Strandhoppen in Zeeland – Ons avontuurtje met de camper

Zeeland, here we come!

Nu de eerste zonnestralen zich hebben laten zien, is het toch moeilijk om stil te blijven zitten. Ondanks dat het eind februari is en de zonnestralen verraderlijk fris kunnen zijn. De lentekriebels… Ik kan het niet meer aan! Het is tijd om te gaan bewegen. 🙂

Zeeland is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Nederland. Uren wandelen over de uitgerekte stranden, luisteren naar de wind die door de duinen raast. En als je geluk hebt, ben je getuigen van de meest waanzinnige zonsondergang óf zonsopkomst.

Want ondanks dat de zon niet opkomt boven de zee, is de zonsopkomst boven de duinen waanzinnig om te aanschouwen!

Zonsopkomst Zeeland

Overnachten in Zeeland

In Zeeland ontbreekt het absoluut niet aan mooie plekken om te overnachten. Luxe vakantiehuisjes, fancy hotels, toffe familiecampings of gemoedelijke vakantieparken. Wat jouw favoriete vakantiegevoel ook doet opborrelen, het is hier te vinden!

Zo hebben wij onze ogen uitgekeken bij de strandstudio’s in Vlissingen. Deze studio’s liggen letterlijk óp het strand van Vlissingen, hoe gaaf is dat?! Wakker worden met het geluid van de wilde zee op de achtergrond. Dat is toch wat…

Er wordt nog steeds hard gewerkt om alle overnachtingen op de website te krijgen, maar hier kun je vast een kijkje nemen in de pagina’s over Zeeland:

Overnachtingen in Zeeland waar honden welkom zijn.

Waar wij zelf hebben overnacht? Lekker knus in de camper! Lana en ik reizen graag het land door in onze kers verse gebouwde camper. Het geeft ons de vrijheid om elk moment van de dag overal naartoe te bewegen. En te blijven!

’s Avonds lekker stamppot koken, ’s morgens een thermoskan met koffie maken voor onderweg en gaan met die banaan!

Aangezien wij eind februari naar Zeeland zijn gegaan, waren veel campings nog niet geopend. Wildkamperen is niet toegestaan in Nederland. Toch hebben we stiekem wat plekjes ontdekt om te mogen blijven.

Eén daarvan is Strandcamping Groede. In het laagseizoen (begin november tot eind maart), stellen zij hun camper parkeerplaats open voor korte overnachtingen. Je kunt dan geen gebruik maken van de voorzieningen, maar je mag wel de nacht doorbrengen op het parkeerterrein.

Perfect voor ons! Aangezien we toch de hele dag onderweg zijn met de camper, zoeken we alleen een plekje om ’s avonds te kunnen staan. Wij zijn hier dan ook 3 nachtjes gebleven om de omgeving af te struinen.

En hoe prachtig is de omgeving hier! Strandcamping Groede ligt precies aan de andere kant van de duinen. Je kunt de zee bijna horen vanuit je luie bed! Een vroege ochtend wandeling over het verlaten strand is dan ook absoluut geen straf. Zeker op de frisse februari ochtenden zie je in de verste verte geen mens of hond.

Zonsopkomst strand Groede

Strandhoppen in Zeeland

Groede was voor ons de perfecte locatie om de kust af te ‘hoppen’. Zo hebben wij de eerste dag lekker gespendeerd op het strand van Cadzand.

Zo sfeervol, zo relaxed, zo hondvriendelijk! Overal staan bakjes water voor de honden. Aan het strand van Cadzand vind je gezellige horecagelegenheden die, op het moment dat wij hier zijn geweest, open zijn voor afhaal. Een ijsje voor onderweg, koffie to go of een frietje op de hand. Langs de kust hoeft je zeker geen honger te lijden!

In het laagseizoen zijn honden op alle stranden van Zeeland van harte welkom. En ze mogen hier ook lekker loslopen.

‘Ik kan Zeeland dan ook absoluut aanbevelen om in het laagseizoen naartoe te gaan!’

Voor mij is het belangrijk dat Lana tenminste één keer per dag een flinke wandeling lekker los kan lopen. Zodat ze haar energie goed kwijt kan en gewoon even hond kan zijn. Zonder regeltjes of verwachtingen.

Natuurlijk niet zodat ze de boel kan slopen of mensen kan lastig vallen, maar gewoon om lekker te rennen en haar vreemde stokkenspel te spelen. Want ja, dat doet ze nou eenmaal het liefste. Regels hebben we afgesproken in de puppytijd. Nu ze eenmaal volwassen is, weet ze zelf heel goed wat geoorloofd is en wat niet.

Wandelen aan de lijn betekend voor Lana dat we gaan doen wat ík wil doen en dat zij daarbij mee mag. Loslopen betekend haar tijd en die heeft ze ook nodig.

Na het prachtige strand van Cadzand, zijn we verder gegaan langs de kust naar boven. De prachtige Zwarte Polder met daar achter het strand van Nieuwvliet. Wat een heerlijke combinatie! Rondstruinen langs de polders waar verschillende vogelsoorten zich thuis voelen.

Schaapjes die staan te grazen en met een nieuwsgierige blik opkijken wanneer je ze passeert. Bankjes langs de duinen om te genieten van dit prachtige uitzicht. Uitkijken over de eindeloze Noordzee, terwijl in de verte het kleurenspel aan de horizon langzaam veranderd. Wat kan een mens toch snel tevreden zijn.

‘De mooiste dingen in het leven zijn gratis’

Dat beaam in! Lekker tijd spenderen in de frisse buitenlucht, is voor iedereen toch een genot.

Strand Breskens

Tijd om verder te gaan naar Breskens met haar prachtige vuurtoren. Dat wil ik zien!

Op het strand van Breskens hebben wij genoten van de perfecte stranddag. Een beetje rondstruinen over het uitgerekte strand, lekker neerstrijken voor de duinen en natuurlijk een wandeling langs de vuurtoren. Weer zo een heerlijk strand om tijd te spenderen!

Als je gaat strandhoppen in Zeeland, moet je natuurlijk geen haast hebben. Eigenlijk vind je ik dat je sowieso nooit haast moet hebben. Dan mis je alle kleine maar o zo mooie dingen van het leven. Voor je het weet, heb je het moment gemist en komt het nooit meer terug.

Lana en ik waren hier natuurlijk om informatie te verzamelen voor de website, maar óók om lekker te genieten van de zonnige februari zon. Gewoon even samen, omdat het kan. We hebben dan ook lekker de tijd genomen om hier een flinke portie niks te doen. 🙂

‘Over de tolbrug… en daar voorbij!’

Oké, ik weet dat ik mijn tripjes altijd nogal impulsief plan… Maar wisten jullie dat er een tolbrug is in Zeeland? Nou ik niet!

Tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland ligt de 6,6 km lange Westerscheldetunnel. Ideaal, want anders moet je bijna een uur omrijden. Hiervoor betaal je tol aan het poortje wanneer je door de tunnel wilt. Hier vind je de actuele tol prijzen voor de Westerscheldetunnel.

Binnen een paar minuten sta je weer aan de andere kant. Terwijl Spotify het liedje ‘Aan de kust’ van BLØF afspeelt, rijden Lana en ik zingend door naar onze volgende bestemming. Nou ja, ik zing, Lana kijkt enthousiast naar buiten door het raampje. Ik geloof dat ze op dat moment wenste dat ze flaporen had in plaats van punt oren.

En daar zijn we dan: Vlissingen!

Strand Vlissingen

Deze plaats ademt gewoon sfeer en gezelligheid uit! Als je over de boulevard heeft wandelt, kun je niet anders dan verleid worden door eten, drinken en gezelligheid.

Ik kan mezelf alleen maar voorstellen hoe de zomeravonden hier tot leven komen als corona geen rol speelt. Goed om te weten: Honden mogen in het hoogseizoen niet mee op het strand van Vlissingen, ook niet aangelijnd.

Een heel stuk naar de rechterkant (als je voor de zee staat) vind je strand Zwanenveld. Hier mogen honden wel het hele jaar door komen. Vanaf het hondenstrand kun je nog een stuk wandelen door het naastgelegen Park en het Nollebos.

Hier kun je heerlijk wandelen door het goed onderhouden park. Het is bijna alsof je niet aan de kust, maar heel ergens anders beland bent. Bruggetjes, bankjes en bloemenperken. Ik kan mezelf voorstellen dat dit een heerlijke plek is voor een picknick in het hoogseizoen. Even iets anders dan alleen maar strand. 🙂

De highlight in het hoogseizoen?

Komen jullie in het hoogseizoen een bezoekje brengen aan Zeeland? Dan mogen jullie het hondenstrand in Ritthem absoluut niet overslaan! Ritthem is een dorp in de gemeente Vlissingen. Hier vind je een strand waar honden het hele jaar door los mogen lopen.

Naast het heerlijke hondenstrand, is er ook nog eens een groot losloopgebied rondom Fort Rammekens. Dit indrukwekkende fort is tegen betaling ook nog eens te bewonderen van binnen.

Hondenstrand Ritthem

Op een ontzettend vroege en mistige ochtend hebben wij een bezoekje gebracht aan deze plek. Naar enige tijd te hebben rondgestruind in het natuurgebied, dacht ik dat we het strand nooit zouden vinden. We zagen geen stok voor ogen!

Maar zoals ieder probleem zichzelf altijd weer oplost bij ons, liepen we daar een nieuwe vriend tegen het lijf.

‘Dat vind ik nou juist zo leuk aan alleen op reis gaan. Je ontmoet zoveel leuke mensen!’

Samen met Tommie en zijn baasje hebben wij een ontzettend leuke wandeling gemaakt door dit gebied. Met één en al oor hebben we geluisterd naar de verhalen over de geschiedenis van dit gebied. In oktober 1944 is het fort gebombardeerd. In die tijd was het fort onderdeel van de Duitse verdedigingslinie.

Daarnaast werden er in de omgeving meer bunkers en betonnen versterkingen aangebracht. Hiervan vind je op verschillende plekken nog steeds restanten. Het fort zelf is al gebouwd ergens in de 16e eeuw. En het staat er nog steeds!

Ondanks dat de foto’s er niet zo zonnig en uitnodigend uitzien, kan ik dit gebied absoluut aanbevelen om een dagje rond te struinen. Vergeet zelf geen lunchpakketje mee te nemen, want er is geen horecagelegenheid in het gebied.

Wat is er nog meer te ontdekken?

Hoe ontzettend wij ook genieten van het strand… Zeeland heeft nog veel meer te bieden. Er wordt erg veel aandacht besteed om de natuur te behouden zoals ze is. En ben je gek op vogels spotten? Dan zit je hier helemaal op je plekje.

Het behoud van de polders, natuurgebieden en al de bewoners van de natuur gaat ten alle tijden voor. Op heel veel plekken zijn honden dan ook welkom, maar alleen aan de lijn. Ondanks dat mijn voorkeur uitgaat naar losloopgebieden, zijn wij toch een kijkje gaan nemen op een paar plekken.

Zo is natuurgebied de Knokkert in Cadzand een bijzonder leuke plek om met kinderen naartoe te gaan. Hier is een beleefpad voor kinderen uitgezet waar ze kunnen klimmen, klauteren, springen en stilstaan. Stilstaan? Jazeker!

Natuurgebied de Knokkert

Langs het beleefpad staan borden met leuke en informatieve weetjes over het bos en haar inwoners. Bij een groot deel van deze borden staat ook een speeltoestel. Zoals een spinnenweb, klimrek, duikelrek en andere objecten om dieren na te doen.

Daarnaast is het gebied gewoon heerlijk om doorheen te wandelen. Langs de randen kun je uitkijken over de landerijen, terwijl er her en der bankjes of picknicktafels staan om lekker aan te pauzeren.

Losloopgebieden in Zeeland

Maar we kwamen hier natuurlijk om de leukste losloopgebieden te vinden. Helaas stonden een aantal regels net op het punt om te gaan veranderen in de tijd dat wij hier waren. Vanaf maart 2021 zijn er een aantal losloopgebieden van Staatsbosbeheer verdwenen of verkleind.

Dit is niet het einde van de wereld, maar dat betekend dat de informatie die ik had verzameld, niet meer helemaal van toepassing was. Ook waren de nieuwe bordjes nog niet geplaatst, dus heb ik daar geen foto’s van kunnen verzamelen.

Een erg mooi losloopgebied vond ik toch wel het Veerse Bos. ‘Vroeger’ mochten honden hier overal loslopen. Sinds maart is het losloopgebied aangepast en mogen honden nog maar aan één kant van de weg loslopen. Desalniettemin is het een mooi gebied met bos en zwemwater voor de honden.

Ook hier hebben wij een gezellig wandelmaatje getroffen die ons alles kon vertellen over het gebied en de nieuwe regels. Zij vertelde ons ook dat een bezoekje aan het centrum van Veere absoluut de moeite waard is. Al is het alleen om een bezoekje te brengen aan de bekende Oma’s Snoepwinkel! 🙂

Hier vind je de kaart van Staatsbosbeheer waar alle losloopgebieden van Walcheren opstaan.

Hier vind je alle losloopgebieden, stranden en wandelplekken die wij hebben bezocht.

Camper

Ondanks de heerlijke februari zon overdag, werd het ’s nachts toch best fris in de camper. Op de laatste dag werd ik wakker met 0 graden en moest ik krabben aan de binnenkant. Oké, misschien is het dan toch tijd om weer naar huis te gaan…

Een goede reden om snel weer eens terug te komen, want we hebben de helft nog niet gezien! Naast de overige losloopgebieden en Schouwen-Duiveland, had ik ook graag meer verteld over de dorpjes en hun rijke historie.

Nou ben ik niet echt een stadsmens… Maar rondstruinen door dorpjes en over marktjes, langs oude gebouwen en havens, daar heb ik wel een zwak voor. Maar nu alle winkels en horeca dicht zijn, is het gewoon niet het zelfde.

Een volgende keer maar weer!

Heb jij zelf leuke hondvriendelijk horecatips uit Zeeland? Heb jij je hart verloren aan een specifiek dorpje in Zeeland? Of wil je jouw ervaring met ons delen? Laat hier onder dit artikel dan een berichtje achter. Zo kunnen we samen de leukste tips en ideeën uitwisselen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *