De Drentse Aa bewonderen tijdens een wandeling met de hond

Een bezoekje aan Nationaal park Drentse Aa mag absoluut niet ontbreken aan jullie reisje naar Drenthe! Dit gebied heeft tal van prachtige wandelroutes, losloopgebieden en de mooiste uitzichten.

De Drentse Aa stroomt haar eigen weg, langs dorpen en door velden. Maar het aller mooiste plekje om deze prachtige waterstroom te bezichtigen, dat is toch wel vanaf de Kymmelsberg in Schipborg!

Kymmelsberg

De Kymmelsberg

Aan de rand van het dorpje Schipborg, aan de Borgweg, vind je de felbegeerde Kymmelsberg. De Kymmelsberg is niet echt een berg, maar een heuvel van stuifzand. Het is 12 meter hoog. Een flinke klim is het dus zeker niet.

Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de Schipborgse diep. De Schipborgse diep is onderdeel van de Drentse Aa.

Naast de Kymmelsberg is een openbare parkeergelegenheid. Vanaf hier kun je beginnen aan de aangelijnde wandeling met de hond langs de Schipborgse diep.

Schipborgse diep

Drentse Aa

De Drentse Aa is niet de naam van de beek zelf, maar de naam van het gebied waar de Drentse Aa doorheen stroomt. Het is als het ware een verzamelnaam van beken die op elkaar aangesloten zitten. Alleen in de provincie Groningen wordt het de Drentse Aa genoemd.

In Drenthe wordt de beek genoemd naar ieder dorp waar het langs stroomt. Zo stroomt bijvoorbeeld de Schipborgse diep langs Schipborg en de Taarlosche diep langs Taarlo. Ook wordt deze beek vaak geen beek genoemd, maar een stroom, loop of diep.

De aller mooiste tijd om de Drentse Aa te bezoeken, dat is toch wel in mei of juni. Op veel plaatsen groeien er dan orchideeƫn langs het water. Ook wanneer het eens echt hard gaat vriezen in Nederland, is een wandeling langs de Drentse Aa absoluut prachtig.

Wij waren hier in januari. Op een koude, maar zonnige dag. En ook dan is een wandeling in dit prachtige gebied zeker de moeite waard!

Drentse Aa

Wandelen met de hond bij de Drentse Aa

Aangelijnd zijn honden vrijwel overal welkom bij de Drentse Aa. Alleen in de gebieden waar vee loopt, zijn honden niet toegestaan.

Vanaf de Kymmelsberg kun je dan ook een prachtige aangelijnde wandeling door het gebied maken. Helaas begint hier geen gemarkeerde wandelroute, maar je kunt het gebied goed op eigen houtje verkennen.

Wandel je liever met de hond los? Stop dan even bij de Kymmelsberg voor dit prachtige uitzicht en rij dan door naar het losloopgebied bij het Strubben-Kniphorstbosch. Dit ligt een kleine 5 minuten rijden verderop.

Hier kun je gelijk even een stukje Drentse cultuur bewonderen: De hunebedden! Wandel over de zandverstuiving en langs de grafheuvels. Honden kunnen in het bosachtige gebied lekker rondrennen en spelen.

Hier lees je alles over het losloopgebied bij het Strubben-Kniphorstbosch.

Strubben kniphorstbosch losloopgebied

Wandel jij wel eens met de hond langs de Drentse Aa?

Wij zijn erg benieuwd naar jouw tips en ervaringen rond de Drentse Aa! Wat vind jij het aller mooiste plekje om langs het water te wandelen?

Of het mooiste losloopgebied om samen met de hond doorheen te struinen? Hier onder kun je een berichtje achter laten als je dat wilt. šŸ™‚

EĆ©n antwoord op “De Drentse Aa bewonderen tijdens een wandeling met de hond”

  1. Goede morgen
    Het klinkt misschien dom maar wij kunnen het losloopgebied en een van de twaalf ingangen
    We zouden graag een ingang zo dicht mogelijk bij Schipborg met parkeerplaats willen weten
    Een adres zou nog mooier zijn. Ik hoop dat u mij dat zou kunnen vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *