De leukste plekken om met de hond te gaan zwemmen in en rondom Nijmegen

Nijmegen is wat ons betreft een ontzettend leuke en diverse stad. Lana en ik zijn hier in de buurt opgegroeid. En in de zomer weten wij de leukste plekjes te vinden om even lekker af te koelen!

Net zoals vrijwel overal in Nederland, zijn sommige zwemgebieden hier ook verboden voor honden in de zomertijd. Maar… Dat betekend niet dat er geen andere wegen naar Rome zijn! Of eigenlijk… Naar de Berendonck. Ons favoriete plekje 🙂

Recreatiegebied De Berendonck in Wijchen/Nijmegen

De Berendonck is een recreatiegebied met een prachtig stukje natuur eromheen. Er is een strand met klimtoestellen voor de kids, een gezellig cafeetje aan het water, ze doen er aan watersport en er is kilometers wandelplezier.

In de wintertijd is het cafeetje helaas gesloten. Maar in de zomer kun je lekker aan het water zitten en is de hond gewoon welkom!

Vanaf 1 mei t/m 1 oktober mogen honden helaas niet het strand op.

Dat mag de pret niet drukken, want aan de overkant van het strand zijn honden gewoon toegestaan. Er is gras in plaats van zand langs de waterkant, maar de kant is zo laag dat je prima het water in kunt.

Het water is vrij helder. Lekker zwemmen samen met je gezellige viervoeter dus!

Hier vind je de route omschrijving die je direct naar de parkeerplaats brengt. Daarvoor betaal je €5 in het hoogseizoen en €3 in het laagseizoen. Deze prijs is voor de hele dag. Let op: Je kunt er alleen nog betalen met PIN of creditcard!

Wil je liever gratis parkeren?

Dan kun je de auto kwijt op de gratis parkeerplaats op Staddijk. Deze parkeerplaats bevind zich een kleine 100 meter voor het crematorium Waalstede.

Let op: Je mag niet parkeren óp de parkeerplaats van het crematorium.

Na het parkeren kun je langs het crematorium wandelen, onder een tunneltje door en je bent er al! 🙂 Je komt dan aan de achterkant van het wandelgebied uit.

Dit is ook het gebied waar de honden het hele jaar door mogen zwemmen.

Willen jullie meer weten over dit prachtige gebied? Hier lees je meer over Zwemmen en wandelen met de hond bij de Berendonck.

 

Naast het wandelgebied van de Berendonck, ligt het stadspark Staddijk. Je kunt hier aan één stuk door wandelen en allebei de gebieden verkennen.

Maar je kunt dit moois natuurlijk ook voor een andere dag bewaren 🙂

Stadspark Staddijk

Staddijk is een stadspark wat zo divers is, dat het voor veel mensen een andere betekenis heeft. Het ligt als het ware tussen een woonwijk en de snelweg A73 in. De snelweg is niet zo dichtbij dat de hond de weg op kan schieten of kan verdwijnen in de woonwijk, het is namelijk een vrij groot park.

Er zitten verschillende sportverenigingen en ook sportvelden. Daar mag de hond niet komen.

Voor de kids is er een grote (omheinde) speeltuin met water en klimtoestellen. Daar mag de hond ook niet naar binnen. Naast de speeltuin is een stuk grasveld dat aan het water ligt. In de zomertijd zitten hier vaak mensen te vissen en te genieten van het zonnetje.

Soms is er een gedeelte waar de schaapjes lopen te grazen. In de lente worden de schaapjes vaker naar andere gebieden geleidt, zodat ze daar het gras weer kunnen op smikkelen. Het is altijd weer een genot om naar te kijken!

Houd er wel rekening mee dat wanneer de schaapjes op Staddijk staan, er wordt verwacht dat de hond aan de lijn gehouden wordt.

In het midden van Staddijk is een grote omheinde plek waar de honden altijd los mogen en ook lekker kunnen spelen samen.

Er is een groot gedeelte met water, waar de hond lekker in kan zwemmen. Het water is er niet super schoon en als het een lange periode warm is geweest, is er kans op blauwalg.

Maar de prachtige natuur maakt alles goed in dit mooie gebied. Regelmatig zien we hier een eekhoorn langs rennen, jonge eendjes opgroeien en de lente ontwaken. Er zijn veel verschillende soorten bomen en ook veel vogelsoorten voelen zich hier thuis.

Regelmatig horen wij hier het geluid van de Koekoek. Helaas hebben wij hem nog nooit kunnen spotten. Misschien lukt jullie het?

Je kunt voor een wandeling op Staddijk gratis parkeren op een parkeerplaats aan de Staddijk. Deze parkeerplaats bevind zich een kleine 200 meter voor het crematorium Waalstede.

Let op: Je mag niet parkeren óp de parkeerplaats van het crematorium.

Vanaf de parkeerplaats kun je de weg oversteken en zo Staddijk in lopen.

Lees hier meer over het Losloopgebied voor de hond op Staddijk.

Staddijk Nijmegen

Vanuit Staddijk kun je zelfs helemaal verder lopen tot aan het prachtige natuurgebied van de Hatertse Vennen.

De oppervlakte van dit gebied is zo groot en er is zoveel te beleven, dat je hier zeker wel een dagje van kunt maken!

Nog zo een mooi stukje paradijs om te verkennen 🙂

Hatertse en Overasseltse vennen

De Hatertse en Overasseltse vennen is een uitgestrekt natuurgebied waar ontzettend veel te zien valt. Je kunt er lekker wandelen, genieten van de prachtige natuur rondom de vennen of neerstrijken bij één van de gezellige plekjes voor een welverdiende kop koffie.

Er zijn losloop gebieden, maar op veel stukken moet de hond toch aangelijnd worden. Dit is ter bescherming van kwetsbare gebieden.

Wanneer je vanaf Nijmegen komt, kun je de auto parkeren bij de Eikenhorst. Het is meteen een leuke afsluiter van de wandeling. Hier hebben ze namelijk heerlijke zelfgemaakte appeltaart! En natuurlijk is de hond meer dan welkom. Je kunt een kijkje nemen bij de koeien en ook voor kinderen is het een leuke plek om rond te snuffelen.

In het begin van de routes kom je meteen op een plek waar de honden het water in kunnen. In de zomertijd is het meestal vrij druk en hoeft je hond zich absoluut niet te vervelen. Ik zal je wel vast even waarschuwen: De geur is niet al te best. Maar een blije hond is het zeker waard!

Lees hier meer over Wandelen met de hond in losloopgebied de Hatertse Vennen.

Wat is jullie favoriete plek in Nijmegen om te zwemmen met de hond?

Hebben jullie ook leuke zwemtips die jullie met ons willen delen?

Laat dan een berichtje hier onder achter. Samen vinden we de leukste plekjes om ons de hele zomer te vermaken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *