen die we eigenlijk bij de hond doen omdat we het ook bij onszelf doen. Maar een hond heeft een vacht die zichzelf prima kan herstellen.

Lana is bijvoorbeeld gek op zwemmen, dat is haar variant op een douche nemen. Shampoo gebruiken we nooit, dat vind ik wel zoiets raars voor een hond. Water werkt net zo goed en tenslotte gebruiken dieren in het wild toch ook geen shampoo?

Borstelen doen we eigenlijk maar één keer in de maand of zelfs minder. Nadat de hond gezwommen heeft, is het wel belangrijk om hem/haar even goed af te drogen. Zo wrijf je de losse haren er makkelijk uit en voorkom je dat ze last krijgen van jeuk door het zand en modder wat in de vacht blijft hangen.

Omgevingstemperatuur

Temperatuursverschillen hebben invloed op het meer of minder verharen van de hond. Omdat honden van nature buitendieren zijn, regelen ze zelf de dikte van de vacht. Dit veranderd met de seizoenen, omdat de temperaturen stijgen of dalen.

Maar omdat wij onze gezellige maatjes liever binnen hebben, wordt dit natuurlijke proces nogal eens verstoord. In de winter hebben we de verwarming aan, maar gaan we toch naar buiten om te wandelen. De temperatuur kan dan verschillen tussen 20 graden binnen en soms wel onder 0 graden buiten.

Hierdoor kan de vacht van een hond flink in de war raken en extra gaan verharen. Zij hebben immers niet de comfort om een dikke jas aan te trekken voor een wandeling en weer uit te trekken als ze thuis komen.

Dit is een situatie waar je niet snel onder uitkomt, tenzij je de winter doorgaat zonder verwarming en lekker alle ramen open zet. Maar daar zit je vast niet op te wachten.

Je kunt het voor de hond iets comfortabeler maken door hem een plekje te geven waar de temperatuur niet extreem warm of koud is. Bijvoorbeeld niet voor de verwarming, maar gewoon een plekje tegen de muur.

Stress

Stress kan bij ieder levens wezen zorgen voor jeuk, haarverlies en een slechte vacht. We zien het terug bij vogeltjes die opgesloten zitten, katten in het nauw, mensen die onderhevig zijn aan stress en natuurlijk ook bij honden.

Honden zijn ontzettend gevoelig voor stress. Wanneer ze voor langere tijd stress ervaren, kun je dit terugzien in hun gedrag en in hun uiterlijk. Zo is bijvoorbeeld oud&nieuw ieder jaar voor de meeste honden weer een lange periode van stress. Maar ook onzekerheid of verlatingsangst kunnen voor veel stress zorgen.

Ze zijn niet ontspannen, constant op hun hoede, verliezen extra veel haren en hun vacht wordt flets. Nee, stress is geen leuke ervaring voor je maatje.

Persoonlijk ben ik tegen het gebruik van medicatie voor de hond om stress tegen te gaan. Tegenwoordig vind je allerlei vreemde middeltjes die ervoor zouden zorgen dat je hond meer kan ontspannen. Niemand weet wat er precies in zit en de hond kan je niet vertellen hoe hij dit ervaart.

Ik denk dat het belangrijkste wat je voor de hond kunt doen het zelfde is als waar jij behoefte aan hebt wanneer je gestrest bent. Liefde, aandacht en afleiding. En een overdosis knuffelen!

Heb je zelf tips of vragen?

Laat hier onder dan een berichtje achter!

Eén antwoord op “Verhaart jou hond ook zo? Deze tips hielpen ons!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *