Een snuffeldoos maken voor de hond

Een snuffeldoos maken voor de hond. Hoe leuk is dat?!

Grote kans dat je de ingrediënten gewoon in huis hebt. Je hoeft er niet eens écht creatief voor te zijn. Maar voor de hond is het een toffe brain game met uren speelplezier!

Wat heb je nodig?

  • Een lege doos
  • Wat oud papier (lege doosjes, pakjes, wc rolletjes of ander papier ‘afval’)
  • Een schaar
  • Hondenkoekjes
  • Eventueel stiften om te versieren

Hoe ga je te werk?

Bekijk je verzameling oud papier goed. Dit gaat jouw kunstwerk worden!

Zelf ben ik absoluut niet creatief. Ik heb wat wc rolletjes verzameld, een doosje crackers, een eierdoosje en een rijstdoosje. Wat kun je daar in godsnaam van maken?

Ik heb besloten om maar gewoon aan de slag te gaan en wel te zien wat er van gaat komen.

  • Met een schaar (of klein mesje) snijd je openingen in de doos die precies groot genoeg zijn voor de doosjes, rolletjes of verpakkingen.

Als de openingen te groot zijn, valt het doosje er te makkelijk uit. Je kunt de openingen beter iets te klein maken, zodat je het doosje er een beetje strak in kunt proppen.

Stap 1 om zelf een snuffeldoos te maken
  • Stop alle doosjes, rolletjes en verpakkingen op hun plek. Je kunt eventueel nog wat dingetjes wegsnijden of ombuigen, om het spel iets moeilijker of juist makkelijker te maken.

Zo heb ik bijvoorbeeld van de eierdoos alleen de onderkant gebruikt. En de doosjes van de crackers en de rijst aan één kant opengesneden. Lana is een grote hond met een grote neus en kan daardoor niet met haar neus in het doosje van bijvoorbeeld de crackers.

Het gevolg hiervan is dat ze hierdoor gefrustreerd kan raken en gaat slopen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Snuffeldoos maken voor de hond
  • Om de snuffeldoos een wat aantrekkelijker uiterlijk te geven, kun je hem wat versieren. Gebruik hiervoor bij voorkeur alleen pennen, potloden of stiften. Geen glitters, stickers, lijm of plakband.

Een leuke activiteit om bijvoorbeeld samen te doen met je kinderen. Deze snuffeldoos is vrij basic, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een kasteel van maken. Of een sprookjes thema misschien?

Zolang er geen los zittende frutsels aan zitten die de hond kan op eten kun je het zo gek maken als je zelf wilt. 🙂

De snuffeldoos voor de hond

Laat het spel beginnen

  • Tijd om te gaan spelen! Begin het spel makkelijk. Laat de hond eerst kennis maken met de verschillende uitdagingen. Ga ze één voor één af door er simpelweg een koekje in te leggen en de hond te laten zien hoe hij of zij het er uit kan pakken.

Door de hond eerst kennis te laten maken met de verschillende uitdagingen, voorkom je dat de hond gefrustreerd raakt of meteen de doos gaat slopen om gelijk bij de koekjes te komen.

Het is voor niemand leuk om zo snel mogelijk een doel te moeten bereiken met de middelen waarmee je niet bekend bent. Dat geldt voor de hond ook.

Dingen die voor ons heel makkelijk lijken, zoals het openen van een doosje, kan voor een hond een onbegrijpelijke uitdaging zijn. Zij maken per slot van rekening nooit doosjes open.

Het spel is bedoeld om plezier aan te beleven en daarmee ook de hersenen te gebruiken. Een paar extra makkelijke beloningen mogen daar zeker wel bij horen. 🙂

  • Heeft de hond het spelletje snel door? Dan kun je het ook iets moeilijker gaan maken. Merk je dat de hond het toch wat te moeilijk vind of gaat hij of zij toch aan het slopen? Help je maatje dan een beetje mee.

Je kunt het spel moeilijker maken door doosjes iets verder dicht te duwen, koekjes verder weg te leggen of door extra uitdagingen toe te voegen. Ook kun je bijvoorbeeld als je een eierdoosje gebruikt, wel het dekseltje erop leggen. Of de wc rolletjes ietsje dicht knijpen.

Je kunt het spel makkelijker maken door de openingen juist groter te maken of de doosjes verder open te knippen. Ook kun je eerst rustig met de hond gaan oefenen door de uitdagingen even los te halen van de snuffeldoos. En bijvoorbeeld alleen te spelen met de eierdoos of een ander leeg doosje.

Gaan jullie ook een snuffeldoos maken?

Wij zijn benieuwd wat jullie voor een mooie kunstwerken gaan maken!

Laat ons weten wat jouw hond van de snuffeldoos vind. En hebben jullie nog andere leuke tips of toevoegingen? Deel het gerust met ons. Zo kunnen we samen de leukste ideeën op doen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *