Hondengedragsdeskundige Anniek Winters: ‘Liefde, respect en vertrouwen’

Anniek Winters is misschien wel de meest bekende hondengedragsdeskundige van Nederland. Haar hondengedragscentrum is inmiddels uitgegroeid tot een groot succes.

Ze is regelmatig te zien op televisie, heeft haar eigen YouTube kanaal en heeft vandaag de dag al 3 waanzinnig boeken geschreven. Hier in deelt zij waardevolle informatie om mensen en honden te helpen om weer in balans te komen met elkaar.

Vol met vragen en een flinke dosis nieuwsgierigheid, kwamen wij in contact met Anniek. Hier lees je haar verhaal.

Wij zijn ontzettend nieuwsgierig naar jouw verhaal. Wil je daar iets over vertellen?

Jazeker! Mijn verhaal begint inmiddels 8 jaar geleden alweer, toen labrador Storm bij mij kwam wonen. Een gepaste naam, want een Storm veroorzaakte zij zeker. Ze had al bij meerdere baasjes gewoond en ik begreep heel goed waarom. Ze was gewoon onhandelbaar.

Ik ben mezelf gaan storten op de filmpjes van Cesar Millan. Dat vond ik zo interessant! Daarbij kwam de gedachte bij me op:

‘Wat hij kan, dat kan ik ook!’

In die periode ben ik naar Amerika gevlogen en heeft Cesar Millan mij de basis geleerd. Niet zozeer over het uitvoeren van de handelingen, maar met name over hoe honden denken en wat ze nodig hebben. Deze filosofie heb ik mee naar huis genomen en uitgewerkt tot mijn eigen methode.

Dat is namelijk de kracht van het leren. Door niet iemand te willen kopiëren, maar er zelf over na te denken en je eigen methode uit te werken. Ik heb veel geleerd van Cesar, maar ik bén niet Cesar.

Storm is inmiddels uitgegroeid tot een super stabiele en gezellige hond, die graag andere probleemhonden helpt. Ik heb geleerd om haar slechte gewoontes om te zetten in goede gewoontes. En wat een andere hond is ze geworden!

Hoe was het om tijd te spenderen met Cesar Millan, The Dog Whisperer?

Cesar is een ontzettend toffe vent! Hij is een vriendelijke en gevoelige man die ook wel eens een tikje onzeker kan zijn tegenover mensen.

Daarentegen is hij dat absoluut niet tegenover honden. Hij heeft mij geleerd om de wereld van honden te begrijpen. Om te leren hoe ze denken en hoe je daar mee om moet gaan. Iedere situatie is anders, net zoals iedere hond anders is.

Hij is ontzettend goed in het begrijpen van honden en er naar te handelen. Het is dan ook erg jammer dat hij af en toe onterecht negatief in beeld wordt gezet. Er wordt vaak fel geoordeeld over een paar minuten van een filmpje, terwijl het verhaal er omheen helemaal niet bekend is.

‘Cesar krijgt alleen de ergste gevallen voor zijn kiezen’

Dat is iets wat mensen vaak vergeten.

Nu, 8 jaar later, heb je zoveel bereikt. Is dit altijd jouw droom geweest?

Nee eigenlijk niet haha. 8 Jaar geleden had ik een baan in de sales. Toen ik terugkwam uit Amerika, had ik eigenlijk het idee om dit als bijbaan te blijven doen. Als ik af en toe een hond en het baasje kan helpen, is dat mooi meegenomen.

Het is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Het werd steeds drukker en het ondernemen heeft er altijd wel in gezeten bij mij. De vraag naar een hondengedragsdeskundige werd steeds groter.

Daarnaast is er ook nog de dagopvang en de trimsalon bijgekomen. We geven lezingen, workshops en opleidingen. Zo ben ik eigenlijk steeds verder gaan uitbreiden tot op het punt waar we nu staan.

Hondentherapeut Anniek Winters

En toen ben je ook nog ‘even’ wat boeken gaan schrijven?

Haha, nou eigenlijk wel ja. Er werd mij steeds vaker gevraagd of ik informatie en tips had zodat mensen thuis konden oefenen. Ook als mensen al eens zijn langs geweest voor de gedragstherapie, zijn de boeken een uitkomst om het goede werk voort te blijven zetten.

Het schrijven van de boeken ging me vrij makkelijk af. Juist omdat deze informatie voor mij zo klaar als een klontje is. Het is voor mij alsof ik een verhaal vertel, maar dan in letters.

In mijn derde boek, De kracht achter de methode van Anniek Winters, werk ik samen met psycholoog Melissa Sinkeldam. Hierin gaan we dieper in op de psychologische kant van mensen. Dit is ontzettend interessant.

‘De hond is immers altijd de spiegel van de baas.’

Wat je van jouw hond verwacht, moet je zelf ook uitstralen.

Wil je daar iets meer over vertellen?

Ik ben van nature goed in het bestuderen van honden en mensen. Dat is iets waar ik altijd heel sterk in ben geweest. Maar dat wilt niet zeggen dat je dat niet kunt leren. Logica en gezond verstand zijn hierbij heel belangrijk.

Wil je de stap zetten om verandering te brengen in het gedrag van jouw hond? Begin dan eens met het bestuderen van jouw eigen gedrag en dat van jouw hond. Leer het hondenbrein kennen, zodat je het gedrag van jouw hond begrijpt.

Ga na waar jou tekortkomingen liggen en ga daar eerst aan werken. Als je wilt dat jouw hond jou volgt als leider, dan moet je ook laten zien dat je een goede leider bent. Dan zal de hond vanzelf volgen.

Een goede band met jouw hond is hiervoor heel belangrijk.

Wil je iets vertellen over een goede band tussen de hond en het baasje?

Een goede band tussen de hond en het baasje bestaat uit 3 hele belangrijke dingen:

‘Liefde, respect en vertrouwen’

Als één van deze dingen mist, zal de hele verstandshouding uit balans raken.

Liefde voor een hond is hierbij niet te verwarren met het verwennen van een hond. Een hond altijd zijn zin geven, te laten doen waar hij zin in heeft en te overladen met koekjes, is geen liefde. Dat is verwennen.

Liefde voor je hond is ontzettend belangrijk, maar als er geen respect en vertrouwen is, raakt de verhouding uit balans. Een goede balans hierin is dus ontzettend belangrijk om een goede leider te kunnen zijn.

Maar hoe doe je dat dan, een goede leider zijn?

Een goede leider is zelfverzekerd, duidelijk en straalt rust uit. Hij biedt structuur en veiligheid aan de roedel. De roedel moet blindelings op hem kunnen vertrouwen. De leider is volhardend en geeft niet op.

Daarnaast is een goede leider ook geduldig en verliest hij zijn geduld niet. Hij handelt niet vanuit emotie, maar vanuit logica.

Ik maak de vergelijking wel eens met honden en kinderen. De eerste jaren ben je keihard bezig om ze van alles te leren. En vanaf een zeker moment merk je dat de opvoeding zijn vruchten afwerpt en kunnen ze het helemaal zelf!

Maar we weten allemaal dat het natuurlijk niet vanzelf gaat. Zoals bijvoorbeeld leren fietsen. Eerst moeten ze 30x vallen, voordat ze eindelijk zelf op de trappers staan. Zelfs al worden jullie er allebei moedeloos van op een gegeven moment, je geeft niet op.

Want natuurlijk wil je dat ook jouw kind later kan fietsen. En je wéét ook dat ieder kind het kan leren. Daarom geef je niet op.

Waarom doen we dat bij honden dan wel? Als iets na 4, 5 of 10x niet lukt, gooien we de handdoek in de ring. We vermijden de situatie liever dan dat we deze aanpakken. Maar een goede leider gaat door, net zolang tot de situatie onder controle is.

Door obstakels te overwinnen, ontwikkel je meer zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen heb je nodig om een goede leider te zijn.

Als jij een goede leider bent voor jouw hond, dan hoeft hij zich niet onzeker te voelen. En dan heeft hij niet de drang om jou te beschermen.

‘Laat jouw hond de beste versie van zichzelf zijn’

Het leven van een hond is zoveel leuker als die lekker sociaal kan zijn!

Vrolijke hond

Wanneer zet je nou de stap om naar een hondengedragsdeskundige te gaan?

De meeste mensen die bij ons komen voor een consult, zijn al ten einde raad. Ze zijn al langere tijd bezig om verschillende oplossingen te proberen of blijven er al een tijdje tegenaan hikken om de stap te zetten.

Gelukkig worden hondengedragsdeskundige steeds meer geaccepteerd in onze maatschappij. Er komen steeds meer goede hondengedragsdeskundige bij en dat is een goed teken. Het is oké om hulp te vragen.

‘Beter vroeg dan laat, maar beter laat dan nooit’

Het beste is natuurlijk om problemen direct te herkennen en aan te pakken. In de praktijk gaat dit vaak niet zo. Tegen de tijd dat iets op gaat vallen en als een probleem gezien gaat worden, is het vaak al aangeleerd.

Toch is er vrijwel altijd een oplossing. Geen enkel gedragsprobleem is permanent. Laatst hebben we zelfs nog een hond van 12 jaar oud geholpen, die al 7 jaar ongewenst gedrag vertoonde, 7 jaar! Dan heb je als baasje erg veel geduld. Maar ook dat is helemaal goed gekomen.

Wij geven vooral tips en reiken handvatten aan, zodat mensen een nieuwe kijk hebben op de situatie. We gaan samen aan de slag en zoeken naar de juist oplossing. Vaak zijn mensen na één consult al geholpen en zetten ze het goede werk zelf voort.

Wil je jouw allermooiste verhaal met ons delen?

Mijn allermooiste verhaal? Alle honden en baasjes die ik heb kunnen helpen, zijn een mooi verhaal in mijn ogen! Maar als ik er ééntje mag kiezen, dan is dat het verhaal van Bullmastiff Abahlou.

Haar baasjes wilde haar laten inslapen, omdat ze zo ontzettend bang was voor alles. Voor mensen, dieren, bomen en zelfs voor gras. Ze had overgewicht omdat haar baasjes niet meer met haar konden wandelen. Ze was alleen nog maar binnen omdat ze gewoon niet naar buiten durfde.

Ik had nog nooit een hond gezien die zo ontzettend bang was.

Abahlou is toen met mij meegekomen. Ongeveer 7 weken is ze bij mij en de roedel gebleven. Met heel veel geduld en liefde begon ze mij stapje voor stapje te vertrouwen en met de hulp van andere, stabiele honden uit de roedel begon ze mij langzaam maar zeker te volgen.

Door mijn kalme en zelfverzekerde energie leerde ik haar hoe ze angsten kon overwinnen en haar zelfvertrouwen terug te krijgen. Na haar rehabilitatie is ze terug gegaan naar haar baasjes, maar daar werd al vrij snel duidelijk dat ze beter op haar plek is bij mij in de roedel.

Inmiddels is Abahlou mijn beste hulphond en helpt ze iedere dag andere honden om weer in balans te komen. Ze vertrouwt op mij omdat we een band hebben die is bestaat uit liefde, respect en vertrouwen.

Wil je meer weten over Anniek Winters en haar hondengedragscentrum?

Neem dan een kijkje op haar website. Daar vind je alle informatie over gedragstherapie, de trimsalon, de hondenopvang, workshops en nog veel meer!

www.anniekwinters.nl

3 antwoorden op “Hondengedragsdeskundige Anniek Winters: ‘Liefde, respect en vertrouwen’”

  1. Wat fijn om dit mooie inspirerende verhaal op deze site te lezen! Precies op het moment dat ik zelf ook een beetje met mijn handen in het haar zit om mijn eigen hond, die ik net 2 dagen heb!!

    Bedankt Lanabanana!! Voor het delen van deze waardevolle informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *