Wandelen over de boerenlandpaden van Groesbeek

Deze gastenblog is geschreven door Paula Castien. Als geen ander kent zij het prachtige Groesbeek op haar duimpje. In deze gastenblog vertelt zij over de boerenlandpaden van Groesbeek.

Over de gastblogger

Paula Castien woont in Breedeweg langs de Groesbeekse Wijnwandelroute en runt daar Bed & Breakfast Botterpot waar honden van harte welkom zijn. Haar partner Wim heeft een deel van het weiland beschikbaar gesteld voor het boerenlandpadenproject.

Boerenlandpaden Groesbeek

Groesbeek, gemeente Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal, waar Groesbeek onder valt, is een prachtige omgeving met diverse bekende wandelroutes. Zo gaat het Pieterpad dwars over de heuvels en vergeet ook niet de N70-route bij Beek-Ubbergen. De natuurgebieden het Groesbeekse bos en de Sint Jansberg, die langs en over de provinciegrens van Limburg gaat, mogen uiteraard ook niet in dit rijtje ontbreken.

Maar wat weten we van de boerenlandpaden van Groesbeek? Deze blog gaat over enkele nieuwe wandelroutes over deze paden; ook zullen diverse horecamogelijkheden waar je hond welkom is de revue passeren. Aan het eind van deze blog geef ik de links van de routes en de horeca-adressen.

De boerenlandpaden van Groesbeek

De afgelopen 10 jaar is in Groesbeek flink geïnvesteerd in de boerenlandpaden. Hierdoor is het mogelijk om kilometers over onverharde paden te struinen die door boeren zijn opengesteld. In 2019 is zelfs ‘Wijnwandeling Groesbeek’ uitgeroepen tot de mooiste nieuwe wandelroute van Nederland; deze wandeling gaat deels over de boerenlandpaden.

Op de website van het Nederlands Wijnbouw Centrum, tevens beginpunt van de route, kan de wandelroute gratis gedownload worden. Mijn tip is om bij aankomst in het centrum van Groesbeek bij de VVV of bij de Bruna de kaart van de boerenlandpaden te kopen. Deze kaart is uitgegeven door de Stichting Via Natura en geeft hiermee de mogelijkheid om af te wijken van de wijnwandeling of ergens anders te starten.

Het begin van deze wijnwandeling gaat namelijk door een woonwijk. Bovendien wordt tot eind 2021 door Staatsbosbeheer herstelwerkzaamheden aan het natuurgebied De Bruuk verricht waardoor de wijnwandeling tijdelijk deels is verlegd over een verharde weg.

Dezelfde Stichting Via Natura heeft overigens ook, in samenwerking met inwoners, meerdere ommetjes ontwikkeld. Enkele van deze ommetjes zoals ommetje Plak – de Horst en ommetje ’t Schildbroek – de Horst gaan ook over de boerenlandpaden.

De ‘Kiek dor’ wandelroute

Een andere wandeling over de boerenlandpaden is de ‘Kiek dor’ wandelroute. Deze wandeling is 8 kilometer lang en start bij de parkeerplaats van de Goddelijk hart van Jezuskerk op De Horst en gaat langs diverse herinneringsbankjes voor Henk Eikholt, dé natuurkenner van Groesbeek.

Henk wilde in plaats van bloemen, een gift voor een natuurbankje. De familie Eikholt heeft met de giften meerdere bankjes in het gebied van de boerenlandpaden kunnen plaatsen, waarop vervolgens de ‘Kiek dor’ wandelroute is ontstaan.

De beschrijving van de wandelroute is voor slechts € 0,75 te koop bij de VVV of de Bruna in Groesbeek. Sinds kort is de routebeschrijving ook te koop bij Cafetaria Any Time op de Horst. “Met de opbrengst willen we nog een ‘Kiek dor’ bankje realiseren bij de Vortse brug”, aldus Linn, de jongste dochter van Henk.

Te gast bij de lokale boeren

Een wandeling over de boerenlandpaden betekent dat je te gast bent bij lokale boeren, zij stellen immers hun grond beschikbaar, bovendien onderhouden zij deze. De paden voeren langs akkerbouwbedrijven die gewassen zoals granen, aardappelen en mais verbouwen en langs gemengde bedrijven.

Het gemengde bedrijf van John en Virginie Grutters is een mooi voorbeeld; zij zijn met hun bedrijf Wijngaard de Plack & Betsy’s Kip zowel wijn- als kippenboer. Wanneer je met de hond langs een veehouderij loopt zal je bordjes tegenkomen van de GGDiergezondheid en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond met het verzoek de hond niet in de wei te laten lopen en poepen in verband met het gevaar voor het verspreiden van neospora.

Dit is een parasiet die in hondenpoep kan zitten en kan na infectie bij de koe weefselbeschadiging veroorzaken dat leidt tot de dood van een ongeboren kalfje.

‘Een echte aanrader!’

Een aanrader is om de wandeling over de boerenlandpaden uit te breiden met een bezoek aan de voormalige stortplaats de Dukenburg bij natuurgebied de Bruuk.

Tot in de zeventiger jaren werd er op die plek vuil gestort, daarna is de berg bekleed met vruchtbare leem en inmiddels begroeid. Bovenop de bult heb je bij goed weer een fenomenaal uitzicht over het Reichswald, de Sint Jansberg en Groesbeek.

Vanaf de doorgaande weg de Ashorst is de voormalige stortplaats te bereiken via het pad de Biezekamp. Het is ook mogelijk om ter hoogte van Bruuk 69 via de doodlopende weg Dukenburg de heuvel te beklimmen.

Horeca langs de boerenlandpaden

Omdat het openstellen van de boerenlandpaden pas de laatste decennia heeft plaatsgevonden is er, vergeleken met de eerder genoemde populaire wandelroutes, onderweg weinig horeca. Bovendien is niet elke horecagelegenheid elke dag of elk seizoen geopend.

De buurtmarkt in Breedeweg tegenover het kerkplein in Breedeweg, speelt hier handig op in met een lunchroom en terras. In de winkel worden veelal lokale boerenproducten verkocht; daarnaast beschikt de buurtmarkt over een eigen bakkerij.

De buurtmarkt is een erkend leer- en werkbedrijf voor mensen met een beperking, psychiatrische problemen of autisme en is elke dag, behalve zondag, geopend.

Een ander pareltje is Theetuin Green Cottage strak langs natuurgebied de Bruuk. In deze theetuin is het heerlijk toeven en bij minder goed weer zijn ook overdekte zitplaatsen beschikbaar. Het huisgemaakte gebak van de gastvrouw maakt het genieten in de tuin compleet. Raadpleeg de website van te voren wanneer de theetuin geopend is om teleurstellingen te voorkomen.

Een wandeling over de boerenlandpaden nodigt uit om de benen te strekken op een terras bij een boer. Bij wijngaard De Plack van de eerdergenoemde John en Virginie Grutters zal je een geweldig terras vinden. John van wijngaard De Plack: “We zien steeds meer wandelaars met een hond onze boerenterras bezoeken.” Ook hiervoor geldt raadpleeg eerst de website voor de openingstijden.

Met horecagelegenheid Boscafé Merlijn wil ik de reeks afsluiten. Dit gezellig cafeetje met een bijzonder goede drank- en spijskaart ligt net over de grens bij Breedeweg in Grafwegen tegen het Reichswald aan. De wandelaars die de wijnwandelroute lopen, hoeven hiervoor slechts een kleine omweg te maken. De hond kan heerlijk verblijven in de buitentuin in gezelschap van andere dieren zoals kippen en varkens.

In Groesbeek raak je nooit uitgewandeld!

Kortom, de nieuwe wandelroutes over de boerenlandpaden in Groesbeek geeft weer een reden om de prachtige wandelgemeente Berg en Dal te blijven bezoeken.

Gratis downloaden Wijnwandeling Groesbeek: https://nederlandswijnbouwcentrum.nl/wandelen-en-fietsen/#routes

Stichting Via Natura: meer informatie over de boerenlandpaden en ommetjes: https://www.vianatura.nl/inwoners-en-bezoekers/wandelen-op-boerenlandpaden https://www.vianatura.nl/via-natura/onze-projecten/22-dorpsommetjes

Staatsbosbeheer: meer informatie over herstelwerkzaamheden natuurgebied De Bruuk: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/rijk-van-nijmegen-natuurherstel-bruuk

Neem ook eens een kijkje op de website van Bed & Breakfast Botterpot. Landelijk overnachten op één van de mooiste plekken van Groesbeek. https://bedandbreakfastbotterpot.nl/

Eén antwoord op “Wandelen over de boerenlandpaden van Groesbeek”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *