Het waanzinnig mooie eiland Texel – Reisverhaal

Texel… Het grootste en meest bekende Waddeneiland van Nederland. Ik heb er al zo veel mooie verhalen over gehoord, maar steeds is het er niet van gekomen om ook Γ©cht te gaan. En nu denk ik: Waarom heb ik dit nooit eerder gedaan?!

Maar je weet wat ze zeggen… Beter laat dan nooit. Op 15 juni 2021 stapte Lana en ik op de boot naar Texel. Daar gaan we dan!

Zonsondergang Texel
Zonsondergang bij De Koog

Camping Kogerstrand

Deze keer zijn we niet helemaal onvoorbereid op pad gegaan. Ik houd ontzettend van impulsieve reisjes, maar dit jaar in juni onvoorbereid op vakantie in eigen land leek me niet zo een goed plan. Achteraf bleek het vrij rustig te zijn op het eiland en ook op de camping waar wij stonden, dus het zou toch wel goed gekomen zijn.

De camping die ik geboekt heb? Camping Kogerstrand! Een plekje in de duinen met het geluid van de zee op de achtergrond. De plaatjes zagen er zo waanzinnig mooi uit dat je eigenlijk bang bent dat het heel erg gaat tegenvallen. Niet dus! Wat een parel… πŸ˜€

Ik ging voor de kleinste, goedkoopste kampeerplek in de duinen. Voor minder dan €25 ( in juni 2021) heb je hier een plekje. Je kunt er weliswaar niet met de auto komen, dus je moet een stukje lopen door de duinen. Maar als je tentje eenmaal staat, voel je jezelf toch een gelukkig mens.

Er zijn een aantal sanitairgebouwtjes met voldoende toiletten, fijne douches en zelfs een vaatwasser! Op de camping zijn veel watertappunten en prullenbakken om je hondenpoep in achter te laten. De camping is in twee delen gesplitst. Aan de ene kant zijn honden welkom, aan de andere kant niet.

Camping Kogerstrand

Achter de duinen op de foto ligt letterlijk het strand. En ja, ik kon de zee horen vanuit mijn luie stoel. πŸ™‚

Het plekje waar wij stonden, was M40. Zonder stroom, in de duinen. Wil je liever wel een plekje met stroom of kom je met een camper of caravan? Daar zijn ook genoeg plekjes voor. Deze plekjes staan direct aan het looppad.

Met de boot van Den Helder naar Texel

Als je naar Texel wilt, moet je met de boot. Een andere weg is er niet. Gelukkig is het allemaal goed geregeld en hoeft het niet zo lang te duren.

Je kunt er voor kiezen om een ticket vooraf online te kopen bij Teso. Ik heb dit niet gedaan, omdat ik dacht dat het tijdsgebonden was en ik niet van haasten hou. πŸ™‚ Achteraf blijkt dit niet zo te zijn. Je kunt simpelweg reserveren op kenteken en daarbij hoeft je geen tijd of datum in te voeren.

Ook als je geen online ticket koopt, kun je gewoon doorrijden naar de haven en daar bij de slagboom ter plekken een ticket kopen. De ticket is gelijk betaald voor de terugweg. Je hoeft dus geen bonnetje of ticket te bewaren. Op de terugweg vanuit Texel kun je gewoon aansluiten op de boot naar Den Helder.

De boottocht duurt maar 20 minuten. Je kunt ervoor kiezen om in de auto te blijven zitten of om boven op het dek even een kijkje te gaan nemen. De trap naar boven is vrij stijl, maar er is ook een lift. Op de heenweg zijn wij natuurlijk wel even een kijkje gaan nemen boven. Wat een heerlijk begin van je vakantie, als je de wind door je haren voelt waaien en de meeuwen om de boot heen ziet cirkelen!

Tip: Ga je niet naar een vakantiehuis met een standaard incheckdatum of ga je lekker kamperen? Neem dan de boot op dinsdag, woensdag of donderdag! Dan zijn de kaartjes een stuk goedkoper. πŸ™‚

Tip: Is het warm weer op de dag van aankomst of vertrek? En heb je geen airco in de auto? Zorg er dan voor dat je een vroege boot hebt! Stiekem sta je toch wel even te wachten voordat je daadwerkelijk met de auto op de boot kunt. (15 tot 30 minuten) In die tijd kan de temperatuur flink oplopen in de auto voor je hond. Of wacht even samen buiten de auto.

Honden op Texel

Texel is misschien wel één van de meest hondvriendelijke plekken waar ik ooit met Lana ben geweest. Waar jij heen gaat, gaat je hond gezellig mee. Bij alle horecagelegenheden staan bakjes water of krijg je hond nog eerder te drinken dan jij. In de dorpjes staan overal watertappunten om je eigen flesje of bakje te vullen.

Ook in het hoogseizoen zijn er ontzettend veel stukken strand en andere plekken waar je lekker met de hond los kan lopen. En als je ergens niet mag komen, is dit vanwege het broedseizoen van de vogels. Er wordt hier echt aan iedereen gedacht. πŸ™‚

In dit artikel lees je alles over honden op de stranden van Texel en onze tips en ervaring daarover.

Misschien wel het aller mooiste strand momentje op Texel: De zonsondergang! Aan de gehele westkant van het eiland kun je de zon onder zien gaan vanaf het strand. Dit hebben wij dan ook iedere avond gedaan. Lekker vanaf het strandpaviljoen met een cocktailtje, of onder het genot van een strandwandeling. Wat een schoonheid! πŸ˜€

Bossen en wandelgebieden

Ook als je even iets anders wilt zien dan strand, zijn hier genoeg leuke wandelplekjes te vinden. Een prachtig stuk bos wat wij bezocht hebben, is bij De Dennen. In dit heerlijk verkoelende bos mogen honden loslopen.

Er is een wandelroute van 2,5km uitgezet, maar je kunt het gebied ook lekker op eigen houtje verkennen. Je vind hier bankjes langs de paden, maar geen horecagelegenheden. Neem dus voldoende water mee voor jezelf en je hond.

In dit artikel lees je alles over het losloopgebied in De Dennen en de wandelroute.

Naast dit fijne losloopgebied, zijn er ook prachtige stukken waar je aangelijnd met de hond kunt wandelen. In het Nationaal Park de Duinen van Texel zijn honden aangelijnd welkom. Hier wandel je door de bossen, over de heides en de vlaktes. Er zijn een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes.

De Dennen Texel
Wandelroute Het Geheim in De Dennen

Wist je dat er op Texel ook wilde paarden en Schotse Hooglanders lopen? Wij hebben ze niet kunnen spotten. Ze zijn toch wel lastig te vinden in het heuvelachtige gebied. De meeste kans om ze te zien maak je op de zuidelijke kant van het eiland, bij Den Hoorn.

Schapen op Texel

Texel staat ook wel bekend om de schapen. Ergens had ik verwacht dat je op iedere hoek van de straat een kudde schapen tegenkomt. Dat is dus niet zo. Dat mag de pret niet drukken, want er zijn er genoeg om te bewonderen op het eiland.

Naast de schaapjes in de wei, zijn er ook verschillende toeristische plekken omtrent de schapen. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het schapenmuseum in Den Burg. Ik heb er voor gekozen om de schapen te laten voor wat ze zijn. Zelf ben ik namelijk vegetarisch en op alle toeristische plekken verkopen ze wel iets van lamsvlees of wordt het promoot. Persoonlijk vind ik dat nogal pijnlijk om te zien, dus ik heb er voor gekozen om dit te laten voor wat het is.

Onderweg langs Den Hoorn heb ik de schaapjes wel even zien grazen in de weilanden. Wat een schatjes zijn het ook om te zien. Met de hervormde kerk van Den Hoorn op de achtergrond is dit toch wel een heel mooi plaatje. πŸ™‚

Schapen
Schapen bij Den Hoorn

De lekkerste horecagelegenheden op Texel

Op Texel zal je niet omkomen van de honger. Er zijn tal van leuke restaurantjes, strandpaviljoens, cafΓ©s, ijswinkels en nog veel meer.

Bij de strandpaviljoens die wij bezocht hebben, hebben we stuk voor stuk heerlijk gegeten. Gemiddeld is een eten bij een strandpaviljoen iets duurder dan wanneer je in een dorpje neerstrijkt op het terras. Desondanks is het ook wel eens heerlijk om te lunchen aan het strand.

Strandpaviljoen Noord Kaap in De Cocksdorp is een heerlijke plek met een hippe kaart. Probeer hier de zelfgemaakte hummus eens, die is heerlijk! Ook strandpaviljoen Paal 9 in Den Hoorn is een aanrader. Het strand is vaak wat rustiger en honden mogen een groot gedeelte loslopen. De oesterzwamkroketten zijn een echte traktatie.

Bij de Koog, bij Beachclub Texel kun je heerlijk borrelen. Ze hebben een kaart met lekkere cocktails en de vriendelijkste bediening die ik heb ontmoet. Wat een toffe plek is dit! Als je hier eenmaal gaat zitten, wil je niet meer weg. πŸ™‚

In de dorpjes vind je tal van gezellige terrasjes. Loop er gewoon eens rond en laat je verleiden door de menukaarten die buiten staan. Hier vind je ongetwijfeld iets waar je maag van gaat rammelen.

cocktail
Cocktail bij Beachclub Texel in De Koog

Wil je voor de variatie ook eens een keer zelf koken? Dan vind je hier natuurlijk ook gewoon de Lidl en de Jumbo. πŸ™‚

De leukste uitjes samen met de hond

Natuurlijk is er ook van alles te beleven op Texel waarbij je hond gezellig mee kan. Helaas hebben we ze niet allemaal kunnen ontdekken, daarvoor zijn we niet lang genoeg op het eiland geweest. Wat we wel hebben gedaan en wat ik iedereen kan aanbevelen:

  • Zeehonden spotten tijdens een boottocht! Je hond kan gezellig mee. πŸ˜€ Ik had dit avontuur voor geen goud willen missen… Wat een ervaring. Hier heb ik een ander artikel over geschreven.

In dit artikel lees je alles over de zeehondentocht op Texel.

  • Wat ook ontzettend tof is, maar we helaas niet hebben kunnen doen: Filmavond op het strand bij Beachclub Texel!

In het hoogseizoen organiseert Beachclub Texel iedere woensdagavond een filmavond op het strand. Film kijken in de frisse buitenlucht vanaf je luie ligbed. Je hond kan gezellig mee! Helaas waren wij iets te vroeg op Texel voor dit avontuur. In juli en augustus wordt dit iedere week georganiseerd. Wees er op tijd bij met reserveren, want vol is vol!

  • Hou je van fietsen? Dan kun je in het centrum van De Koog een fiets huren met een hondenkar! Zo kun je toch lekker fietsend het eiland verkennen, zonder dat je hond z’n pootjes kapot loopt. πŸ™‚
zeehondentocht texel
Zeehondentour op Texel

Dorpjes bezoeken op Texel

Op de dagen dat het niet zo warm is, is het heerlijk om rond te struinen in de kleine dorpjes. Een ontzettend leuke plek vond ik De Cocksdorp, met haar prachtige vuurtoren. Deze vind je op het noordelijkste puntje van het eiland.

Hier is tevens de plek waar je op de boot stapt voor de zeehondentocht. Erg leuk om er een dagje weg van te maken! De auto kun je parkeren op het grote parkeerterrein bij strandpaviljoen Kaap Noord. Een dagkaartje kost (juni 2021) €10 per dag.

Vanaf de parkeerplaats kun je zo’n 2 km over het strand wandelen richting de vuurtoren. Met de hond mag je niet in de vuurtoren, maar van buiten is het alleen al een plaatje om te zien. Wandel langs de ouderwetse huisjes en over het brede zandstrand. Honden mogen hier een groot stuk loslopen helemaal tot aan het stuk rondom strandpaal 28.

Ook het gezellige centrum van De Koog mag je absoluut niet missen. Hier bruist het van de kleine winkeltjes en restaurantjes. Wat een fijne sfeer hangt hier!

Vuurtoren Texel
Vuurtoren Texel bij De Cocksdorp

Overnachten op Texel

Heb jij ook zo een zin gekregen om je tas in te pakken en met gierende banden richting Texel te vertrekken? Gelijk heb je!

Binnenkort ga ik beginnen aan de artikelen over de mooiste vakantiehuisjes waar honden welkom zijn, hotels aan de zee en de gezelligste vakantieparken en campings. Om je vast een indruk te geven heb ik hier vast wat leuke websites op een rijtje gezet waar je zelf vast een kijkje kunt nemen:

Op Texel.net vind je alles wat je wilt weten over Texel! De website heeft een fijne zoekmachine om jouw wensen specifiek te maken. Ook vind je hier leuke last-minutes van vakantiehuizen, hotels, campings en andere accommodaties.

Natuurhuisje heeft 34 vakantiehuisjes op Texel waar honden welkom zijn. Op een kleinschalig vakantiepark of particulier. Je kunt de data flexibel kiezen, dus erg handig als je er voor kiest om op dinsdag, woensdag of donderdag met een goedkope bootticket aan te komen.

Belvilla heeft 219 vakantiehuizen op Texel waar honden welkom zijn. Hier vind je niet alleen vakantiehuizen, maar ook appartementen, lodges en andere verblijven. Er is een uitgebreide zoekmachine waar je kunt filteren op bijvoorbeeld een omheinde tuin, zwembad, vrijstaand huis en andere wensen.

Landal heeft 3 vakantieparken op Texel. Honden zijn natuurlijk van harte welkom. Er zijn toffe accommodaties te huur en veel faciliteiten voor kinderen. Binnenkort verschijnt het artikel over het leukste vakantiepark op Texel met kinderen en de hond. Maar hier kun je toch vast een kijkje nemen. πŸ™‚

Onze ervaring op Texel

Meestal kies ik er niet voor om terug te keren naar de zelfde vakantieplek. Er zijn namelijk nog zoveel andere plekjes te ontdekken in Nederland. Maar Texel heeft toch wel een bijzonder plekje gekregen in mijn hart. Lana heeft ook zo ontzettend genoten van deze vakantie!

Ik kan het dan ook iedereen aanbevelen die opzoek is naar een toffe vakantie met de hond! Hier zijn nog wat andere (inpak) tips waar je misschien iets aan hebt:

  • Tekentang – Zeker in de bossen vind je veel van deze kriebelige beestjes…
  • Extra handdoeken – Gegarandeerd dat je thuiskomt met een natte hond
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten – Eigenlijk loop ik in de zomer bijna altijd op blote voeten. Niet alleen omdat je hier toch regelmatig een kilo zand uit je schoenen moet gooien, maar vooral zodat je de temperatuur voor de hondenvoetjes goed in de gaten kunt houden. Wanneer ik het te warm onder de voeten krijg, weet ik dat het voor Lana tijd is om terug te trekken. πŸ™‚

Ga lekker genieten!

Ik hoop dat dit artikel je heeft geΓ―nspireerd om ook samen met je hond te gaan genieten van dit prachtige eiland. Want genieten is het zeker! Heb je nog vragen of is er iets wat je wilt weten? Laat hier onder dan een berichtje achter. Misschien kan ik of iemand anders je daarbij helpen!

Natuurlijk zijn we ook erg nieuwsgierig naar jouw reisverhaal, tips en ervaring over Texel. Ben jij ook met je hond op Texel geweest en vind je het leuk om daar iets over te vertellen? Laat hier onder dan een berichtje achter! Samen halen we het beste uit onze vakanties. πŸ˜€

EΓ©n antwoord op “Het waanzinnig mooie eiland Texel – Reisverhaal”

  1. Misschien goed om te vermelden dat de korting op dinsdag woensdag donderdag alleen voor voertuigen geldt. Als voetganger ga je altijd, elke dag, voor €2,50 retour.
    En om wachttijden bij de slagboom te voorkomen je wel online je ticket koopt, vooral omdat ze het hele seizoen geldig blijven, dus ga je onverhoopt niet, dan ga je later een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *