Het wordt weer warm – Onze 5 gouden tips om de hond lekker koel te houden

Yes, de zomer staat voor de deur! Meer tijd buiten spenderen, lekker zwemmen met de hond en avonden lang in de tuin… Heerlijk!

Helaas voelt het voor de hond veel sneller te warm aan dan dat het voor ons doet. Toch hoeft de zomer helemaal geen probleem te zijn voor de hond. Je moet alleen net weten waar je jouw maatje een plezier mee doet.

Deze tips helpen Lana altijd de warme dagen weer door:

 1. Het Spaanse leven
 2. Zorgvuldig gekozen wandelroutes
 3. Koude snacks en speelgoed
 4. Veel drinken, minder eten
 5. Een andere manier van vermaak

Het Spaanse leven

Vroeg opstaan, laat naar bed en natuurlijk: Siësta!

Als de temperatuur boven de 25 graden komt, wordt het overdag al snel te warm om te wandelen. Je doet de hond er dan zeker een plezier mee om lekker vroeg op pad te gaan. Ook een zwoele avondwandeling vind je maatje vast geen probleem.

Is de hond gewend om op vaste tijden te gaan wandelen? Rek het dan uit om ’s morgens iets eerder te gaan wandelen, en ’s avonds iets later.

Lana is gewend om tenminste 1x per dag een grote wandeling te maken. Dit doen wij dan ’s morgens voor 10.00u. Dan is ze toch voldaan en kan ze in de middag lekker genieten van haar Siësta. 🙂

Als de temperaturen oplopen, gaan we ’s middags alleen de deur uit om even een plasje te doen. ’s Avonds na 21.00u gaan we dan nog een rondje wandelen in de buurt.

Zorgvuldig gekozen wandelroutes

Als de temperaturen gaan oplopen, kun je er voor kiezen om je vaste wandelroute te wijzigen. Zo zijn tegels, asfalt en zand veel warmer aan de pootjes dan bijvoorbeeld gras en bebost gebied.

Een vroege ochtend wandeling in het bos of door de wijk is heerlijk om een warme dag mee te beginnen. Niet alleen voor de hond, maar ook voor jezelf. Lekker vroeg uit de veren en je hebt de hele dag nog voor je.

Ook is er niets mis mee om de dag te beginnen met een frisse duik. Lekker even gek doen en spelen in het water. Heerlijk verfrissend en toch even de energie kwijt.

Maar als de temperatuur tegen de 30 graden aan loopt, doe je jouw maatje er vaak toch een groter plezier mee om lekker thuis te blijven. Zelfs al lijkt zwemmen een leuke manier om af te koelen. Een hond maakt zich toch veel drukker dan dat wij dat doen. Soms vergeten ze hierbij dat de klap later komt en moet je ze in bescherming nemen tegen zichzelf.

Houd er daarom altijd rekening mee dat de hond zich niet té druk maakt in het water. Het water is dan misschien heerlijk koel, maar daarna volgt toch nog de wandeling naar huis.

Ook is het belangrijk om de hond na het zwemmen goed af te drogen. Als de vacht nat blijft kan dit door de zon warm en broeierig worden.

Als de temperatuur tegen de 30 graden loopt en we toch graag willen zwemmen, gaan wij al voor 9.00u zwemmen. Daarna is het weer tijd voor Siësta! 🙂

Koude snacks en speelgoed

Koude snacks en speelgoed helpen om je hond lekker te kunnen vermaken als jullie dan toch thuis zitten. Tegelijkertijd helpt het om de bek van de hond koel te houden. Een hond kan namelijk het beste de warmte kwijt via de bek.

Bij koude snacks kun je bijvoorbeeld denken aan ‘ijsbrokjes’. Het recept is heel simpel:

 • Je pakt een ijsblokjesvorm
 • Vul deze tot de helft (of minder) met water
 • Leg er een hondenbrokje of klein hondenkoekje in
 • Even in de diepvries
 • En voila: Heerlijke koude hondensnack voor nog geen €0,10. 🙂

Houd er wel rekening mee dat het ijs erg koud is voor de maag. Als de hond hier teveel van binnen krijgt, kan hij/zij hier diarree van krijgen.

Een ander leuk idee is het maken van een ijsbal. Deze kun je bijvoorbeeld maken met een waterballon. Vul een waterballon en leg hem een nachtje in de diepvries.

De volgende ochtend even de ballon eraf halen en je hebt een ijsbal. 🙂 Ook hiervoor geldt: Kijk uit dat de hond hem niet helemaal op eet, want dan kan hij/zij last krijgen van de maag.

Maar om samen mee te spelen is het een echte aanrader. Smelten doet die vanzelf wel!

Veel drinken, minder eten

Met warm weer is het voor de hond, net zoals voor ons, heel belangrijk om genoeg te drinken. Honden kunnen hun warmte vooral kwijt via de bek. Ze zweten eigenlijk door te hijgen.

Een koele bak met vers water is een must voor iedere hond. Zet het water bij voorkeur binnen neer. Zelfs al staat het water buiten in de schaduw, de warme buitentemperatuur zorgt ervoor dat het water in een mum van tijd is opgewarmd.

Eten is daarentegen met warm weer iets minder belangrijk. Omdat de hond zich minder lichamelijk inspant met deze dagen, kan de eetlust ook iets minder zijn. Dit is absoluut niet zorgwekkend. Zelf hebben we namelijk ook minder trek in veel eten als het zo warm is.

Een andere manier van vermaak

Als er minder gewandeld wordt, is het leuk om een andere manier van vermaak te zoeken. Zoals speur spelletjes of interactieve spelletjes.

Lana vind het altijd ontzettend leuk als we ‘zoek de koekjes’ spelen. Ze moet dan op de gang wachten terwijl ik een aantal koekjes/brokjes verstop. Hiervoor gebruik ik eigenlijk altijd gewone hondenbrokken.

Zo voorkom je dat de hond tijdens de warme dagen aankomt. En ze vind haar brokken altijd net zo lekker.

Meestal verstop ik er 10. Dat is ook makkelijk te onthouden voor jezelf. Als ze klaar is mag ze dan een echt hondenkoekje komen halen en dan weet ze dat de speurtocht over is.

Een super leuk en gratis spelletje. 🙂

Er zijn ook andere interactieve spelletjes, waar je hond zich zelf mee kan vermaken. Bijvoorbeeld de Spin ’n snack puzzel of het nog luxere spel met de Activity memory trainer.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Voor de hond maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit waar hij/zij mee kan spelen, zolang het maar niet te veel lichamelijke inspanning kost met het warme weer.

Extra tips waar Lana altijd erg gelukkig van wordt

Voor ongeveer €6,00 kun je bij de Action een opblaaszwembadje kopen voor kleine kinderen. Maar niet alleen kinderen, ook de hond kan hier erg gelukkig van worden!

Doe eens gek en koop er ook eens een waterpistool bij. Lana heeft altijd de grootste lol om achter de waterstraal aan te rennen als je deze op de grond spuit. En als ze hem te pakken heeft, is dat heerlijk verkoelend in de bek.

Komt de temperatuur boven de 27 graden? Maak de middag wandeling zelf op blote voeten. Zo kun je goed beoordelen hoe de stoeptegels voor de hond aan moeten voelen. Vind je het zelf al warm? Ga dan alleen voor een plasje de deur uit en dan meteen weer naar binnen.

Haal de borstel een keer extra tevoorschijn. Door de overtollige haren eraf te borstelen, kan de hond al een hoop extra warmte kwijt.

Onze laatste tip: Maak je vooral niet te druk. De warme dagen gaan vanzelf weer voorbij en dan komt de tijd van lange wandelingen en spelen met de bal of stok weer. Maar voor nu: Doe lekker een stapje terug. Lees en boek en laat de hond lekker de hond zijn.

Honden weten van nature vaak wel waar ze behoefte aan hebben. Soms is dat een extra aai over hun bol en soms is dat gewoon even een lekker koel plekje in de gang opzoeken. Laat ze lekker hun gang gaan en dan gaat het allemaal weer voorbij.

Hoe gaan jullie om met de warme dagen?

Waar heeft jouw maatje het meeste behoefte aan met de warme dagen? En waaraan juist niet?

Deel je ervaring met ons!

2 antwoorden op “Het wordt weer warm – Onze 5 gouden tips om de hond lekker koel te houden”

 1. Allereerst super mooi hoe je dit hebt gemaakt voor alle honden bezitters. Om met het warme weer u hond toch op verschillende manieren te vermaken, met leuke tips & tricks om voor de hond toch wat koeler te houden.

  Mijn hond een sharpei genaamd Balou, heeft het met deze temperatuur ook best warm. Hij wilt het liefst in een koude ruimte liggen, op de grond omdat het kouder is voor zijn hem. En veel water verversen, en soms verwennen met wat lekkers.

  1. Hoi Michael, bedankt voor je leuke reactie! 🙂
   De koude vloer is inderdaad vaak een favoriet plekje voor de hond, vinden ze heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *