Wandelen met de hond in en rond het centrum van Nijmegen

Het stadscentrum van Nijmegen is ontzettend groen en veelzijdig! Er zijn verschillende parken waar je lekker kunt wandelen met de hond en even kunt neerstrijken voor een welverdiende pauze of picknick. Een dagje in het centrum van Nijmegen is gewoon niet genoeg.

Regels voor honden in het centrum van Nijmegen

Honden zijn van harte welkom in het centrum van Nijmegen. In de parken, door de straten en op de terrassen. Winkeliers en horeca bepalen hun eigen regels wat betreft honden die naar binnen mogen. Soms mogen ze mee naar binnen, maar soms ook niet. Als je er vanuit gaat dat honden buiten overal welkom zijn, is dat een prima ‘regel’ om vanuit te gaan.

In het centrum van Nijmegen moeten honden overal aangelijnd worden. Vergeet geen zakjes mee te nemen, want er geldt overal opruimplicht. Ook in de groene stadsparken. Prullenbakken vind je hier genoeg.

De Waalkade

Langs de Waalkade kun je heerlijk wandelen met de hond. Zeker op de warme dagen is het heerlijk om hier in de latere avonduurtjes rond te wandelen. Er zijn tal van gezellige terrasjes aan het water waar honden van harte welkom zijn.

Als je helemaal doorloopt naar de rechterkant van de Waalkade (als je voor het water staat), kom je onder de Waalbrug uit. Hier vind je een klein strandje waar veel mensen met honden komen om even af te koelen. Officieel is het geen losloopgebied, maar hier wordt het gedoogd.

Vanaf dat punt kun je verder wandelen om bij de Ooijpolder uit te komen. Honden zijn hier aangelijnd welkom. In het gebied staan veel grazers en nieuwsgierige wilde paarden.

Hier lees je meer over de Ooijpolder in Nijmegen.

Als je weer terug loopt naar het kleine strandje, kun je de wandeling door het centrum van Nijmegen voortzetten. Vanaf het strandje kun je via de trappen omhoog lopen en dan kom je in het mooie Valkhofpark uit.

Valkhofpark

Het Valkhofpark is een klein, maar gezellig park. In de zomertijd is het hier vol met mensen die even willen ontsnappen aan de stad en opzoek zijn naar een stukje natuur. Er staan wat bankjes, maar je kunt ook een dekentje meenemen en even lekker neerstrijken op het gras.

Het heeft een prachtig uitzichtpunt over de Waalkade. Ook staat hier een stukje van de bekende Barbarossa ruïne. De prachtige oude boom zorgt hier al heel wat jaartjes voor verkoeling voor mens en dier.

Hier lees je meer over de Barbarossa ruïne.

Wanneer je het Valkhofpark uit loopt, kom je uit op het Kelfkensbos. Hier staat op zaterdag en maandag ook de gezellige markt van Nijmegen. Met Lana’s favoriete kraampje vlak vooraan: De kaaskraam! 🙂

Vanaf hier kun je heerlijk door de straten van Nijmegen rondstruinen. Je komt langs winkeltjes, cafés en restaurants. Wandel door de Burchtstraat weer richting de Grote Markt waar de Sint Stevenskerk boven de gebouwen uitsteekt!

Hier lees je meer over de leukste restaurants en cafés waar jij en je hond welkom zijn.

Kronenburgpark

Aan de andere kant van Nijmegen vind je het bekende Kronenburgpark, waar de Nijmeegse zanger Frank Boeijen een liedje over heeft geschreven. Het is een prachtig park om gewoon even te zijn, te picknicken of te genieten van het mooie lente weer.

Er is een vijver waar eendjes, zwanen en ganzen te vinden zijn. Ook is er een kinderboerderij waar je een kijkje kunt nemen bij de geitjes, kippen en andere diertjes. Het Kronenburgpark is een stuk groter dan het Valkhofpark. Voor kinderen is het ook een leuk park om doorheen te wandelen. Er staan oude kruittorens van wel 30 meter hoog en je leert er leuke weetjes over de oude stad.

Spiegelwaal

Houden jullie wel van een flinke wandeling? Dan kun je vanaf het centrum van Nijmegen de wandeling voortzetten naar het prachtige gebied bij de Spiegelwaal.

Wandel vanaf het centrum van Nijmegen over de bekende Waalbrug. Vanaf de brug heb je ook prachtig uitzicht over de Waalkade. Dat is absoluut de moeite om even stil te gaan staan. Het uitzicht is nog veel mooier als het donker is, maar dat is wat minder geschikt voor een natuurwandeling.

Als je over de brug heen bent, kun je met trappen aan de linkerkant naar beneden. Hier kun je verder wandelen langs het water, totdat je bij de volgende brug komt. Hier kun je oversteken naar het ‘eiland’. Daar vind je prachtige kunst, zoals Het gezicht van Nijmegen.

Op het strandje van de Spiegelwaal mogen honden loslopen tussen 1 oktober en 1 mei.

Gezicht van Nijmegen

Heumensoord in Nijmegen Brakkenstein

Het bos van het Heumensoord is ontzettend groot! Het loopt vanaf Nijmegen helemaal door naar Malden, Groesbeek, Mook en Berg en Dal. Als je vanaf Nijmegen het bos in wilt lopen, kan dat bij het Heumensoord. Je kunt de auto parkeren langs de Beukenlaan.

In het bos is een groot gedeelte losloopgebied. Hier kun je zeker wel een goed uur rondwandelen. Als je de grote paden volgt vanaf de parkeerplaats, kom je bij een grote speelplaats uit. Dit is een leuke plek voor de kids om zich te vermaken. Hier stopt tevens het losloopgebied en kun je aangelijnd nog wat kilometers verder wandelen.

Lees hier meer over het losloopgebied van het Heumensoord.

heumensoord nijmegen

Goffertpark

Het Goffertpark is een gezellig stadspark ongeveer 10 minuten van het centrum van Nijmegen. Zeker in de zomertijd is dit een drukbezochte plek. Als je geluk hebt, komt de ijscoboer voorbij voor een lekker schep ijsje tijdens de warmere dagen.

Er is een groot grasveld in het midden van de Goffert, waar veel wordt gepicknickt en buitenspelletjes worden gedaan. Achter het grasveld is een stukje bos. Hier mogen honden ook loslopen.

Aan de zijkant van het park is een klein vijvertje waar honden vaak even een duik gaan nemen. In de zomer maanden is dit wel af te raden, omdat het stilstaand water is en er snel bacteriën in groeien.

Hier lees je alles over wandelen met de hond bij het Goffertpark.

Goffertpark honden

Wat is jullie favoriete plekje om te wandelen in Nijmegen?

Wij zijn nieuwsgierig! Wil je het met ons delen?

Laat dan hier onder een berichtje achter. 🙂

 

Eén antwoord op “Wandelen met de hond in en rond het centrum van Nijmegen”

  1. Paar weken geleden voor het eerst naar stadspark staddijk geweest. Stuk rustiger dan in het Kronenburgerpark en een mooi groot losloopgebied aan het water. Wij gaan daar zeker nog eens heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *