Voor de eerste keer naar een honden trimsalon… Wat kun je verwachten?

Voor alles is een eerste keer. Zo gaat jouw hond misschien binnenkort ook voor de eerste keer naar een trimsalon. Maar wat kun je eigenlijk verwachten? Wat gebeurt er dan bij een trimsalon? Hoe ervaren honden dat nu eigenlijk en waarom gaan mensen met een (kortharige) hond naar een trimsalon?

In dit artikel lees je alles wat je wilt weten en meer. Lana en ik gingen namelijk voor de eerste keer naar een hondentrimsalon! Bij wijze van uitzondering mocht ik erbij blijven om een kijkje achter de schermen te nemen en mijn vele vragen aan hondentrimster Kim te stellen.

Hier lees je dan ook haar uitgebreide antwoorden terug op al die brandende vragen over de gebeurtenissen bij een hondentrimsalon én wat je thuis allemaal kunt doen… Daarnaast lees je ook onze persoonlijke ervaring.

Veel leesplezier! 🙂

Kim en Lana
Lana en Kim

Voor de eerste keer met je hond naar een trimsalon… Wat kun je verwachten?

Hoe gaat dat nu eigenlijk? Je wilt voor de eerste keer met je hond naar een trimsalon. Je hebt een trimsalon gevonden waar je veel goede verhalen over hebt gehoord. Hoe gaat dat vervolgens in z’n werk?

Iedere hondentrimsalon heeft natuurlijk haar eigen gang van zaken. Ik zal jullie vertellen hoe dat bij ons gaat:

  • Even bellen.

Aan de telefoon kunnen we vast even bespreken wat de wensen zijn. We kletsen even over de hond, welk ras het is, wat er moet gaan gebeuren en natuurlijk wat zijn of haar naam is.

  • Dan maken we een afspraak.

Natuurlijk houden we rekening met een geschikte tijd voor beide. Misschien wil je ondertussen nog even boodschappen doen of een bezoekje brengen aan iemand. Aan de hand van de tijd die we nodig hebben in de trimsalon, maken we een geschikte afspraak.

  • Wensen bespreken.

Als jullie er zijn, kijken we even naar de vacht van de hond en bespreken we de wensen. Het kan wel eens voorkomen dat er een klit zo dicht op de huid zit, dat we iets meer van de lengte af moeten halen dan dat eigenlijk het idee was. Dit kunnen we van te voren allemaal bespreken als de hond gebracht wordt. Ook bespreken we hoelang het ongeveer gaat duren.

Denk er ook altijd even aan om je hond van te voren even goed uit te laten. Zo voorkomen we een ongelukje in de trimsalon.

  • Afscheid nemen en aan de slag!

Vervolgens is het tijd voor het baasje om weer te vertrekken. Wij gaan aan de slag om jouw maatje een frisse trimbeurt te geven!

  • En klaar!

Wanneer we klaar zijn, bellen we het baasje weer op. Meestal duurt een afspraak tussen de 2 en 3 uur, afhankelijk van wat er allemaal gedaan moet worden. De meeste mensen wonen in de buurt, dus hoeft de hond niet lang te wachten. Als het toch iets langer duurt, mag de hond eventjes wachten in een bench die gezellig bij ons in de trimsalon staat.

En wat kan de hond verwachten?

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal bij een trimsalon?

  • Nagels knippen
  • Oren plukken (bepaalde rassen)
  • Grote klitten uit de vacht knippen
  • Wassen (wij gebruiken hiervoor neutrale shampoo)
  • Drogen met de waterblazer (voor het meeste water en een groot gedeelte van de haren te verwijderen)
  • Föhnen
  • Kammen (eerst met de haren mee, daarna tegen de haren in om alle losse haren te verwijderen)
  • Knippen / scheren
Voor
Trimsalon
Na

Op welke leeftijd gaan honden voor de eerste keer naar een trimsalon?

Dit is meestal als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Voor de eerste keer kun je beter zo vroeg mogelijk gaan. Dan leert jouw hond op een jonge leeftijd al dat het heel normaal is.

Voor die tijd kun je zelf al gaan oefenen met kammen en borstelen. Zo wordt jouw hond alvast bekend met de aanraking en het stilstaan.

Hoe vaak komen honden bij een trimsalon?

Dat ligt aan het ras en de vacht van de hond. Daarnaast speelt het ook een rol hoeveel je tussendoor zelf aan de vachtverzorging doet.

Gemiddeld komen langharige honden één keer in de 3 of 4 maanden. Afhankelijk van jouw wensen en de vacht van de hond.

Kortharige tot halflangharige honden komen 1 of 2 keer per jaar, vaak in de periode van de rui. De meeste wol wordt dan uit de vacht gehaald.

Tussen de trimbeurten door kun je zelf ook de vacht verzorgen, door regelmatig te borstelen. Eén keer in de 2, 3 weken thuis borstelen is dan vaak genoeg.

Waarom mag het baasje er niet bij blijven in de trimsalon?

Dit is rustiger voor de hond. De hond is voornamelijk gericht op de baas en minder op de trimmer. Wanneer de hond alleen is met de trimmer, geeft deze zich eerder over aan de situatie en verloopt de behandeling rustiger.

Vinden honden het fijn om naar de trimsalon te gaan? Of doet het soms pijn?

Pijn doet het ze zeker niet, maar of ze het fijn vinden is voor iedere hond anders.

Honden vinden het vaak niet zo leuk om lang op een tafel te staan en potjes op te tillen wanneer de trimster dat wil. Ze liggen liever lekker buiten op het gras in de zon. Maar achteraf zijn ze vaak wel blij dat de losse haren en de klitten verwijderd zijn.

Moet mijn hond een muilkorf om in de trimsalon?

Nee, dit is zeker niet standaard. Het kan voorkomen dat het baasje zelf aangeeft dat zijn of haar hond kan happen als hij niet op z’n gemak is. Dan kiezen we er soms voor om een muilkorf of snuitbandje te gebruiken.

Als we tijdens het trimmen van een nieuwe hond merken dat het veiliger is om een muilkorf of snuitband te gebruiken, dan kan het zijn dat deze alsnog wordt omgedaan. Meestal is het niet eens nodig.

Kan mijn hond naar de trimsalon als ze loops is?

Ja hoor, dit geen probleem. Het is wel fijn als je dit van tevoren even meldt. Zo weten we dat als er ergens een druppeltje valt, waar het vandaan komt.

Kan ik thuis ook de nagels van mijn hond knippen?

Dat kan, maar houd er wel rekening mee dat de nagels van honden niet het zelfde zijn zoals bij mensen. Aan het begin van de nagel bij een hond zit het leven. In het leven zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat. Als je hierin knipt, dan gaat het bloeden en doet het ook pijn bij je hond.

Bij honden met lichte nagels kun je het leven zien, zeker als je tegen het licht inkijkt. Bij honden met donkere nagels gaat dit niet en zal je dus een beetje moeten gokken. Je kunt er altijd beter te weinig af knippen en het iets vaker doen, dan dat je in het leven knipt.

Twijfel je of vind je het spannend om de eerste keer zelf te doen? Dan kun je natuurlijk ook altijd langsgaan bij een trimsalon of dierenarts om alleen de nagels te laten knippen.

Hoe vaak moeten de nagels van een hond geknipt worden?

Dat ligt er vooral heel erg aan hoe actief jouw hond is. Honden die veel buiten zijn en veel wandelen zullen minder snel lange nagels krijgen dan honden die veel tijd binnen spenderen. Bij honden die geregeld naar een trimsalon gaan is het vaak ook niet nodig om dit thuis ook nog eens te doen. Twee keer per jaar is vaak meer dan genoeg.

Hondentrimsalon

Worden bij een hondentrimsalon ook de anaalzakjes geleegd?

Als het nodig is wel, als de hond er geen last van heeft, kun je ze het best met rust laten.

Tip: Vraag het van te voren even na als je denkt dat het nodig is bij jouw hond.

Hoe weet je dat de anaalzakjes van een hond vol zijn?

Je kunt dit bij een hond vaak herkennen als ze veel met hun kont over de grond schuren. Dat wordt ook wel sleetje rijden genoemd. Of wanneer honden veel aan de bovenkant van hun staart bijten.

Ook kun je het merken als een hond veel aan de poten bijt of likt. Dat kunnen ze doen om de pijnprikkel te verplaatsen, omdat ze zelf het probleem van de anaalklieren niet kunnen verhelpen.

Als de anaalklieren vol zijn, zijn ze dik en opgezet. Het komt ook meer voor bij honden die dunne ontlasting hebben. Normaal gesproken worden de anaalklieren bij honden tijdens het poepen leeg gedrukt.

Hoe ontstaan klitten bij een hond?

Honden met langere haren hebben meer kans op klitten. Zie het maar het zelfde als bij mensen. Met een kortgeknipt kapsel zal je lang niet zoveel klitten hebben als iemand met lang haar.

Daarnaast speelt de verzorging ook een rol. Probeer een hond met lang haar daarom zoveel mogelijk te borstelen tussendoor. Daarmee voorkom je al een hoop klitten dan wanneer je tussen de trimbeurten door niets doet aan de vachtverzorging.

Ook de seizoenen spelen een rol. Losse blaadjes en takjes kunnen verstrikt raken in de haren en ook klitten veroorzaken. In de zomertijd kunnen honden meer last hebben van plakkerige bolletjes en grasaren die in de vacht blijven zitten. Controleer en verwijder dit daarom altijd goed na het wandelen.

Hoe kan ik mijn hond thuis het beste borstelen?

Als je thuis jouw hond goed wilt borstelen, kun je hiervoor het beste een slicker en een gewone kam gebruiken.

Een slicker is een fijne hondenborstel met afgeronde uiteinden, die op een soepele manier door de vacht van de hond beweegt. Als je een andere borstel gebruikt, let er dan op dat de uiteinden niet te hard of juist te zacht zijn. Zo voorkom je huid irritatie of juist extra inspanning.

Borstel eerst de vacht van de hond met de haren mee. Zo komt al het losse haren eruit. Daarna borstel je zachtjes tegen de haren in, om de extra haren en vooral de ondervacht eruit te halen. Vervolgens doe je met de gewone kam het zelfde.

Tip van Kim: Wassen en antivlooienmiddel

Wanneer een hond net gewassen is met shampoo, in de trimsalon of thuis, brengt dan niet daarna een antivlooien pipet aan! Een logische gedachte die mensen vaak hebben, is dat de hond een lekkere opfrisbeurt heeft gehad en dan meteen even ontvlooid kan worden.

Maar door de shampoo was je het laagje vet van de huid van de hond af. Dit vet zorgt er juist voor dat het vlooienmiddel goed wordt opgenomen. Geef je wel meteen na het wassen het antivlooienpipet, dan wordt het minder goed verspreid over de huid.

Wacht daarom altijd ten minste even een dag of 2, 3. De huid zorgt vrij snel weer voor de aanmaak van het vet, zodat het middel weer goed kan worden opgenomen.

Zeg Kim… Waarom heb jij er eigenlijk voor gekozen om hondentrimster te worden?

Ik ben altijd al gek geweest op dieren, met name honden. Ik heb zelf 2 herders en 2 chiuahua’s.
Mijn vriend had 1 herder en ik 2 chiuaua’s. Later is er nog 1 herder bijgekomen. Zo zijn we lekker in balans:)

Ook vind ik het ontzettend fijn om iets voor mezelf te doen als zzp’er, zodat ik mijn
eigen tijd kan indelen. Ik heb 2 jonge kinderen. Eén van 5 en één van 7.

Hondentrimster is iets wat ik écht leuk vind. Thuis heb ik altijd veel gedaan aan verzorging van mijn honden. Daarnaast gingen mijn honden al naar de trimsalon.

Ik ben de opleiding tot hondentrimmer gaan volgen en ben stage gaan lopen in de salon waarin ik nu werk. Nadat ik geslaagd was, ben ik hier zelfstandig aan de slag gegaan. Het bevalt goed: een fijne plek, leuke klanten (honden) en het is ook gezellig wat ook weer zorgt voor weer voor een goede werksfeer.

De juiste hondentrimsalon voor kiezen

Jouw trimsalon zit in Malden, Gelderland, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen om de hoek. Welke tips heb jij voor mensen bij het kiezen van de juiste hondentrimsalon?

Het aller belangrijkste om op te letten, is of je een klik voelt met de trimsalon of persoonlijke hondentrimster. Als jij er een goed gevoel bij hebt, zal jouw hond dat zeker merken. Je wilt je hond altijd met een fijn gevoel achterlaten en weer ophalen.

Bel altijd eerst even voor wat informatie. Stel je vragen en maak een praatje over de hond en jouw wensen. Zo krijg je meteen een beeld bij de persoon en het gevoel wat daarbij komt kijken.

Wat ook belangrijk is bij het maken van je keuze: Praat met mensen! Er is altijd wel iemand in jouw buurt, op de hondenschool of in jouw vriendenkring die wel een goede ervaring heeft bij een trimsalon. Vraag ook altijd waarom iemand voor deze trimsalon kiest en hoe zijn of haar hond dit ervaart.

Op internet kun je ook al een hoop informatie vinden. Lees altijd even de website en reviews na. Kijk niet alleen naar het aantal sterren, maar lees ook daadwerkelijk waarom mensen wel of niet kiezen voor deze trimsalon.

Waarom gaan kortharige honden naar een trimsalon? Dit is onze ervaring!

Anne  Ik zal er meteen eerlijk over zijn. Lana is vandaag de dag 5,5 jaar oud en dit is de eerste keer dat ik haar heb meegenomen naar een trimsalon. Waarom ik dat nooit eerder gedaan heb?

Ik dacht altijd dat een hondentrimsalon bedoeld was voor langharige honden die geknipt en geschoren moeten worden…

Heb ik daar even mijn mening over bijgesteld. Een trimsalon doet zoveel meer dan alleen knippen. Lana is nog nooit zo fris en fruitig geweest!

De vacht van kortharige honden worden dan ook niet geknipt. Deze honden komen voornamelijk bij de trimsalon voor een opfrisbeurt. De nagels worden nagekeken en eventueel geknipt, ze worden uitgebreid gewassen, droog geblazen, geföhnd en iedere vierkante centimeter wordt uitgekamd en geborsteld.

Met een kortharige hond naar een trimsalon gaan, is eigenlijk het grove werk uit handen geven met een finishing touch. Want eerlijk is eerlijk: Wie doet er thuis meer dan 2 uur over om z’n hond te wassen en te borstelen? Ik niet…

Lana

Hoe hebben Lana en ik het ervaren bij de trimsalon?

Eerlijk is eerlijk… Lana kan een ontzettende aansteller zijn. Als ik haar thuis wil wassen, vind ze daar geen klap aan. Ik had ook niet verwacht dat ze dit als het leukste uitje zal zien waar ik haar mee naartoe neem.

Maar ik vond het ontzettend leuk om te zien hoe Kim daar mee om is gegaan. Ze is zo ontzettend lief voor de honden! Ze doet echt haar best om de hond te leren kennen en op z’n gemak te stellen. Nadat we klaar waren, vond Lana het nog steeds leuk om gezellig bij Kim te blijven zitten en gekriebeld te worden door haar (heerlijke schone!) vacht.

En het resultaat mag er wezen. Van al dat haar kun je zo een nieuwe hondenkussen vullen. 🙂

Ik zie een bezoekje aan de trimsalon eigenlijk het zelfde als wanneer je zelf een bezoekje brengt aan de schoonheidsspecialist. Natuurlijk kun je het meeste zelf thuis doen. Maar is het ook niet gewoon heerlijk om het uit handen te geven?

Willen jullie ook een bezoekje brengen aan hondentrimster Kim?

Kim werkt in de hondentrimsalon in Malden. Een klein dorpje in Gelderland, vlakbij Nijmegen. Natuurlijk kun je Kim altijd persoonlijk bellen voor een afspraak of vooraf wat informatie.

Telefoonnummer Kim: 0653336742

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *