Waarom kauwen honden zo graag op spullen?

Waarom kauwen honden zo graag op spullen? En wat is nou het verschil tussen kauwen en slopen? Waar komt het gedrag vandaan? En misschien nog wel belangrijker… Hoe kun je jouw hond begrijpen en ondersteunen in zijn of haar behoeftes?

Lana

Waarom kauwen honden zo graag op spullen?

Kauwen is een natuurlijke reactie bij honden. Je kunt het kauwgedrag van honden vergelijken met de handen van een mens. We pakken dingen vast, voelen aan materialen, spelen uit verveling met losse touwtjes of knijpen in stressballen.

Het gebit van de hond is als het ware de handen van de hond. Door dit gedrag te bestuderen, krijg je een beter inzicht over de behoeftes van jouw hond. Want net als dat wij onze handen gebruiken, gebruikt een hond zijn gebit niet alleen voor één enkel doeleinde. Er zijn verschillende redenen waarom honden graag op spullen kauwen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Voedsel kauwen en het gebit reinigen
  • Ontdekken en de puppy periode
  • Ontspanning en/of verveling
  • Stress en verlatingsangst

Voedsel kauwen en het gebit reinigen

Voedsel verwerken is natuurlijk de belangrijkste reden voor een hond om te kauwen. Honden hebben een stevig gebit, gemaakt om te grijpen, scheuren en verwerken. Hierdoor blijven er nog wel eens restjes achter tussen de kiezen.

Door op spullen te kauwen, kunnen ze de restjes loskrijgen die tussen de kiezen vastzitten en het gebit soepel houden. Zo kunnen ze als het ware zelf hun gebit reinigen. Zij hebben de pech dat ze niet met een tandenstoker of nagel tussen hun tanden kunnen prikken, zoals wij dat kunnen. 🙂

Vandaag de dag eten honden ook vaak brokken of hondenkoekjes waar granen en bloem in verwerkt zit. Bloem kan, zowel bij honden als bij mensen, het tandglazuur aantasten en een geïrriteerd gevoel geven aan het tandvlees. Wij mensen poetsen onze tanden dan met een borstel. Honden kiezen er dan voor om op spullen te kauwen om van het vervelende gevoel af te komen.

Geïrriteerd tandvlees is één van de meest vervelende problemen bij honden waardoor ze meer de behoefte hebben om te gaan kauwen. Dit is dan ook heel belangrijk voor honden dat er speelgoed beschikbaar is waarmee ze hun gebit kunnen reinigen. Hierbij kun je denken aan rubberen kauwspeeltjes of flostouw.

Als honden dit niet tot hun beschikking hebben of wanneer je dit gedrag afleert op jonge leeftijd, is de kans op ontstoken tandvlees groter. Dit ontstaat door de bacteriën in de tandplak. Honden zijn prima in staat om hier zelf voor te zorgen, mits ze de juiste hulpmiddelen tot hun beschikking hebben.

Ontdekken en de puppy periode

De puppy periode is voor een hond de aller belangrijkste periode om de wereld te ontdekken. En dat doen ze door te kauwen. Door spullen in hun mond te nemen, kunnen ze de structuur en wendbaarheid van spullen bepalen.

Ze moeten nog veel leren en zullen hierbij ook hun grenzen gaan opzoeken. Als baas is het jouw taak om ze te leren wat van hun is en wat van jou is. Kauwspeelgoed is hierbij heel belangrijk. Je kunt verschillende soorten beschikbaar stellen voor jouw bijtgrage puppy, zodat hij of zij zich niet hoeft te vergrijpen aan jouw kostbare meubels.

Daarnaast gaan ze natuurlijk ook nog hun melktanden wisselen voor een volwassen gebit. Dit gebeurd ongeveer tussen de 3 en de 7 maanden. Deze periode brengt de benodigde irritatie aan het gebit en tandvlees mee. Kauwen op speelgoed helpt om de irritatie te verzachten. Ook helpt het mee om de melktandjes losser te krijgen.

‘Honden zijn nooit klaar met ontdekken’

Ook als je eindelijk door de puppy periode heen bent, gaat jouw vriendelijke viervoeter gewoon door met ontdekken. Honden zijn nooit klaar met ontdekken. Alleen veranderd de manier waarop ze nieuwe dingen ontdekken. Waar puppy’s alles ontdekken door er op te kauwen, gebruiken volwassen honden vaker hun neus.

Ontzettend fijn voor jouw nieuwe aankopen, de plek die je gaat bezoeken of de ledematen van andermans kinderen. Geef je hond hier dan ook de tijd en ruimte voor. Laat ze lekker snuffelen, jouw aankopen goedkeuren, rondsnuffelen in de woning van je vrienden of kinderen begroeten. (Mits ze daarvan gediend zijn.) Snuffelen is ontzettend fijn en bevredigend voor een hond. En het is een veel beter alternatief dan bijten. 🙂

Lana Banana

Ontspanning en/of verveling

Honden hebben beweging en aandacht nodig. Lange wandelingen in de natuur, spelen met andere honden of samen met de baas iets ondernemen. Persoonlijke aandacht is belangrijk voor je hond. Als honden eenmaal volwassen zijn, wennen ze een bepaald patroon aan. Jouw patroon.

Hoe dat patroon eruit ziet, is voor iedere hond en baas verschillend. Sommige hebben een vast patroon, bijvoorbeeld als je regelmatige diensten werkt of elke dag om de zelfde tijd opstaat en de hond uitlaat.

Als er een kleine verandering plaats vind in dat patroon, bijvoorbeeld omdat het heel hard regent, je een online vergadering hebt of omdat je visite krijgt, kan dat een zekere verveling oproepen bij de hond. Hij of zij zal nu moeten wachten op de wandeling of persoonlijke aandacht.

Kauwen op speelgoed helpt dan zeer ontspannend voor honden. Tijdens het kauwen wordt in de hersenen van honden endorfine aangemaakt. Dat is een gelukshormoon. De endorfine geeft een gevoel van rust, waardoor honden zich kunnen ontspannen. Op deze manier kunnen ze zichzelf vermaken, als jij even druk bent met andere zaken.

Hiervoor kun je het beste speelgoed aanbieden wat ze niet zo makkelijk kunnen slopen. Bijvoorbeeld van het merk Kong of van Zogoflex. Houd er wel rekening mee dat geen speelgoed onverwoestbaar is! Al komen deze er wel heel dicht bij in de buurt.

Hondenspeelgoed Kong

KONG Ring

Voldoet aan het natuurlijke kauwinstinct van een hond. Speciaal ontwikkeld voor lange kauwsessies. €20,95

Hondenspeelgoed Zogoflex

Zogoflex Bumi

Stevige en duurzaam met 100% garantie. Als de hond het kapot krijgt, krijg je eenmalig gratis een nieuwe. Vanaf €18,99

Stress en verlatingsangst

Verlatingsangst is één van de vervelendste problemen waar je hond last van kan hebben. Verlatingsangst gaat hand in hand met stress. Stress kan daarentegen meerdere oorzaken hebben.

Zoals hierboven al eens benoemd is, maken honden endorfine aan tijdens het kauwen. Dit geeft ze een rustig en ontspannen gevoel. Maar als de stress of angst groter is dan de aanmaak van endorfine, zal een kauwspeeltje alleen niet meer genoeg zijn.

Toch zal je de hond er een groot plezier mee doen als de mogelijkheid om ergens op te kauwen er in elk geval is. Bestudeer je hond goed in zijn of haar gedrag. Kauwen gepaard met stress kan vaak overgaan tot slopen. Laat je hond dan niet achter met speelgoed waar hij of zij in kan stikken of kan opeten.

Als jouw hond last heeft van verlatingsangst of andere angsten die zijn of haar leven dagelijks beïnvloeden, kun je hiervoor naar een gedragsdeskundige of dierenarts gaan.

Stress is iets waar veel honden stiekem aan lijden. Stress betekend eigenlijk niets meer dan een vorm van spanning die in het lichaam optreed als reactie op bepaalde prikkels. Dat kan bijvoorbeeld zijn als:

  • De deurbel gaat
  • Als andere honden blaffen
  • Wanneer het tijd is voor de anti wormen pil
  • Als het bijna tijd is voor een wandeling
  • Wanneer je een koffer inpakt voor vakantie
  • Als de baas spanning ervaart
  • En zo nog een hele lijst verder.

Er is niets mis met een beetje stress. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar je kunt je maatje wel een beetje ondersteunen als je merkt dat de stress de overhand krijgt in het leven van je hond.

Zo kun je bijvoorbeeld kauwspeeltjes, snacks of botjes aanbieden wanneer er zich een stressvolle situatie voordoet. Dit veranderd de mindset, oftewel de standaard ‘programmering’ van een hond. Hierdoor kun je een stressvolle situatie ombuigen naar een meer ontspannen moment.

Hond en Knuffelbeer
Ik hou van mijn knuffel!
Knuffelbeer
Oh ow...

Het verschil tussen kauwen en slopen

Naast de puppy periode, zal ook de puberteit enig sloopgedrag meebrengen. De puberteit verschilt heel erg qua leeftijd bij verschillende rassen. Ook het geslacht en de opvoeding spelen hierin een belangrijke rol. De pittigste periode van de puberteit is bij honden gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden.

In de puberteit zal de hond, net als in de puberteit bij kinderen, opnieuw de grenzen gaan opzoeken. Het is enorm belangrijk om voet bij stuk te houden en alle trainingen voort te zetten. Daarnaast is dit ook de periode dat jouw hond zich gaat ontwikkelen in zijn of haar behoeftes. Hierbij is het belangrijk voor jullie allebei om elkaar goed te leren begrijpen.

Binnen een jaar groeit een hond van een kleine, hulpbehoevende puppy uit tot een zelfstandig lid van de roedel. Er vinden zoveel veranderingen plaats in dit korte tijdsbestek, dat we de verandering soms niet eens opmerken.

Zo bouwt een hond vrij snel conditie op. In de puppy periode houd je er bijvoorbeeld rekening mee dat hij of zij niet oververmoeid raakt. Korte wandelingen, trainingen en speelafspraakjes en dan weer naar huis om uit te rusten.

Soms missen we het signaal dat onze kleine boefjes geen hulpbehoevende puppy’s meer zijn, maar meer behoefte krijgen aan uitdaging. Een tekort aan uitdaging kan leiden tot sloopgedrag. De hond kan zich gaan vervelen, omdat hij of zij behoefte heeft aan nieuwe dingen ontdekken of simpelweg de energie niet goed kwijt kan.

Het zelfde geldt voor volwassen honden. Sloopgedrag komt vaak voort uit verveling, stress of enthousiasme. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, ze hebben geen hekel aan hun speelgoed.

‘Honden zien geen prijskaartje aan hun speelgoed hangen’

We kunnen enkel hun gedrag bestuderen om te kijken of we misschien onbewust invloed hebben op hun sloopgedrag. Voldoende beweging en persoonlijke aandacht is hierbij heel belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *