Honden denkspel voor beginners – Wat is de beste keuze?

Honden zijn gek op hersenwerk! Ze vinden het geweldig om voor hun eten te werken. En op de regenachtige dagen is het een groot plezier voor jullie allebei.

Er zijn tal van denkspellen voor honden op de markt. Van verschillende materialen, formaten en moeilijkheidsgraden. De ene hond is natuurlijk de andere niet. En waar moet je nou mee beginnen in het grote web van de hondenspellen?

Dit artikel helpt je om de juiste keuze te maken voor een hondenspel voor beginners. De volgende onderwerpen worden hier besproken:

  • Moeilijkheidsgraad
  • Materialen
  • Oefenen
  • Beste keuze
honden denkspel

Moeilijkheidsgraad van honden denkspellen

Denkspellen zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Net als bij een mensen, vinden honden het fijn om succes te hebben. Een denkspel wat te moeilijk is voor de hond, brengt frustratie. Dan is de lol snel over.

Het spel is uiteindelijk bedoeld voor vermaak en om de hond te stimuleren om zelf te gaan nadenken. Ook is het een ontzettend leuke oefening om de band tussen jou en je hond te versterken. Samen spelen is een manier van contact maken op een heel ander niveau dan een wandeling maken.

Wanneer is een denkspel te moeilijk voor een hond?

Je kunt dit merken wanneer de hond geneigd is om het spel te gaan ‘slopen’ in plaats van te ontdekken. Wanneer een hond zijn focus verliest op het spel, raakt hij gefrustreerd. Hij ruikt nog steeds de geur van het lekkers wat er verstopt ligt in het spel en zal kiezen voor de makkelijke weg.

Vernietig! Een natuurlijke reactie die je terug ziet bij zowel honden als mensen. We hebben allemaal wel een herinnering van die vervelende plastic verpakking die je niet van je lolly afkrijgt. 🙂

De aanschaf van een honden denkspel is niet altijd even goedkoop. Probeer toch niet te overmoedig te zijn voor de beginnende hond. Verderop in het artikel worden meer tips besproken om te gaan oefenen met denkspellen voor de beginnende hond.

Materialen van honden denkspellen

De meeste denkspellen zijn gemaakt van kunststof. Dit is goed schoon te houden en de kans op bacteriën is klein. Controleer de spellen regelmatig op beschadigingen, zodat je hond niet per ongeluk kleine stukjes plastic binnenkrijgt tijdens het spelen.

Er zijn ook denkspellen die gemaakt zijn van MDF. Deze zijn vaak wat steviger en kunnen wat beter tegen een stootje. Honden zijn wel eerder geneigd om aan MDF te gaan knagen. Houd dit dus goed in de gaten en laat je hond nooit alleen met dit soort speelgoed!

Er is in de keuze van materialen niet per se een ‘betere’ keuze. MDF en andere houten denkspellen worden vaak omschreven als duurzamer. Maar de bedoeling van een denkspel is dat de hond er zorgvuldig mee omgaat en er niet op gaat kauwen. Als dit niet gebeurd zullen beide keuzes dus voor langere tijd mee moeten kunnen gaan.

Oefenen met honden denkspellen voor beginners

Begin voor de eerste keer met het denkspel als de hond in een rustige, niet al te enthousiaste staat is. Zorg ervoor dat de focus op jou gericht is. Het zelfde geldt voor jou. Reageer niet te over enthousiast, maar ga rustig te werk.

Gebruik hiervoor in het begin dan ook gewone brokjes of niet al te sterk ruikende koekjes.

Als je dit wel doet, bestaat de kans dat de hond zo enthousiast wordt, dat hij of zij er alles aan wilt doen om bij de beloning te komen, zonder hierbij na te denken. De kans is dan groter dat de hond het liefst het speelgoed gaat slopen om zijn doel te bereiken.

Als jullie het spel onder de knie hebben, kun je ook de beloningen lekkerder maken.

Daarna is het belangrijk om de hond eerst te laten zien hoe het werkt. Je kunt beginnen om het letterlijk te laten zien. Door de obstakels op te tillen of te bewegen met je vingers.

Vervolgens geef je de hond toestemming om zelf op onderzoek uit te gaan. Stimuleer het juiste gedrag met woorden en met je stem. Als in ‘goed zo’ of ‘braaf!’

Als je merkt dat het je hond niet goed lukt, dat hij gefrustreerd raakt, of gaat slopen, neem het spel dan even terug. Begin dan weer even opnieuw door het te laten zien. Je kunt ook een handje meehelpen door de hond de obstakels aan te geven, zodat hij deze zelf verder kan verwijderen.

Het stimuleren van het juiste gedrag is erg belangrijk voor de hond.

Zo leert hij het spel begrijpen en blijft hij gemotiveerd om verder te gaan en meer te leren.

Lukt het na een paar keer niet, probeer het dan morgen weer. Met rustige stapjes blijft de hond gemotiveerd om het weer te proberen en verder te gaan. Tenslotte heeft ook geen mens ooit voor de eerste keer een Rubiks kubus opgelost. 🙂

Beste keuze voor een honden denkspel voor beginner

Zoals hier boven al staat omschreven, is het zeer aan te raden om niet te moeilijk te beginnen. Een honden denkspel met alleen objecten om op te tillen of in één richting te verschuiven, is een hele goede starter.

Er zijn ook 2 in 1 honden denkspellen met een makkelijke en een moeilijkere variant. Dit zou ook een prima keuze zijn. Hier vind je wat keuzes in honden denkspellen die goed geschikt zijn voor de beginner:

Honden denkspel

Trixie Solitaire Strategy Game

Bij dit spel moet de hond de kegels van het spel af zien te krijgen om daar onder de beloning te vinden.

Honden denkspel

Nina Otterson Dog Smart Orange

Bij dit spel moet de hond de witte bakjes aan de kant zien te krijgen om zo bij de beloning te komen.

honden denkspel

Trixie Turn Around

Bij dit spel moet de hond met de neus of poten de potjes omdraaien om zo bij de beloning eruit te laten vallen.

Honden denkspel

Flamingo Dubbelzijdig

Dit spel heeft aan 2 zijdes speelplezier. Verwijder de kegels en verschuif de rondjes om zo bij de beloning te komen.

Meer inspiratie nodig?

Wil je meer inspiratie voor honden denkspellen? Neem dan eens een kijkje op de shopping pagina van honden denkspellen. Daar vind je veel denkspellen van verschillende aanbieders op een rijtje. Houd er wel rekening mee dat niet alle denkspellen geschikt zijn voor beginners.

Twijfel je nog om een honden denkspel aan te schaffen?

Dan vind je het misschien leuk om eerst zelf iets in elkaar te knutselen! Het is een leuke en creatieve manier om jouw hond kennis te laten maken met denkspellen.

Zo kun je hem of haar leren om rustig en met geduld met de spullen om te gaan. Onlangs hebben wij een snuffeldoos gemaakt van oud papier. Maar je kunt bijvoorbeeld ook oefenen met papieren bekertjes en daar koekjes onder verstoppen.

Hier vind je meer informatie over het maken van een snuffeldoos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *