Kamperen met je hond. Er bestaat geen mooiere manier om jullie band te versterken. De hele dag samen tijd spenderen in de natuur en mooie herinneringen maken.
Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De eerste keer kamperen kan voor jullie allebei best spannend zijn. Zelf wil je goed voorbereid zijn en kijk je met gezonde spanning uit naar jullie avontuur. Voor de hond is het minstens zo spannend, alleen heeft die geen flauw idee wat er te gebeuren staat.
Dit artikel helpt je verder om alle puntjes op de i te zetten, zodat jij en je hond samen kunnen genieten van een onbezorgde kampeerervaring!
Deze onderwerpen worden in dit artikel besproken:
- Praktische zaken
- De kracht van de eerste keer
- Laat het plezier maar beginnen!
Praktische zaken
Praktische zaken staan natuurlijk voorop. Voordat je de deur achter je dichttrekt, wil je zeker weten dat je goed voorbereid bent. Deze handige afwerkpunten kunnen je daarbij helpen:
- Kampeer informatie verzamelen
- Beren op de weg
- Inpaklijstje maken en afwerken
- De perfecte camping reserveren
- Verdiepen in de omgeving
Kampeer informatie verzamelen
Voordat het hele kampeerplan tot stand komt, is het waanzinnig leuk om eerst eens wat informatie te verzamelen van verschillende kanten. Hiermee bedoel ik niet dat je dagen lang moet slijten met het lezen van kampeerboeken… We leven in de 21e eeuw, vraag eens wat rond!
Op Facebook zijn vandaag de dag leuke groepen te vinden over kamperen met je hond. Deze kun je vinden onder ‘Kamperen met je huisdier’, of ‘Kamperen met je hond’. Op deze pagina’s worden tips en ervaringen uitgewisseld door mensen, die allemaal gaan over kamperen met honden! Daarnaast kun je zelf natuurlijk ook vragen stellen in deze groepen. Een erg leuke manier om wat meer thuis te worden in dit kampeeravontuur met je hond. 😀
Naast de online wereld, is het natuurlijk nog veel leuker om er gewoon met mensen over te praten. Als je de volgende keer met de hond gaat wandelen, vraag het dan eens gewoon rond. Er zijn altijd wel mensen te vinden die al vaker zijn wezen kamperen met hun hond.
Het is ontzettend leuk om tips en ideeën uit te wisselen. Nog een voordeel van in gesprek gaan met andere mensen, is dat je ook de lastige dingen te horen krijgt waar mensen zoal tegenaan lopen. Want ja, die zullen er natuurlijk ook bij zijn. 🙂
Beren op de weg
Het blijft een leuke uitdrukking… De beren op de weg zien. Zolang je in ons eigen kikkerlandje blijft, zullen die beren wel wegblijven. Toch is het altijd goed om de ‘nadelen’ van alleen kamperen even onder ogen te zien.
Nadelen vind ik persoonlijk altijd zo een negatief woord. Dan klinkt het net alsof je een afweging moet maken of het wel de moeite waard is om te gaan. Want dat is het zeker! Laten we het gewoon op aandachtspuntjes houden. Dit zijn de aandachtspuntjes waar je vooraf vast over kunt nadenken:
- Inchecken
- De tent opzetten
- Naar de wc gaan en douchen
- Koken en slapen
- Ongewenst gedrag
Verderop in dit artikel ga ik nog even diep in over het onderwerp ‘De kracht van de eerste keer’. Dan lopen we de bovengenoemde aandachtspunten uitgebreid door. Toch is het leuk om deze onderwerpen te bespreken met de mensen in je omgeving, op Facebook of via andere wegen.
Iedereen heeft tenslotte zijn of haar eigen fijne methode ontdekt die het beste werkt voor zijn of haar hond. Ik kan slechts vertellen wat voor mij en Lana het prettigste is om deze aandachtspuntjes tot een succes te maken.
Inpaklijstje maken en afwerken
Nu je eenmaal hebt besloten dat je ook daadwerkelijk gáát kamperen, is het tijd voor een inpaklijstje. Want zonder de juiste spullen komen jullie niet verder dan slapen in de auto.
Speciaal voor de eerste keer kamperen met je hond, heb ik een ander artikel geschreven die je zeker verder helpt:
Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor je inpaklijstje en het reserveren van de perfecte camping. Ook vind je hier alle informatie voor het verdiepen in de omgeving van de camping. Lees het rustig door, print het uit of schrijf het over op je eigen kladblokje om alles wat je al gedaan hebt lekker weg te strepen. Laat de countdown maar beginnen!
De kracht van de eerste keer
De eerste keer kamperen met je hond, is het meest waardevolle moment voor een toekomst vol kampeerplezier. Je kunt het een beetje vergelijken met de puppy tijd. Deze situatie is nieuw voor jullie allebei en daardoor kun je vanaf het eerste moment duidelijk maken aan jouw hond wat je van hem of haar verwacht.
Het grote voordeel van een mens zijn: Jij hebt dit avontuur in je hoofd al 10x doorlopen en uitgevoerd. Hierdoor kun je vooraf vast beslissen op welke manieren je de aandachtspuntjes wilt aanpakken. Begin meteen goed en houd voet bij stuk.
‘Jij bent de baas en jij bepaald hoe dit avontuur gaat verlopen.’
Voor jouw hond is het allemaal nog nieuw. Je bent voorbereid op wat er gaat komen en hierdoor kun je jouw hond meteen laten zien hoe wij mensen dat nou doen: Kamperen.
Inchecken
Inchecken gaat niet op alle campings het zelfde. Er zijn campings die gebruik maken van een informatiezuil, receptie of persoonlijke ontmoeting. Als je het fijn vind, kun je vooraf even bellen naar de camping om te vragen hoe het gaat met inchecken.
Vaak kun je jouw hond gezellig meenemen, bijvoorbeeld als je moet inchecken bij een informatiezuil of wanneer er gevraagd wordt om even te bellen bij aankomst. Grotere campings hebben vaak een receptie waar honden niet mee naar binnen mogen.
Je kunt er dan voor kiezen om je hond even buiten te laten. Vaak vind je hier wel een aanknopingspunt, een boom of paaltje om je maatje even buiten te laten wachten. Als het niet zo warm is, kun je hem of haar ook even in de auto laten wachten als je voor de receptie kunt parkeren.
Voor honden is het in een nieuwe situatie ontzettend fijn als ze weten dat jij er bent. Dus is jouw hond het niet gewend om af en toe in de auto te wachten? Dan zal die het ontzettend waarderen als hij of zij jouw in het gezichtsveld heeft en even voor de deur mag wachten.
De tent opzetten
Wanneer jullie je plekje op de camping gevonden hebben, wordt het tijd om de tent op te gaan zetten. Een klusje waar je even de tijd voor wilt nemen, zonder constant afgeleid te worden.
Voordat je tentje op z’n plek staat, mag je de auto vaak even bij de campingplaats neerzetten om de spullen in en uit te laden. Hier kun je goed gebruik van maken!
Sommige honden voelen zich namelijk erg thuis in de auto. Hun eigen plekje op de achterbank waarvandaan ze alles in de gaten kunnen houden. Je kunt er dan ook voor kiezen om je hond in de auto te laten wachten met de ramen open. Zo blijft jullie contact aanwezig, maar kun je met een gerust hart je spulletjes sorteren.
Is het op dit moment te warm of is jouw hond niet zo gek op de auto? Zorg dan voor een ander comfortabel plekje bij de plek waar je de tent op gaat zetten. Hiervoor kun je speciale grondpennen of aanlegspiralen gebruiken die geschikt zijn om je hond aan vast te leggen op de camping.
Heb je er voor gekozen om deze niet aan te schaffen? Dan kun je er ook voor kiezen om de hond aan de gewone wandelriem even vast te leggen aan een boom of paal bij jullie campingplekje. Om de spanning weg te nemen kun je hier een dekentje en wat speelgoed neerleggen en een bakje water neerzetten.
Naar de wc gaan en douche
Het onderwerp waar mensen over het algemeen het meeste tegenop zien tijdens het kamperen met je hond. Jouw kostbare momentjes binnen de 4 muren zijn nu eenmaal verboden terrein voor honden. Nu het tentje eenmaal staat, is het aan te raden om hier meteen maar mee te gaan oefenen. Je wilt tenslotte niet wachten tot je een overvolle blaas hebt en niet meer kunt ophouden.
*Tip: Begin thuis vast met oefenen! Ga samen met iemand naar een terrasje, winkel of andere plek waar je even uit het beeld kunt verdwijnen. Laat je hond (vertrouwd!) bij iemand wachten of bind hem of haar (onder toezicht!) even aan een paal of boom. Maak duidelijk dat je zo weer terug bent en verdwijn even uit beeld. Een paar seconde is genoeg voor de eerste keer. Beloon je hond met wat extreem lekkers als hij of zij braaf heeft zitten wachten. Verleng jouw afwezigheid steeds met kleinere stapjes. Wilt het even niet lukken en raakt je hond overstuur? Maak hem of haar dan los, loop een klein rondje en probeer het weer opnieuw.
Dit kun je het zelfde doen op de camping, maar dan alleen. Is het rustig op de camping? Dan heb je alle tijd om steeds iets langer te verdwijnen in het toiletgebouw. Zorg er altijd voor dat je hond op een veilige plek ligt waar jij je goed bij voelt.
Voor honden werkt het ook heel prettig als ze jou kunnen horen. Als de mogelijkheid er is om de hond vast te leggen voor de wc deur, kun je zachtjes praten om hem of haar gerust te stellen. Het enige nadeel hiervan is dat andere campingbezoekers je misschien een beetje gek zullen vinden. 😀
Is het wat drukker op de camping? Bewaar de rust in jezelf en laat je hond vooral niet merken dat jij het spannend vind. Je kunt er altijd voor kiezen om iemand te vragen om even bij de hond te wachten. Iemand die bijvoorbeeld zelf een hond heeft, waar je een klik mee voelt of misschien wel iemand van het personeel.
Koken en slapen
Koken zal op de camping net even iets anders gaan dan thuis. Het grootste verschil: Je zit vaak lekker op de grond. Extra moeilijk voor honden om niet te proberen om een likje mee te krijgen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om je kookuitrusting op een verhoging te zetten, zoals een tafel.
Persoonlijk ben ik hier niet zo een voorstander van, omdat campingtafels vaak van plastic materiaal zijn die kunnen smelten door de hitte onder het kooktoestel. Daarnaast zijn ze vaak ook nogal wiebelig, dus wanneer je hond per ongeluk met de lijn vast komt te zitten onder de tafel en wilt weglopen… Dat hoeft ik niet toe te lichten!
Maak je hond vanaf het begin af aan duidelijk dat wanneer jij aan het koken bent, deze vierkante meter verboden terrein is. Leg hem of haar vast aan een grondpen of boom en stel een duidelijke grens. Vastleggen heeft tijdens het koken zeker de voorkeur, omdat er altijd een onverwachte verrassing om de hoek kan kijken, zoals een andere hond.
*Tip: Maak het jezelf niet te moeilijk met koken. Kies voor een eenpansmaaltijd, stoom je groente vast thuis of neem voor de eerste dag een maaltijd mee die je alleen nog hoeft op te warmen.
 Als de avond eenmaal is aangebroken en het tijd is om jullie terug te trekken in het tentje, kan het slaapfeestje beginnen. Voor jullie allebei zal het even wennen zijn, maar wanneer jij op je gemak bent, zal jouw hond dat ook zijn.
Lana slaapt bij mij altijd naast het luchtkussen. Er op mag ook, maar ze kiest er zelf voor om er naast te gaan liggen. Slaapt jouw hond op jouw luchtbed? Neem dan een extra laken of dekentje mee om te voorkomen dat de nagels jouw luchtbed beschadigen.
Heb je een grote tent? Dan zal jouw hond het zeker op prijs stellen als je zijn of haar eigen bedje meeneemt. Een dekentje is vaak ook voldoende. Slaapt jouw hond in een bench? Dan kun je er ook voor kiezen om deze mee te nemen als het nog in de auto past.
Zelf ben ik er geen voorstander voor om je hond apart te laten slapen, zoals in de voortent. Ten eerste omdat het voor de hond ontzettend fijn is om bij jou te zijn. Daarnaast weet je niet wat er buiten jouw (binnen)tent gebeurd en heb je langer de tijd nodig om in actie te komen als er iets aan de hand is.
*Tip: Zet je tent thuis vast een keer op en ga vast ‘proef slapen’. In de tuin of gewoon in de woonkamer. Op deze manier kan je hond ook alvast wennen aan de tent en de geluiden die daarbij horen. Maak er een comfortabel plekje van en beloon je hond als hij of zij vanzelf een kijkje gaat nemen in de tent.
Ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag op de camping is niet fijn voor jezelf, jouw hond of andere campingbezoekers. De kracht van de eerste keer kamperen is hierbij extra belangrijk. Honden gaan vaak ongewenst gedrag aanleren, omdat ze niet de juiste regels en grenzen hebben. Het gevolg daarvan is dat ze zelf gaan handelen vanuit instinct.
Territorium bewaken is bijvoorbeeld iets wat honden vanuit instinct doen. Ze gaan blaffen of grommen als er een indringer (onvermoede campinggast) te dicht in de buurt komt van het terrein. Echter heeft een hond op de camping geen flauw idee wat nou eigenlijk zijn of haar territorium is. Is het 3 meter om de tent, het hele veld of misschien wel de hele camping?
Een mooi moment om bij je hond aan te geven dat jij tijdens deze kampeervakanties wel voor het territorium zorgt. Dit kun je doen door je hond goed te bestuderen en meteen in te grijpen als je merkt dat het instinct naar boven komt. Geef met een duidelijke houding en stemgeluid aan dat je dit niet wilt, vóórdat je hond begint te blaffen of grommen. Als de hond zijn of haar blaf inslikt, kun je belonen met een extra lekkere snack.
Deze tactiek kun je ook op ander ongewenst gedrag toepassen. Je zult merken dat je hond dit tijdens jullie eerste kampeervakantie een stuk makkelijker accepteert, dan wanneer je dit thuis doet. Dat is nou de kracht van de eerste keer. 🙂
Laat het plezier maar beginnen!
Nu alle spullen in de auto zijn gepropt, de reservering voor de camping is gemaakt en je kwispelende hond zit al vol verwachten door het autoraampje te loeren, is het toch écht tijd om te gaan!
Wat je allemaal gaat doen? Dan is iets wat je helemaal zelf kunt invullen. Lees eindelijk dat boek wat al zo lang in de kast ligt, ga op onderzoek uit in de omgeving of doe eens lekker helemaal niets. 🙂
Misschien helpen mijn persoonlijke kampeer tips nog een beetje verder:
- Begin de dag met een flinke wandeling! Als Lana en ik samen gaan kamperen, beginnen we de dag met tenminste een uur wandelen vanaf de camping. Nou niet letterlijk beginnen… Eerst een thermosbeker met koffie zetten. En dan beginnen we de dag met een wandeling. 😀
Tegen de tijd dat we terug zijn, is zij haar energie een beetje kwijt en blijft ze lekker rustig bij de tent liggen. Deze tijd gebruik ik dan om een ontbijtje te maken, te douche, een stukje uit een boek te lezen of op internet rond te neuzen waar we die dag naartoe kunnen gaan.
- Geef je hond altijd alleen te eten en op een rustig moment. Lana eet 2x per dag brokken. Hiervoor leg ik haar altijd even in de tent of ik let er goed op dat er geen andere honden in de buurt zijn. Honden en eten is en blijft een gevoelig onderwerp. Zeker als je op een hondencamping staat, kan er altijd een hond uitbreken om op de bak brokken van jouw hond af te komen.
Voor honden is het fijn als ze gewoon rustig kunnen eten. Ook houd ik er altijd rekening mee dat we voor en na het eten niks geks gaan doen. Een uurtje slapen na het eten is geen overbodige luxe.
- Geef je hond niks anders te eten dan dat hij of zij normaal krijgt. Het laatste wat je wilt, is een zieke hond of diarree op de camping. Dat geldt trouwens ook voor jezelf. 😉 Natuurlijk eet je zelf wel eens iets anders op de camping, of misschien laat je een keer iets bezorgen.
Heel gezellig als je hond dan mag mee eten, maar vaak doe je ze daar niet écht een plezier mee. Een beter alternatief is wat lekkere snacks scoren bij de dierenwinkel voordat je van huis gaat.
- Ga lekker samen op pad… Er is zoveel te ontdekken! Zeker in een vreemde omgeving zijn er tal van nieuwe wandelplekjes te vinden. Je hond kan lekker mee en zelf zie je ook eens iets anders dan het standaard rondje in je eigen buurt.
Vaak vind je aan wandelgebieden gezellige horecagelegenheden waar honden welkom zijn. Trakteer jezelf op een kop koffie of een ijsje en geniet van jullie avontuur! Extra fijn: Tegen de tijd dat je terug bent op de camping, is je hond lekker moe en kun jij rustig gaan koken of een boekje lezen. 🙂
Ben je nog opzoek naar inspiratie voor wandelgebieden en zwemplekken voor de hond? Deze toffe plekken hebben wij al ontdekt:
Heel veel plezier!
Als laatste wil ik jullie natuurlijk heel veel plezier wensen op jullie aller eerste kampeeravontuur! Laat het lekker op je af komen en geniet met volle teugen. 😀
Hopelijk heeft dit artikel je verder geholpen om de laatste puntjes op de i te zetten. Heb je zelf nog vragen, tips of wil je laten weten hoe jullie eerste kampeeravontuur is verlopen? Laat hier onder dan een berichtje achter! Wij zijn razend nieuwsgierig! 😀