Met de hond naar de Veluwe

Al enige tijd zijn wij bezig om het prachtige gebied van de Veluwe op de kaart te zetten. Wij wonen zelf in Nijmegen, dus we hebben besloten om dit met dagtripjes te doen in plaats van hier te blijven overnachten.

Het gebied van de Veluwe is ook zo ontzettend groot! Veel mensen komen hier ieder jaar om The Big Five te spotten. Maar wij komen hier vooral voor lange wandelingen met het meest prachtige uitzicht!

Met de hond naar de Veluwe, waar moet je rekening mee houden?

 – Het is zo ontzettend groot!

Het gebied van de Veluwe is vreselijk groot. Of eigenlijk moet ik zeggen: Landstreek. Deze landstreek is in totaal ongeveer 1000 vierkante kilometer groot. Dat is een flinke wandeling. 🙂

De wandelgebieden variëren tussen prachtige bossen, uitgerekte heides en waanzinnige zandvlaktes. Als je al deze natuurschoon wilt bewonderen, heb je aan een paar dagen niet genoeg.

Wij hebben ons er zelfs een beetje op verkeken. Nog steeds plannen wij dagtripjes naar de Veluwe om nieuwe plekjes te ontdekken. Dat is geen straf, maar wel goed om te weten als jullie richting de Veluwe gaan.

Tip: Lees hier het artikel: De meest bijzondere overnachtingen met de hond op de Veluwe.

 – Waar ligt jullie voorkeur?

Juist omdat dit gebied zo ontzettend groot is, zijn er veel verschillende wandelgebieden met verschillende kenmerken.

Lana is gek op bossen. Ze sleept graag de hele weg met stokken rond en is altijd opzoek naar een grotere of betere. Zelf ben ik ook gek op verlaten bossen waar je niets anders hoort dan de geluiden van de natuur om je heen.

Wij hebben dan ook ons hart verloren aan losloopgebied Boeschoten. Een prachtig stuk bos wat niet boven aan het bekende lijstje van de Veluwe staat. Maar ook het iets drukker bezochte losloopgebied Eder Heide vonden wij een prachtige plek!

Tip: Lees hier het artikel: 3x De mooiste losloopgebieden op de Veluwe.

 – Aangelijnde wandelgebieden en losloopgebieden

De hond mag niet overal loslopen op de Veluwe. De voornaamste reden hiervoor is om de dieren die hier wonen een veilig thuis te bieden.

Vooral reeën en herten worden vaak opgejaagd door loslopende honden. Dit geeft de dieren veel stress. Daarnaast kan het ontzettend gevaarlijk zijn voor mens en dier, als de dieren de weg oversteken.

Toch heeft Staatsbosbeheer een aantal gebieden als losloopgebied voor honden aangewezen. Wel wordt er in deze gebieden gevraagd om, samen met je hond, op het pad te blijven.

Speciaal voor de honden die geplaagd worden door hun jachtinstinct, is er een groot omheind losloopgebied. Dit is losloopgebied Het Leesten in Ugchelen.

Aangelijnd is de hond wel overal welkom op de Veluwe.

Dieren op de Veluwe

De Veluwe is niet alleen een paradijs voor jou en je hond, maar ook voor vele andere dieren. Zoals de beroemde Big Five van de Veluwe. Jaja, The Big Five is niet alleen in Afrika te spotten… 😉

Minder angstaanjagend, maar zeker niet minder indrukwekkend. Met The Big Five van de Veluwe worden deze dieren bedoeld:

  • Edelhert
  • Ree
  • Wild zwijn
  • Vos
  • Schotse Hooglander

Naast deze dieren zijn er in bepaalde gebieden ook wilde paarden te spotten en maak je kans om een schaapskudde tegen het lijf te lopen.

En dit zijn alleen de grote dieren. Want als je echt goed kijkt en veel geduld hebt, maak je hier ook veel kans om eekhoorntjes, uilen, roofvogels, kleine vogeltjes en een legioen aan insecten te ontdekken.

Wij hebben het geluk gehad om de schaapskudde te spotten in het prachtige gebied van de Posbank, bij het Herikhuizerveld. Hier mogen honden aangelijnd mee wandelen.

Eder heide op een regenachtige dag

Paarse heides op de Veluwe

Van half augustus tot half september zijn bij het gebied van het Herikhuizerveld de paarse heides te bewonderen. Dit prachtige plaatje trekt jaarlijks vele bezoekers. Wij zijn hier ook een kijkje wezen nemen. En inderdaad… Wat een plaatje!

Hondvriendelijke horeca op de Veluwe

Na een stevige wandeling hoort natuurlijk een lekker lunch of een goede kop koffie. Er zijn ontzettend veel horecagelegenheden op de Veluwe. Meestal vind je wel een gezellig plekje aan of vlakbij een wandelgebieden

Helaas hebben wij niet alle horecagelegenheden kunnen testen. Wel zijn wij op 3 super leuke plekjes terecht gekomen waar de hond meer dan welkom is.

Staat jouw favoriet er niet tussen? Laat hier onder dan een berichtje achter. Zo kunnen we samen onze ervaring delen van de gezelligste plekjes waar jij en je hond welkom zijn.

Dit gezellige restaurant ligt direct aan het Roekelse bos. Honden zijn hier meer dan welkom. Ook is het een heel gezellig plekje om te bezoeken met kinderen.

Er is namelijk ook een speelhoek en een spelletjes kast. Je kunt hier heerlijk buiten zitten op het gezellige terras. Houd wel rekening met de openingstijden, doordeweeks gaan ze pas later open.

In dit gezellige restaurant hebben wij een overheerlijke pannenkoek gegeten. (Ook zonder melk!) Je kunt hier lekker buiten zitten, maar binnen mag ook.

Het vriendelijke personeel kan je van alles vertellen over de omgeving. De hond krijgt hier een koekje en het bakje water wordt bij de tafel gebracht. Wat een service!

In dit pannenkoekenrestaurant hebben wij ons ook meer dan welkom gevoeld. Toen wij hier waren was het was ontzettend nat en regenachtig weer. Dat was geen probleem, Lana en ik mochten lekker warm binnen komen zitten.

Gegeten hebben wij hier niet, maar een lekkere kop thee was meer dan genoeg op de vroege ochtend.

De Veluwe: Hondvriendelijk of niet?

Hoewel de Veluwe vooral gericht is op de natuur en het wild wat hier leeft, wordt er ook goed rekening gehouden met mensen die graag met hun hond komen wandelen.

De gebieden die zijn aangewezen als losloopgebied zijn niets minder prachtig dan andere plekken.

Wel wordt er van de baasjes verwacht dat hun hond onder appèl staat. Er mag dus niets opgejaagd, gesloopt of omgespit worden. Maar als de hond zich netjes gedraagt, ben je overal wel welkom.

Wij vonden de Veluwe prachtig en absoluut de moeite waard om naartoe te gaan! Ben jij niet vies van een flinke wandeling en hou je wel van eindeloze bossen, flinke heuvels en de mooiste uitzichtpunten? Dan vinden jullie de Veluwe vast prachtig!

Wandel jij ook wel eens met de hond op de Veluwe?

Kom jij ook wel eens met de hond op de Veluwe? Of plan je  misschien een reisje naar de Veluwe?

Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring! Als je iets met ons wilt delen, laat hier onder dan een berichtje achter. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *