De leukste hondenstranden van Nederland in het hoogseizoen

Op veel zwemplekken in Nederland zijn honden niet toegestaan in het hoogseizoen. Het hoogseizoen kan verschillen per gebied, maar grofweg is dit van begin mei tot eind september.

Dat zijn nou nét de maanden waarop je juist wel met je hond wilt genieten van een frisse duik! Gelukkig komen er steeds meer hondenstranden bij door heen Nederland. Niet alleen kun je daar genieten van het zonnetje aan het water, maar ook vind je er vaak veel speelmaatjes.

Dus pak je picknickmandje in, vul die fles met water, stap in je auto en ontdek de mooiste plekjes van Nederland samen met je hond! Hier vind je de leukste op een rijtje:

hondenstrand
Hondenstrand in Noordwijk

1. Hondenstrand Noordwijk – Noord-Holland

Het hondenstrand in Noordwijk is een heerlijke plek om lekker uit te waaien samen met je hond! Hier mogen honden het hele jaar loslopen. Het hondenstrand is 2,5 lang en loopt helemaal door tot aan de rand van Katwijk. Hier staat duidelijk aangegeven met bordjes dat dit het einde van het hondenstrand is.

Je kunt er voor kiezen om terug te wandelen via de duinen en het achter gelegen natuurgebied. Honden mogen hier loslopen, behalve in het broedseizoen. Dat is van 14 maart tot en met 15 augustus. Dan moeten honden in het natuurgebied aan de lijn.

Parkeren kan op de zuidelijke kant van de parkeerplaats op de Koningin Astrid Boulevard. Het navigatieadres is Kon. Astrid Boulevard 69, 2202 BD Noordwijk. Hier vind je tevens strandpaviljoen Bubbels Beach. Honden zijn hier van harte welkom en ze hebben een heerlijke hippe menukaart. 🙂

Hier lees je meer over het hondenstrand in Noordwijk.

Erkemederstrand
Erkemederstrand in Zeewolde

2. Erkemederstrand Zeewolde – Flevoland

Het Erkemederstrand is het hondenparadijs van midden Nederland! Hier mogen honden het hele jaar door lekker loslopen en zwemmen. Dit hondenstrand is speciaal ingericht voor mensen met honden. Je zult hier dan ook geen badgasten tegenkomen zonder hond. Het strand is ongeveer 1,5 km lang met verschillende inhammen zoals op de foto hier boven.

Het water is heerlijk schoon, dus trek je zwemkleding aan en duik er zelf ook lekker in! Er staan poepzakjes en prullenbakken langs de kant en er is een openbare toilet. Op de naastgelegen camping kun je terecht voor een hapje en een drankje in het strandpaviljoen, waar honden natuurlijk van harte welkom zijn.

Parkeren kan op het parkeerterrein aan het strand. Hiervoor betaal je €5 in het hoogseizoen en €2 in het laagseizoen. Het navigatieadres is Erkemederweg 79 in Zeewolde. Houd er rekening mee dat je alleen vooraf contactloos kunt betalen als je de slagboom doorgaat!

Hier lees je meer over het Erkemederstrand.

Hondenstrand Ritthem
Hondenstrand in Ritthem, vlakbij Vlissingen

3. Hondenstrand Ritthem – Zeeland

Het is niet de meest zonnige foto, maar wat een heerlijke plek is dit! Wij bezochten dit hondenstrand op een mistige ochtend in het begin van februari. Maar wat een genot voor mens en hond! Op dit strand mogen honden het hele jaar door loslopen.

Jullie wandeling wordt helemaal compleet door het prachtige natuurgebied rondom fort Rammekens, wat direct achter het strand ligt. Ook hier mogen honden het hele jaar door loslopen. Er is geen horecagelegenheid in dit gebied, dus zorg ervoor dat je zelf iets te eten en te drinken bij hebt. Ook drinkwater voor de hond is hier niet echt te vinden, dus pak die ook genoeg in.

Parkeren kan gratis aan de Schorerpolderweg of aan de Rammekensweg, afhankelijk van waar je de wandeling wilt starten. Wil je direct naar het hondenstrand? Parkeer dan aan het einde van de Rammekensweg. Daar loop je direct het hondenstrand op.

Hier lees je meer over het hondenstrand en losloopgebied in Ritthem.

hondenstrand
Hondenstrand Lauwersmeer

4. Hondenstrand Lauwersmeer – Groningen

Een heerlijke plek om de warme dagen door te komen! Het Lauwersmeer is ontzettend divers en de omgeving is waanzinnig mooi. Bij het Lauwersmeer is een gedeelte aangewezen als hondenstrand, waar honden het hele jaar door lekker los mogen lopen kunnen zwemmen.

Parkeren kan gratis achter strandpaviljoen Meerzicht. Als navigatieadres kun je Strandweg 11, 9976 VS Lauwersoog aanhouden. Na de wandeling kun je bij het strandpaviljoen terecht voor een lekker hapje en drankje. Aan het hondenstrand is ook een openbare toilet aanwezig.

Het water is heerlijk schoon om zelf ook een duik in te nemen. Het hondenstrand is ongeveer 1 km lang. Deze plek is leuk om te combineren met één van de vele wandelroutes door het gebied of het losloopgebied in het Ballastplaatbos.

Hier lees je meer over het hondenstrand Lauwersmeer en het omliggende gebied.

hondenstrand
Hondenstrand Eiland van Maurik

5. Hondenstrand Eiland van Maurik – Gelderland

Dit hondenstrand ligt in een levendig gebied in het dorpje Maurik. Het hondenstrand zelf is niet heel groot, een kleine kilometer lang ongeveer. Maar het is een ontzettend leuke plek om te bezoeken als je hier in de buurt woont of op vakantie bent.

In het gebied wordt veel aan watersport gedaan en ook bij het naastgelegen vakantiepark worden in de zomertijd geregeld leuke activiteiten georganiseerd. Vanaf het hondenstrand kun je de bootjes en de watersporters bekijken.

Parkeren kan gratis op de dijk voor het hondenstrand. Als navigatieadres kun je Eiland van Maurik 4021 GG Maurik aanhouden. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij het pannenkoekenhuis op het vakantiepark.

Hier lees je meer over het hondenstrand op het Eiland van Maurik.

Lana Banana

Wat vind jij het aller leukste hondenstrand van Nederland?

Wil jij helpen om dit lijstje aan te vullen? Laat ons weten wat jij het aller leukste plekje van Nederland vind om in het hoogseizoen te gaan zwemmen met de hond!

Dan gaan wij er naartoe om informatie te verzamelen en het aan te vullen op de website. Samen ontdekken we de mooiste plekjes van Nederland! 😀

3 antwoorden op “De leukste hondenstranden van Nederland in het hoogseizoen”

  1. Strand Wijk aan Zee, bij de noordpier, officieel is dit Velsen maar iedereen kent dit als Wijk aan Zee. Navigatie Noordpier. Als je bij de pier parkeert, kom je eerst op zone 1: honden aangelijnd hartstikke welkom en leuke horeca Aloha . Vanaf zone 2 tot 3 mogen ze los.
    Je kunt ook eerder parkeren op weg naar de pier, ter hoogte van de hoogovens (tata steel) bij de 2e windmolen links, zijn parkeerplaatsen, de weg oversteken waar je net op reed en je komt op het strand precies bij zone 2/3 uit en dus kan de hond gelijk los. navigatie Reyndersweg the hang out (horeca in bunker aan de weg/duin). Het heet hondenlosloopgebied duinen en strand velsen noord.

    1. Geen strand maar een hondenzwemvijver! In de buurt van Boxmeer ligt hondenzwemvijver ‘t Poeleke. Het is helemaal omheind met een heel mooi aangelegde vijver. Ze hebben ook speciale ras dagen en bijvoorbeeld speciale avonden waarop alleen kleine hondjes welkom zijn. Echt een aanrader!

  2. Heel Texel qua strand. Honden mogen op grote stukken los. Vooral wanneer je een route kiest door de duinen die tussen de strandtenten in uitkomt. Dan heb je zelfs in het hoogseizoen alle ruimte. Er is een nieuw strandje bij Oudeschild. Moet je wel de dijk over..maar ook daar kun j de prima zwemmen met je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *