De mooiste plekken om met de hond te wandelen in Groesbeek, Berg en Dal en al het moois wat er omheen ligt

Bos, bos en nog eens bos!

Van heinde en verre komen mensen naar dit prachtige gebied om te genieten van deze mooie stukken bos. En niet voor niets. Je kunt er kilometers wandelen in de prachtige natuur, er leven ontzettend veel wilde dieren en er zijn gezellige cafeetjes om neer te strijken voor een kop koffie met iets lekkers.

En het beste is: De hond mag overal lekker los lopen!

Dit vinden wij de mooiste plekken om te wandelen in Groesbeek, Berg en Dal en al het moois wat er omheen ligt.

Het Groesbeekse bos

Het Groesbeekse bos is wat ons betreft altijd het aller leukste bos om naartoe te gaan. Ieder seizoen worden we weer verrast met de prachtigste kleuren, geuren en veranderingen. In vrijwel het hele bos geldt het losloopgebied voor honden.

Het losloopgebied eindigt wanneer je de weg oversteekt naar Malden. Daar stopt het Groesbeekse Bos en kun je verder wandelen over een stuk van de Mookerheide. Dit is een aangelijnd gebied. Aan de andere kant stopt het losloopgebied in Mook, waar je ook de Mookerheide op wandelt.

Vanaf het Groesbeekse Bos kun je verschillende kanten op wandelen naar Malden, Mook, Berg en Dal, Heilig Landstichting en zelfs tot aan Duitsland.

In de lente zijn er vaak reetjes te spotten, vooral als je ’s morgens vroeg of juist tegen de avond gaat wandelen. Houd hier rekening mee als jouw hond last heeft van zijn of haar jachtinstinct. Er loopt vrij veel wild in dit gebied, met name reetjes en wilde zwijnen.

Het bos is in 3 stukken gedeeld door 2 (drukke) wegen. Alle 3 de stukken zijn prachtig om doorheen te wandelen. Afhankelijk van wat jij wilt zien op deze route.

Het Groesbeekse bos vanaf de Wolfsberg

Je kunt de auto parkeren naast de parkeerplaats van restaurant/hotel de Wolfsberg. Als je de navigatie instelt op de Wolfsberg, is de openbare parkeerplaats 10 meter ervoor. Hier vind je de link naar de parkeerplaats die opent in Google Maps.

Vanuit de parkeerplaats kun je zo het bos in wandelen. Bij restaurant De Wolfsberg kun je na de wandeling terecht voor een lekker hapje en drankje met prachtig uitzicht over Groesbeek. Honden zijn buiten op het terras van harte welkom.

Groesbeek
Uitzicht vanaf het terras van restaurant De Wolfsberg

Dit gedeelte van het bos is lekker groot en heeft ontzettend veel kleine paadjes om doorheen te struinen. Als jullie verdwalen kan Google Maps je altijd weer terug begeleiden naar de parkeerplaats. 🙂

Als je het grote pad blijft volgen, kom je uiteindelijk bij een nieuw avonturenbos. Super leuk voor de kinderen om zich de hele middag te vermaken. Er staan speeltoestellen, boomhutten, klimparcours, picknicktafels en genoeg stokken om toffe hutten mee te bouwen.

Honden zijn in het avonturenbos aangelijnd welkom.

Vanaf de bovengenoemde parkeerplaats start ook de gemarkeerde wandelroute Filosofenroute. Deze wandelroute is 3,5 km lang en gaat geheel door het losloopgebied. De route gaat ook langs het avonturenbos, waar je een stop kunt maken als je met kinderen op stap bent.

Hier lees je meer over de Filosofen route met de hond door het Groesbeekse bos. 

De filosofenroute is goed te combineren met de Krombeukenlaanroute. Deze begint op de zelfde parkeerplaats en is 3,2 km. Hiervoor volg je de rode paaltjes. Bij deze route steek je de weg over om het andere deel van het bos te ontdekken. Ook hier mogen honden de hele route loslopen.

Nog niet uitgewandeld? Volg dan eerst de Krombeukenlaanroute en start dan aan de Filosofenroute. Halverwege deze route kun je afdwalen op één van de vele smalle paadjes die dieper het bos in gaan. Je kunt namelijk nog kilometers verder wandelen door het losloopgebied! Tijdens de Filosofenroute kom je ook langs het oude landgoed De Hooge Hoederberg. Het landhuis is helaas niet meer te bezichtigen, maar je kunt er prachtig wandelen over de brede paden met oude eikenbomen.

avonturenbos
Avonturenbos Groesbeek

Groesbeekse bos vanaf het Zwaantje

Aan de andere kant van het bos kun je de auto parkeren bij restaurant ’t Zwaantje.

In deze gezellige en hondvriendelijke herberg kun je na de wandeling terecht voor een hapje en een drankje. Honden zijn van harte welkom op het terras, maar ook binnen. Buiten hebben ze een groot overdekt terras met terrasverwarmers.

Tegenover de herberg kun je het bos in wandelen. Hier vind je een informatiebord waar tevens een aantal wandelroutes starten. Deze wandelroutes gaan richting de prachtige Mookerheide en langs het oude Jachtslot. Deze wandelroutes gaan met name door het aangelijnde gebied wat achter het bos ligt.

Het losloopgebied kun je makkelijk op eigen houtje ontdekken. Aan elke kant kom je uit bij de weg of bij de weilanden. Een rondje door het losloopgebied is ongeveer 45 minuten. Het is wel heel leuk om deze te combineren met één van de aangelijnde wandelroutes.

In dit gedeelte van het bos kom je vaak ook minder mountainbikers tegen. Er zijn wel mountainbike routes, maar die gaan gesplitst van de wandelpaden en doorkruisen maar elkaar een enkele keer. Er loopt een breed pad door het midden van het bos. Daar kunnen jullie lekker overzichtelijk wandelen en zijn vaak speelmaatjes te vinden.

Mookerheide Mook
Mookerheide achter het Groesbeekse Bos

Het bos in Malden vanaf het zweefvliegveld

Dit prachtige stuk bos is ontzettend leuk als je met de kinderen op stap bent. Hier kun je achter het zweefvliegveld langs wandelen, waar met mooi weer regelmatig wordt gevlogen. Er is van alles te zien en met mooi weer staat hier af en toe de ijscowagen op de parkeerplaats. 🙂

De openbare parkeerplaats is een kleine 50 meter voorbij het zweefvliegveld. Hier vind je de link in Google Maps naar de parkeerplaats. Bij het zweefvliegveld zit een gezellig café bij genaamd Zweef-Inn. Ze serveren heerlijk gebak en de hond is meer dan welkom.

Dit bos is onderdeel van het Heumensoord, wat helemaal doorloopt tot aan Nijmegen. Het eerste stuk van dot bos is een aangelijnd gebied. Als je verder wandelt naar Nijmegen, kom je na een aantal kilometer de bordjes tegen met losloopgebied.

Vanaf de parkeerplaats start onder andere de Gele wandelroute. Deze route is 5 km lang en brengt je door de bossen rondom het zweefvliegveld. Deze hele route is een aangelijnde route. Wil je verder lopen richting Nijmegen? Haak dan halverwege de de Rode route van 6,1 km.

Heumensoord in Nijmegen

Het bos van de Duivelsberg in Berg en Dal

Het bos de Duivelsberg is een populaire en drukbezochte plek. Dit heuvelachtige gebied is populair voor mensen met honden, maar ook voor fanatieke wandelaars en mensen met kinderen. In het hele gebied zijn honden aangelijnd welkom.

De Duivelsberg is ontzettend divers en uitdagend. Hier wandel je door het heuvelachtige bos, waar informatieborden uit de geschiedenis staan. Onder in het dal loop je langs de weilanden, waar je opeens een ruimtelijk uitzicht hebt.

Boven op de berg vind je een prachtig uitzichtpunt waar je uitkijkt over het Wylerbergmeer en al het moois erachter. Dit uitzichtpunt vind je vlakbij restaurant De Duivelsberg. Een heerlijke plek om even te pauzeren midden in het bos. Honden zijn op het terras van harte welkom.

Parkeren kan op de openbare parkeerplaats aan de Kleefsebaan. Hier vind je de link naar de parkeerplaats die opent in Google Maps. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo het bos in. Hier starten tevens een aantal wandelroutes door het bos.

Lees hier alles over het bos van de Duivelsberg.

Duivelsberg

‘De Kuil’ in Berg en Dal

‘De kuil’ is een plek die in het bos van Berg en Dal verstopt ligt.

Het is als het ware een lager gelegen gebied waar je met een trappetje naar beneden loopt. Het geeft het gevoel dat het een beetje verscholen ligt tussen de bomen. In het weekend is dit een druk bezochte plek voor mensen die hier gezellig samen komen met hun honden. Er staan een aantal picknicktafels waar je even lekker kunt gaan zitten, terwijl de honden samen spelen.

Op de vroege ochtend zijn er ook veel sporters te vinden. Gezellig voor je hond, maar niet iedereen vind het even leuk om een natte lebbert in zijn gezicht te krijgen. Later op de dag zijn er vaak niet meer zoveel sporters te vinden en is het een ware hondenspeelplaats.

In dit gedeelte van het bos in Berg en Dal mogen honden loslopen. Als jullie uitgespeeld zijn, kunnen jullie de wandeling voortzetten door de prachtige bossen die er omheen liggen.

Parkeren kan achter hotel Erica. Als navigatieadres kun je Molenbosweg 17 aanhouden. Vanaf de parkeerplaats kun je achter het hotel zo het bos inlopen en zie je na ongeveer 200 meter aan de rechterkant vanzelf de trappetjes naar beneden. Na de wandeling kun je buiten op het terras van hotel Erica terecht voor een lekkere kop koffie.

Wat vinden jullie het mooiste gebied om te wandelen rondom Groesbeek en Berg en Dal?

Wij zijn benieuwd naar jullie mooiste wandelroutes en mooiste avonturen! Als je wilt, kun je hier onder een berichtje achterlaten met jouw tips en ervaringen. 🙂

3 antwoorden op “De mooiste plekken om met de hond te wandelen in Groesbeek, Berg en Dal en al het moois wat er omheen ligt”

  1. Jammer dat het Bos achter hotel Erica wordt beheerst door hordes schreeuwende MTB’ers. Voor de lol hoe je daar niet meer te lopen. Op de Duivelsberg mag de hond jammer genoeg niet loslopen……

    1. Hoi Jan, bedankt voor je tip over het bos bij de Duivelsberg. Ik heb het aangepast op de website! Inderdaad jammer dat de hond hier aan de lijn moet, maar je komt hier in ieder geval geen mountainbikers tegen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *