Wandelen met de hond in losloopgebied de Hatertse Vennen

De Hatertse Vennen is een prachtige plek om samen met de hond te gaan wandelen. Officieel heet dit gebied de Overasseltse en Hatertse Vennen. Deze plek ligt tussen de gemeente Nijmegen, Wijchen en Heumen.

In het losloopgebied mogen honden het hele jaar door lekker loslopen en ook zwemmen.

Parkeren bij de Hatertse Vennen

Om direct bij het losloopgebied te komen, kun je de auto het beste parkeren bij De Eikenhorst. Dit is een ontzettend leuk plekje waar je terecht kunt voor koffie en zelfgemaakte appeltaart. Je mag de auto parkeren op hun parkeerplaats, maar er is een openbare parkeerplaats vlakbij.

Wanneer je de afslag neemt naar De Eikenhorst, kun je ook links een smal bospaadje in rijden in plaats van rechts naar de bestemming. Daar vind je de openbare parkeerplaats die direct in het losloopgebied uitkomt.

Er is ook een parkeerplaats aan de andere kant van de Hatertse Vennen, bij restaurant Sint Walrick. Een gezellig restaurant midden in het bos waar de hond welkom is. Alleen is dit gedeelte van de Hatertse Vennen helaas geen losloopgebied. Aan de riem is de hond wel gewoon welkom.

Losloopgebied voor de hond in de Hatertse Vennen

Het gebied zelf is ongeveer 520 hectare groot. Een klein gedeelte hiervan is losloopgebied. Het losloopgebied vind je bij de parkeerplaats bij De Eikenhorst, zoals hier boven aangegeven.

De paden zijn niet verhard, waardoor het niet toegankelijk is voor rolstoelen.

Het losloopgebied begint met een stukje bos en wat lage vennetjes. Als je het pad blijft volgen, kom je bij het prachtig grote ven waar de honden lekker mogen zwemmen.

Hierboven op de foto zie je aan de rechterkant van het water een plek waar honden makkelijk het water in kunnen om te zwemmen. Met mooi weer zijn hier altijd wel speelmaatjes te vinden. Er staat een bankje waar je op kunt zitten terwijl de honden zich lekker kunnen uitleven.

Als je het pad blijft volgen, loopt het iets omhoog. Hier heb je een prachtig uitzicht over het hele losloopgebied. Er staan langs het pad nog een aantal bankjes om te genieten van dit mooie plaatje.

Zwemmen met de hond in de Hatertse Vennen

Het water in de Hatertse Vennen is een heerlijke verkoeling voor de hond. Erg schoon is het water niet, omdat het toch een vennengebied is.

Het zand is wat ruw en klei-achtig en de geur die er vanaf komt is niet al te best. Vooral met warm weer heb je kans op een stinkende, dampende hond in de auto. Is dat het waard? Zeker weten!

Het losloopgebied in de Hatertse Vennen is prachtig mooi en een gezellige plek waar veel mensen met hun honden samen komen.

Met de hond en de kinderen naar de Hatertse Vennen

Ook voor kinderen is er van alles te beleven in de Hatertse Vennen. Naast lekker ravotten in de natuur en de vennen, is er ook nog een kabelbaan in het losloopgebied.

Vlakbij de parkeerplaats is een zandvlakte waar kinderen kunnen spelen. Daar staat de kabelbaan en een boom waar ze in kunnen klimmen. Er staat een picknickbankje bij en het is vlak bij het water.

Ook is de bovengenoemde horecagelegenheid De Eikenhorst erg leuk om met de kinderen te bezoeken. Er staat koeien waar ze een kijkje kunnen nemen en er staan wat speelattributen.

Nog niet uitgewandeld? Dan kunnen jullie één van de paadjes nemen die het bos in gaan langs het losloopgebied. Hier staat duidelijk aangegeven wanneer het de honden weer aan de lijn moeten.

Als de hond het niet erg vind om aan de lijn te lopen, is het bos hier omheen een prachtige plek om doorheen te wandelen.

Gaan jullie ook wandelen in de Hatertse Vennen?

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring! Wat vinden jullie het leukste aan deze plek?

Deel je leukste, grappigste en gekste hondenverhalen met ons. 🙂

2 antwoorden op “Wandelen met de hond in losloopgebied de Hatertse Vennen”

 1. Geen leuke plek om met de honden los te lopen. Mensen realiseren zich niet dat het een honden losloop gebied is en geven graag commentaar dat honden aan de lijn moeten. Pas geleden kwam ik twee mensen tegen met kleinkinderen waarvan 1 van de kleinkinderen panisch was voor honden. Als je dit weet lijkt mij dit geen geschikte plek om te gaan wandelen met je kleinkinderen. Ik heb honden die blaffen en graag snuffelen. Dit wordt gezien als ongepast gedrag, honden zijn geen robotten, het zijn levende wezens met gevoelens en indrukken etc. Als er een hardloper langs rent, denkt mijn hond, he wat is daar aan de hand, daar moet ik achteraan. Met als gevolg dat mijn hond onopgevoed is volgens de hardloper. Ga alsjeblieft daar hardlopen waar honden aangelijnd moeten zijn en niet in een losloopgebied. Als je niet van honden houdt, ga dan niet in een losloopgebied lopen! De mensen met honden hebben al niet veel ruimte en keuze om te lopen! Waarom wordt er wel rekening gehouden met runderen, schapen, herten etc. die in een gebied lopen en honden moeten continue als een robot aan de lijn…. Nogmaals een zeer frustrerende plek om te lopen!

  1. He Maartje, wat een nare ervaring bij de Hatertse vennen! Bedoel je in het gebied rondom de plas? Of als je verder het bos in gaat?
   Wij lopen geregeld het rondje om de plas, maar zo heb ik het daar nog niet ervaren. Wel dat het inderdaad erg druk kan zijn in de weekenden met wandelaars zonder honden.
   Ik kan me voorstellen dat je er dan voor kiest om daar liever niet meer te gaan wandelen. Zonde, want het is zo een mooie plek!
   Mag ik vragen waar jij nu gaat wandelen met de honden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *