Huid- en vachtproblemen bij honden – Olaf van Beek

Olaf van Beek is eigenaar van dierenwinkel Van Beek in Groesbeek. Inmiddels alweer 5 jaar is hij trotse eigenaar van deze dierenspeciaalzaak.

Interesse in dieren heeft Olaf altijd al gehad. Op 14-jarige leeftijd begon hij aan zijn eerste baantje bij dierenspeciaalzaak Van der Cruisen in Nijmegen. Daarna volgde Pet’s Place, Intratuin, Tuinwereld en weer Van der Cruijsen.

Inmiddels heeft Olaf een uitgebreide kennis over huid- en vachtproblemen bij honden. De interesse hierna is altijd al groot geweest en in de loop van de jaren heeft hij hier dan ook veel over geleerd uit zijn werkervaring.

De opleiding Voedingsleer van het Groenhorst college in Barneveld heeft zijn kennis nog iets verder uitgebreid. Vandaag de dag komen er veel klanten bij hem in de winkel voor advies en voor de juiste voeding voor hun hond, kat of ander dier.

Met het hart op de juiste plaats, staat hij altijd klaar om mens en dier te helpen. In deze gastenblog verteld hij over huid- en vachtproblemen bij honden.

Dit is een gastenblog van Olaf van Beek.

Gezondheid is af te lezen aan huid en haar, zeggen ze wel eens. Hoe meer glans en hoe voller de vacht, hoe beter de conditie van het dier.

‘De huid en vacht zijn de spiegel van het lichaam’

Helaas zijn er oorzaken die de gezondheid ondermijnen en die daarmee een aanslag doen op de huid en vacht. De vacht kan dunner worden of kale plekken vertonen. Maar ook kan er jeuk, rode plekken, schilfering, huidirritatie of bultjes ontstaan.

Bijna ieder dier krijgt wel eens in zijn of haar leven met een huidontsteking te maken. Soms in specifieke perioden, zoals in het voor- en najaar. Vaak is dit door verkeerde voeding of een allergie. En vergeet de vlooien en teken niet die het huisdieren behoorlijk lastig kan maken.

Ook kunnen dieren allergisch reageren op pollen in de lucht en de steek van een (culicoïde) mug of wesp. De oorzaken voor jeuk zijn legio, dus bij een probleem van huid en vacht is de eerste uitdaging om te achterhalen wat die gekmakende kriebels veroorzaakt.

De tweede stap, die vanzelfsprekend tegelijk kan worden genomen, is het behandelen van de onrustige en mogelijk beschadigde huid van buitenaf. Als baasje probeer je natuurlijk te voorkomen dat een dier last gaat krijgen van ongemakken aan de huid en vacht. Dat kun je het beste doen door bepaalde maatregelen te nemen.

De meeste huidklachten gaan gepaard met jeuk. Er zijn echter ook huidklachten die geen jeuk geven. Deze hebben vaak een hormonale oorzaak.

De oorzaak van een jeukende huidklacht is vaak gelegen in een allergische reactie op een prikkel. De meest voorkomende allergieën zijn voedingsallergie en een atopie, waarbij er een allergie is voor grassen, pollen, mijten of insectenbeten.

Vaak is het een combinatie en een overprikkeld immuunsysteem dat te overmatig reageert op een normale prikkel.

Voeding

Voeding kan een behoorlijke dwarsligger zijn als het gaat om een gezonde huid en vacht bij een dier. Allergische reacties op voedingstoffen kunnen leiden tot een reactie in de huid.

Dat komt ook doordat de darmflora als gevolg van verkeerde voeding niet goed van samenstelling kan zijn. Maar ook dat voedingsstoffen onvoldoende kunnen worden opgenomen.

Huidproblemen die zijn te herleiden tot een voedingsallergie of -overgevoeligheid zijn:

 • Vaak het hele jaar door en niet alleen seizoensmatig
 • Jeuk over het hele lichaam, althans op meerder plekken
 • Roodheid, korsten, ontstekingen
 • Vaak in combinatie met oor problemen
 • Poten likken 
 • Vaak in combinatie met maag- en darmklachten

Ook een teveel aan glucose kan indirect leiden tot problemen in de huid en vacht. Door het teveel aan suiker kan de glucosebalans in het lichaam verstoord raken en bestaat er een risico dat er insulineresistentie ontstaat. Insulineresistentie veroorzaakt veel huidongemakken en de vacht wordt dunner en er kunnen kale plekken ontstaan. 

Een scheutje vegetarische- of liever nog visolie met omega-3 en hoge concentratie van de stofjes EPA en DHA over de voeding, kan voor dieren met een vervelende huid en/of een dunne vacht een goede aanvulling zijn op het dagelijks dieet.

Het heeft een regulerend effect op de suikerhuishouding in het lichaam, herstelt de lipidelaag in de huid en ondersteunt het herstel van huidontstekingen. Bovendien werkt het positief op het immuunsysteem.

Puur Derma

Puur Derma €17,95

Voor de gevoelige huid. Bij kriebels en bij verergering door warmte of in warme perioden. Voor de afvoer van afvalstoffen.

puur Cteno

Puur Cteno €17,95

Voor de ruwe of schrale huid. Het verzorgd en voedt de huid van binnenuit. Verzacht en verzorgd bij vlooien- en insectenbeten.

Atopie of allergie voor grassen, pollen, mijten en insectenbeten

Dit is vooral te herkennen aan:

 • Vooral in het voorjaar en in de zomer
 • Jeuk over het hele lichaam
 • Roodheid, korstjes en ontstekingen
 • Op poten bijten
 • Schuren 
 • Headshaken

Omdat in veel gevallen een allergische reactie ten grondslag ligt aan de huidirritatie, is het desensibiliseren van je dier voor die bepaalde allergenen een belangrijke stap.

Bij een allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Door druppels met een verdunning van de stof waarvoor het dier allergisch is in een vastgesteld schema toe te dienen, zal het immuunsysteem niet meer overmatig op de prikkel reageren, waardoor er geen huidreactie meer zal ontstaan.

Weerstand

Een optimaal werkend immuunsysteem, speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde huid en vacht. Het vormt letterlijk de eerste barrière tegen alle ziekmakers. Dus ook bij verkeerde voeding of een allergeen treedt het immuunsysteem in werking. 


Het immuunsysteem werkt het beste in een schoon lichaam. Afvalstoffen kunnen zich namelijk in het lichaam ophopen, waardoor het immuunsysteem minder goed zijn werk kan doen. Een drainage of een detox behandeling doet dan goed werk en maakt het lichaam weer schoon.

Zeker in het geval van allergieën is het een goed idee om het lichaam op te schonen met een detox kuur. 

Overige maatregelen

Naast zorg voor een goede voeding is het belangrijk dat je je huisdier beschermt tegen de prikkels waar het niet goed tegen kan. Haal paarden naar binnen op de tijden dat de (culicoïde) steekmugjes actief zijn en bedek waar mogelijk de vacht of de huid.

‘Bij honden en katten zijn vlooien, teken of huisstofmijt vaak de boosdoener voor een allergische reactie.’

Een natuurlijk vlooien- en teken werend middel helpt je dier zich te beschermen. Ook met natuurlijke sprays kun je je dier beschermen tegen de aanval van buitenaf door deze allergie veroorzakende insecten.

Kies bovendien voor het wassen van de hond voor een shampoo met een zuurgraad die gelijk is aan de PH waarde van de huid van je hond. Humane shampoos zijn te agressief voor een hondenhuid en tasten de lipidelaag aan. Hierdoor is de huid minder beschermd en extra kwetsbaar voor indringers en beschadigingen.

Behandeling van buitenaf

Een medicinale honingzalf met verzachtende werking helpt de huid zich te herstellen van buitenaf. Bovendien zorgt de zalf voor een goed wondmilieu waardoor een wondje en de huid zich sneller zal herstellen. Een zalf met calendula heeft ook een verzachtende en helende werking op de huid.

Wil je meer weten over dierenwinkel Van Beek?

Neem dan eens een kijkje op de website.

https://www.vanbeekdierenwinkel.nl/

Voor meer informatie over huid- en vachtproblemen kun je bellen voor een teleconsult. Maar langsgaan kan natuurlijk ook.

Kom je niet uit de buurt? Snuffel dan eens rond in de webshop! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *