Tips voor het kiezen van de juiste water- en voerbak voor jouw hond

Bij het kiezen van de meest geschikte water- en voerbakken voor jouw hond, zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden:

Hond

Het formaat

Allereerst is het formaat van de water- en voerbakken belangrijk. Hierbij kun je de volgende regel in acht nemen:

Liever te groot dan te klein

Als een hond water drinkt, gebruikt hij daarvoor zijn tong. Drinken uit een goed gevulde bak is daarom een stuk comfortabeler dan uit een ondiep laagje.

Tijdens het eten geeft de hond de voorkeur aan een voerbak die lekker ruim is. Zo kan het voer er niet uitvalt tijdens het eten en is er genoeg ruimte om er helemaal in te kunnen met een open bek. Hiervoor kun je aanhouden dat de voerbak ongeveer 3x zo groot is als de hoeveel voer die er ingaat.

Het formaat van water- en voerbakken wordt vaak aangeduid met een diameter of met de maten XS tot en met XL.

Maat XS – Diameter 13 cm

Voor de kleinste honden. Zoals een Chihuahua, Pomeraniaan, Dwergkeeshond, Pekinees

Maat S – Diameter 16 cm

Voor kleine honden. Zoals een Jack Russel, Yorkshire Terriër, Maltezer, Franse Buldog

Maat M – Diameter 21 cm

Voor middel grote honden. Zoals een Stafford, Beagle, Keeshond, Schnauzer, Bordercollie

Maat L – Diameter 25 cm

Voor grote honden. Zoals een Herdershond, Wolfshond, Labrador, Golden Retriever, Rottweiler

Maat XL – Diameter 28 cm

Voor de grootste honden. Zoals een Deense Dog, Bordeauxdog, Newfoundlander, Sint-Bernard, Leonberger, Kangal 

Voerbak Hunter Mogami

Hunter Mogami

De buitenkant is van melamine. Met uitneembare RVS bak. Verkrijgbaar in maat S, M en L.

Voerbak honden

Clayre & Eef Ijzer 21cm

Deze standaard is gemaakt van gietijzer. Met een uitneembare RVS bak van 21 cm doorsnede.

Het materiaal

Er zijn voer- en waterbakken verkrijgbaar die gemaakt zijn van verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn:

  • RVS (Roest vast staal)
  • Keramiek / aardewerk / porselein
  • Kunststof / plastic

RVS is veruit het meest gebruikte materiaal om voer- en waterbakken van te maken. Het is makkelijk schoon te houden en de kans op beschadiging is klein. RVS bakken komen vaak samen in combinatie met een voerstandaard of hondenbar.

RVS betekend echter niet dat deze bakken nooit gaan roesten. Zeker als de bakken gedeukt raken of geregeld buiten staan, wordt de kans op roest groter met de tijd. Controleer daarom regelmatig of de bakken nog in goede staat zijn.

Keramiek, aardewerk en porselein wordt vandaag de dag vaker gebruikt voor losse water- en voerbakken, maar ook op een lage voerstandaard. Water- en voerbakken van deze materialen zijn zwaarder, steviger en makkelijk schoon te houden.

Deze worden vaker gekozen door baasjes met grote honden. Doordat deze bakken een stuk zwaarder zijn, zullen ze minder snel verschuiven. Ook voor de zomerdagen zijn bakken van keramiek en aardewerk geschikt voor buiten. Houd er wel rekening mee dat deze niet vorstvast zijn voor de winter.

Voer- en waterbakken van kunststof en plastic zijn lichter, goedkoper en makkelijker om mee te nemen. Ze gaan daarentegen ook sneller kapot en daarbij bestaat het gevaar dat de hond stukje plastic binnen kan krijgen. Als je kiest voor plastic bakken, zal je deze iets vaker moeten vervangen.

Honden voer- of waterbak

Voerbak Ferplast Gemma

Deze honden water- of voerbak is gemaakt van keramiek. De doorsnede is 18 cm.

Honden voerbak Beeztees

Voerbak Beezteez Pipa

Deze honden water- of voerbak is gemaakt van plastic. In 2 maten verkrijgbaar.

De voeding

De voeding die jij aan jouw hond geeft, kan je helpen om de juiste keuze te maken voor de voerbak. Geef je de hond bijvoorbeeld brokken of ook wel eens natvoer? Krijgt hij vers vlees en combineer je dit ook met droogvoer?

Als je de hond bijvoorbeeld af en toe vlees of natvoer geeft, kun je hier een andere bak voor gebruiken dan voor de brokken. Een derde eetbak als het ware.

Honden worden vaak extra enthousiast van vers vlees of natvoer. Een plastic bak zal hierdoor snel verschuiven. Hiervoor kun je beter een wat stevigere bak kiezen, zoals aardewerk of keramiek.

Verstelbare voerstandaard of losse water- en voerbakken

Over het gebruik van een verstelbare voerstandaard wordt al enige tijd discussie gevoerd. Er zijn verschillende voor- en nadelen voor het gebruik hiervan.

Echter zijn voor geen van deze voor- en nadelen duidelijke wetenschappelijke bewijzen te vinden. De beste beslissing die je hier over kunt maken voor jouw hond, is door hem te bestuderen in zijn gedrag.

Zo hebben honden bijvoorbeeld de nijging om voedsel wat zij niet direct kunnen identificeren of in z’n geheel kunnen doorslikken, eerst uit de voerbak te halen en op de grond te leggen. Dit is een duidelijk signaal dat de hond liever vanuit een lage positie eet.

Voor puppy’s en gezonde honden is het aan te raden om hun water- en voerbakken laag bij de grond te houden. Dat is hun natuurlijke gedrag en daar is hun lichaam ook op gebouwd.

Echter is het wel zo dat oudere honden met artrose of nekklachten er de voorkeur aan geven om juist vanuit een hogere positie te eten. Hierdoor hoeft de hond minder ver te bukken en worden de spieren en gewrichten wat meer ontlast.

Bestudeer je eigen hond dus goed om de juiste keuze te kunnen maken. Wordt jouw hond al een dagje ouder en twijfel je over de hoogte van de voerbak? Informeer dan even bij je dierenarts.

Wil je toch liever een stijlvolle hondenbar omdat je dit mooier of praktischer vind? Dan kun je altijd kiezen voor een lage hondenbar of standaard die dicht bij de grond staat.

Dubbele voerbak

S.old Mat Voerstandaard

De standaard is gemaakt van bamboe. Wordt geleverd met 2 keramische bakken van 15,5 cm. In 3 kleuren verkrijgbaar.

Hondenbar

Clayre & Eef Bruin Ijzer

De standaard is gemaakt van ijzer. Wordt geleverd met 2 RVS bakken van 0,8l. Afmeting 46x25x27.

Anti-schrok voerbak

Anti-schrokbakken zijn speciaal ontwikkeld voor honden die overhaast en gulzig eten. De meeste honden staan wel te popelen als ze weten dat het weer tijd is voor een maaltijd, maar té snel eten brengt een aantal nadelen met zich mee.

Zo komt het vaak voor dat honden die hun eten te snel naar binnen werken, kort daarna moeten overgeven. Ze krijgen veel lucht binnen en de kans op een maagkanteling wordt hierbij vergroot.

Daarnaast is het veel beter voor het verteringsproces en de stoelgang om het eten rustig te kauwen en door te slikken. Dat geldt voor honden, mensen en eigenlijk alle wezens met tanden. Je hebt ze natuurlijk niet voor niets. 🙂

Anti-schrokbakken zijn er in verschillende varianten. De overeenkomst die ze allemaal delen, is dat er opstaande randen in de voerbak zitten. Hierdoor wordt het de hond wat lastiger gemaakt om alles in één keer naar binnen te happen.

De opstaande randen zorgen ervoor dat de hond iets meer moeite moet doen om de brokken (of het vlees) te pakken te krijgen. Hierdoor moeten ze meer de tijd nemen om alles eruit te krijgen.

Houd er bij de aanschaf van een anti-schrokbak rekening mee dat je kiest voor een grotere maat. Het voer wordt niet zo gelijkmatig verdeeld als in een normale voerbak, vanwege de opstaande randen. Anti-schrokbakken zijn vaak ook een stuk lager dan de gemiddelde eetbak. Een grote maat is daarom zeker geen overbodige luxe.

Antischrokbak

Anti-Schrok Fun Feeder

Deze anti-schrokbak is gemaakt van hoge kwaliteit ABS plastic. In 3 kleuren te bestellen. Doorsnede 28 cm.

Eat Slow Feeder

Deze anti-schrokbak is gemaakt van kunststof. In 4 kleuren te bestellen. Klein 20cm of groot 28 cm doorsnede.

Ben je opzoek naar meer inspiratie?

Neem dan eens een kijkje tussen alle andere voer- en waterbakken!

Kijk hier voor alle losse voer- en waterbakken.

Kijk hier voor een hondenbar of verstelbare voerstandaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *