Wandelen met de hond in losloopgebied de Hatertse Vennen

De Hatertse Vennen is een prachtige plek om samen met de hond te gaan wandelen. Officieel heet dit gebied de Overasseltse en Hatertse Vennen. Deze plek ligt tussen de gemeente Nijmegen, Wijchen en Heumen.

In het losloopgebied mogen honden het hele jaar door lekker loslopen en ook zwemmen.

hatertse vennen

Parkeren bij de Hatertse Vennen

Om direct bij het losloopgebied te komen, kun je de auto het beste parkeren op Parkeerplaats De Diervoort in Overasselt. Hier vind je de link die opent in Maps.

Een andere mogelijkheid om te parkeren is bij Theehuis en boerderij De Eikenhorst. Dit is een ontzettend leuk plekje waar je terecht kunt voor koffie en zelfgemaakte appeltaart of een heerlijke lunch. Vanaf het theehuis wandel je met 10 minuten naar het losloopgebied.

Er is ook een parkeerplaats aan de andere kant van de Hatertse Vennen, bij restaurant Sint Walrick. Een gezellig restaurant midden in het bos waar de hond welkom is. Hier start je de wandeling door het aangelijnde gebied in het bos. Het losloopgebied ligt op 15 minuten lopen.

Wandelroutes bij de Hatertse Vennen

Vanaf de eerst genoemde parkeerplaats De Diervoort starten 2 wandelroutes.

 • Rode route – 3,5 km
 • Gele route – 6,5 km

De wandelroutes starten beide in het losloopgebied, waarna je later verder kunt wandelen door het aangelijnde gebied.

Losloopgebied voor de hond in de Hatertse Vennen

Het natuurgebied zelf is ongeveer 520 hectare groot. Een klein gedeelte hiervan is losloopgebied. Het losloopgebied niet groot, alleen in het gebied rondom het water mogen de honden loslopen.

De paden zijn niet verhard, waardoor het niet toegankelijk is voor rolstoelen.

Het losloopgebied begint met een stukje bos en wat lage vennetjes. Als je het pad blijft volgen, kom je bij het prachtig grote ven waar de honden lekker mogen zwemmen.

Zeker in het weekend is dit een drukbezochte plek. Mede omdat hier het startpunt is van de wandelroutes, komen hier ook veel mensen zonder hond om hun wandeling te beginnen. Doordeweeks of in de avonduren in de zomertijd is het hier een stuk rustiger.

Hatertse en overasseltse vennen

Zwemmen met de hond in de Hatertse Vennen

Het water in de Hatertse Vennen is een heerlijke verkoeling voor de hond. Erg schoon is het water niet, omdat het toch een vennengebied is.

Het zand is wat ruw en klei-achtig en de geur die er vanaf komt is niet al te best. Vooral met warm weer heb je kans op een stinkende, dampende hond in de auto. Is dat het waard? Zeker weten!

Het losloopgebied in de Hatertse Vennen is prachtig mooi en een gezellige plek waar veel mensen met hun honden samen komen.

Met de hond en de kinderen naar de Hatertse Vennen

Ook voor kinderen is er van alles te beleven in de Hatertse Vennen. Naast lekker ravotten in de natuur en de vennen, is ook de rode wandelroute van 2,5 km een aanrader. Er staan verschillende bankjes langs de paden om gezellig op te pauzeren en te genieten van het mooie uitzicht.

Ook is de bovengenoemde horecagelegenheid De Eikenhorst erg leuk om met de kinderen te bezoeken. Er staat koeien waar ze een kijkje kunnen nemen en er staan wat speelattributen.

losloopgebied hatertse vennen

Nog niet uitgewandeld? Dan kunnen jullie één van de paadjes nemen die het bos in gaan langs het losloopgebied. Hier staat duidelijk aangegeven wanneer het de honden weer aan de lijn moeten.

Als de hond het niet erg vind om aan de lijn te lopen, is het bos hier omheen een prachtige plek om doorheen te wandelen. En gaan jullie voor een hele lange wandeling? Gebruik Google Maps en navigeer naar recreatiegebied De Berendonck!

Deze 2 prachtige plekken zijn goed te combineren voor een wandeling van 10-15 km. Houd er wel rekening mee dat honden in de zomertijd niet welkom zijn op het strand van de Berendonck. Aan de achterkant van het gebied zijn honden wel het hele jaar welkom.

Hier lees je meer over recreatiegebied De Berendonck in Nijmegen.

Gaan jullie ook wandelen in de Hatertse Vennen?

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring! Wat vinden jullie het leukste aan deze plek?

Deel je leukste, grappigste en gekste hondenverhalen met ons. 🙂

3 antwoorden op “Wandelen met de hond in losloopgebied de Hatertse Vennen”

 1. Geen leuke plek om met de honden los te lopen. Mensen realiseren zich niet dat het een honden losloop gebied is en geven graag commentaar dat honden aan de lijn moeten. Pas geleden kwam ik twee mensen tegen met kleinkinderen waarvan 1 van de kleinkinderen panisch was voor honden. Als je dit weet lijkt mij dit geen geschikte plek om te gaan wandelen met je kleinkinderen. Ik heb honden die blaffen en graag snuffelen. Dit wordt gezien als ongepast gedrag, honden zijn geen robotten, het zijn levende wezens met gevoelens en indrukken etc. Als er een hardloper langs rent, denkt mijn hond, he wat is daar aan de hand, daar moet ik achteraan. Met als gevolg dat mijn hond onopgevoed is volgens de hardloper. Ga alsjeblieft daar hardlopen waar honden aangelijnd moeten zijn en niet in een losloopgebied. Als je niet van honden houdt, ga dan niet in een losloopgebied lopen! De mensen met honden hebben al niet veel ruimte en keuze om te lopen! Waarom wordt er wel rekening gehouden met runderen, schapen, herten etc. die in een gebied lopen en honden moeten continue als een robot aan de lijn…. Nogmaals een zeer frustrerende plek om te lopen!

  1. He Maartje, wat een nare ervaring bij de Hatertse vennen! Bedoel je in het gebied rondom de plas? Of als je verder het bos in gaat?
   Wij lopen geregeld het rondje om de plas, maar zo heb ik het daar nog niet ervaren. Wel dat het inderdaad erg druk kan zijn in de weekenden met wandelaars zonder honden.
   Ik kan me voorstellen dat je er dan voor kiest om daar liever niet meer te gaan wandelen. Zonde, want het is zo een mooie plek!
   Mag ik vragen waar jij nu gaat wandelen met de honden?

   1. Zelf loop ik regelmatig met een groep in dit prachtige natuurgebied. Ook bij ons zijn er mensen die zeuren over loslopende honden.
    Ten eerste weten ze niet dat het daar is toegestaan, velen zijn bang voor blaffende honden en dan heb je de nog de mensen, die niets hebben met honden en ook niet begrijpen wat ze nodig hebben.
    Mijn zoon heeft een hond en ik weet hoe fijn het is als ze ongelijnd kunnen rennen, snuffelen enz.
    Mijn idee: wijs klagers erop dat het daar is toegestaan en dat honden niets liever willen dan aandacht: positief of negatief dat maakt niets uit. Negeer ze en teleurgesteld gaan ze bij je weg.
    Mijn dochter had ook een hond die zelden behoorlijk werd uitgelaten. Als wij kwamen wist hij dat wij iedere dag met hem een flinke wandeling in het bos gingen maken. Door het dolle heen sprong hij tegen ons op en liep je compleet ondersteboven.
    Als je net deed of je hem niet zag droop hij af.
    Laat je in ieder geval niet weerhouden daar heen te gaan. Niet alleen voor je viervoeter maar ook voor jezelf is het een unieke plek van genieten en rust in ons overvolle Nederland.
    Heleen Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *